Създайте си време

Създайте си време
Много от нас работят в неспиращ поток от задачи, имейли, социални медии, срещи, тичане от едно към друго. В края на деня сме изтощени и нямаме сили за нищо. Започваме следващия ден, готови да се гмурнем в безкрайния поток задачи и разсейване.

А дали наистина си струва? Дали не пропиляваме живота си в заетост и загуба на концентрацията? Какво щеше да стане, ако просто вършехме по-малко неща?

Как да вършите по-малко неща (и защо)


Ползите

1. Постигате повече
Не, не свършвате повече работа (в крайна сметка нали вършите по-малко), но ако вършите по-малко и се фокусирате върху важните неща, всъщност постигате по-добри резултати, и по-смислени постижения.

2. По-малко тревожни сте
Когато се освободите от резсейващите и несъществени неща, вие се освобождавате от страха, че трябва да вършите тези неща. Научавате, че светът не разпада, когато не направите тези неща.

3. Наслаждавате се повече на живота
Да си отделите време, за да се фокусирате върху действително важна задача, или да се насладите на малките неща вместо да препускате през тях, е много по-приятно.

4. Създавате си време
Когато правите по-малко, изведнъж усещате, че имате свободно време. Какво можете да правите с всичкото това време? Можете например да прекарвате време с любимите си хора, да четете, да пишете, да правите музика, да се упражнявате, да готвите здравословни ястия, да започнете собствен бизнес, да медитирате, да правите йога?

9 правила за по-спокоен ден


Стига с ползите. Толкова са достатъчно. Ще откриете и други, стига само да опитате.


Наслаждавайте се на задачите си

Когато се захванете с една задача – да речем, да напишете нещо – създайте си пространство около тази задача.

Наистина се концентрирайте, отделете ѝ цялото си внимание, отдайте ѝ се и ѝ се насладете. Всяка задача може да е приятна с тази нагласа – да дори чистенето и смятането на данъците. Докато вършите задачата, не се втурвайте през нея, а обръщайте внимание, присъствайте и се усмихвайте. Когато сте готови, насладете се на постижението, вместо веднага да гледате кое е наред. Дишайте между отделните задачи.

Подбирайте и подреждайте задачите си внимателно

Мислете за себе си като за колекционер. Всеки ден е ограничен, животът ни е ограничен, и може да се опитваме да или натъпчем всякакви неща в него, или да подберем само преживяванията, които си струва в тези ограничени дни.

Какво ще оставите, ако подбирахте само най-доброто? Моят ден например често съдържа нещата, които обичам – медитация, писане, кафе и четене, прекарване на време със съпругата и децата ми, упражнения, ядене на здравословна храна, помагане на хората, разходки, още четене, чаша или две червено вино. Не всеки ден има всички тези неща, и може би не в този ред, но това са някои от нещата, които мисля, че си струват в деня ми.

Можете ли да правите по-малко неща днес? И как?

Отговорът е да, можете, дори да сте се затрупали с купища с дребни задачи.
Ето какво предлагам:

1. Поемете дъх. Оставате си момент за пауза в натоварения ден и вдишайте. Обърнете внимание на дишането си за минута, след което обърнете внимание на тялото си – как седите, дали челюстите ви са стиснати, къде чувствате напрежение.

2. Сега помислете за деня си. Какво сте направили до момента? Какво се очертава на хоризонта за останалата част от деня? Има ли нещо, от което можете да се освободите? Можете ли да създадете пространство между задачите си? Можете ли да се освободите от маловажното и да оставите само най-доброто?

3. Научете се да разпознавате същественото. Отнема време да разберете кои задачи ще имат най-голямо влияние върху живота ви, кариерата ви, способността ви да помагате на другите и да променяте света. Започнете да научавате това днес – вземете това, което смятате за най-важно, разчистете малко пространство и просто поработете върху него. Насладете му се.

10 причини да ставаме рано сутрин


4. Намалете разсейващите фактори

Помислете за кратка дигитална диета – освободете си ден или седмица без социални медии, новини, развлекателни сайтове, местата, където обикновено си отвличате вниманието. Какво ще правите, когато искате да се разсеете? Може би ще тренирате, ще медитирате, ще създавате.

Дишайте. Наслаждавайте са на новото простраство. Насладете са на красотата да вършите по-малко.

Автор: Лео Бабаута
Източник: zenhabits.net

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.