Лео Бабаута е един от най-популярните блогъри в света. Създател на Zen Habits. Блог за минимализма и продуктивността, който е в първите ТОП25 блогове (според класацията на списание TIME) с повече от 200 000 последователи автор е на няколко електронни книги, които са станали бестселъри. Сам се представя така „Казвам се Лео Бабаута — създател и автор на блога zenhabits.net. Женен съм, имам 6 деца, живея в Сан Франсиско (преди това в Гуам), аз пиша, увличам се от бягането и не ям месо"kamyni-cvete-pix

9 правила за по-спокоен ден


Дните ни са забързани, препълнени със задачи и купища неща, които ни разсейват. За повечето хора това е огромен източник на стрес, а стресът е едно от основните неща, които застрашават здравето. Как можем да опростим деня си?

  1. Знайте кое е важно. Най-изчистената версия на опростяването е „определи, кое е важно и елиминирай останалото". Оставете си време да идентифицирате най-важните неща в живота си (4-5 неща) и после да видите какви дейности, задачи, проекти, срещи и ангажименти се вписват в тях. Отделяйте си време сутринта или още предната вечер, за да определите от 1 до 3 най-важни задачи.

  2. Представете си съвършения ден.Опитайте се да разберете, какво означава за вас да опростите деня си. За всеки човек това е нещо различно. За един ще бъде малко медитация, писане и повече време за семейството, за друг – рисуване и гореща вана. За трети това ще означава време, в което да се съсредоточи върху най-важната си работа, но и да се справи с другите си задачи по-късно през деня.

  3. Кажете „не” на излишните ангажименти. След като се успели да идентифицирате, кое е важно и сте си представили, как изглежда перфектния ви ден, време е да започнете да казвате „не” на нещата, които не са в списъка на важните неща и които пречат да направите деня си съвършен. Установете, кои от ангажиментите, които сте поели, са излишни – членство в клуб, участие в проект, работа като треньор или играч в отбор, посещаване на събитие, бизнес партньорство... Направете списък на нещата, с които сте обвързани (професионални, обществени, лични), оценете ги по важност и премахнете поне едно.

  4. Ограничете броя на задачите.Всяка сутрин правете списък с не повече от три най-важни задачи. Изброите и други неща, които бихте искали да направите. Кажете „не” на част от тях. Вижте дали можете да ограничите списъка до около 6 задачи дневно (като не броим най-дребните неща, които ще отметнете накуп). Ограничаването на задачите ви помага да се съсредоточите и да приемете факта, че не можете да свършите всичко за един ден.

  5. Отделете си време, в което да не се разсейвате.Кога ще свършите най-важната си работа? Планирайте специален отрязък от време за нея (1 час, 2 часа, 4 часа, колкото ви върши работа). Поставете го на първо място, преди всички останали срещи. Станете некомуникативни. Затворете интернет, всички съобщения, задръжте всички обаждания. Просто свършете най-важната задача, и после следващата, ако имате време.

  6. Забавете темпото.Препускаме през дните в едно почти непрекъснато, френетично, напрегнато движение. Забавете. Животът няма да се срине, ако не тичате от една задача към друга, от имейл на имейл. Можете да направите пауза, да отделите момент, за да размишлявате, да се усмихнете, да се насладите на настоящата работа, преди да продължите.

  7. Вършете нещата едно по едно.Откажете се от мултитаскинга. Задача по задача, с цялото внимание в нея. Съсредоточете се върху настоящия момент, докато работите по задачата – това е форма на медитация. Денят ви ще бъде много по-прост и много по-приятен, когато присъствате интензивно във всеки момент от това, което вършите.

  8. Отметнете дребните задачи наведнъж и забравете за тях.Имейли, документация, дребни неща в края на списъка, маловажни телефонни обаждания и т.н. – те не трябва да пречат на важните ви задачи. И въпреки това трябва да се свършат в един момент. Освен ако не може да се откажете от тях, което винаги е най-добре, когато е възможно. Ако трябва да ги направите, отметнете ги накуп. Най-добре е да го направите по-късно през деня, когато енергията ви е по-ниска и сте свършили по-важната работа. Не позволявайте дребните задачи да пречат на по-големите. Когато сте готови с една порция дребни задачи, спрете и излезте. Не искате да вършите това цял ден, нито дори половин ден.

  9. Създайте си свободно междинно пространство. Имаме навика да сблъскваме задачите и срещите си една след друга, без място между тях. Пространството между нещата е също толкова важно, колкото и самите неща. Оставяйте си по малко време между отделните срещи и задачи. Направете почивка, за да се протегнете, да се разходите, да изпиете чаша вода или да помедитирате за минута-две. Насладете се на това време.