Сутрешни ритуали за по-успешен ден


Денят се познава по утрото. Много мъдрост има в това, защото както започне денят ни такъв ще и протече. Има разлика дали посрещаш утрото с усмивка или с мисълта „няма какво да облека днес“  или мислиш за неприятните неща и крайните срокове, които те чакат през деня.

Повечето от нас работят повече от 8 часа на ден, това са 50,60 часа на седмица, като се сложи времето за пътуване до работа, домашните задължения, време за готвене, чистене, времето, което прекарваме в грижа за децата. Да вършим работата си бързо и качествено е нещо, което самите ние искаме. Така печелим уважение, професионални успехи и пари. Когато човек вижда резултата от труда си той е още по-мотивиран и кръгът се затваря. Затова е важно как започва денят, за да бъдем по-продуктивни.

  • Започвайте денят с упражнения. Много е казано за това, за ползите от активното движение. За мен от години всяка сутрин (почти всяка) започва със слънчеви упражнения и продължава с йога или тай чи. Отнема около 30 мин, но след това дишаш по-добре и усещаш тялото си. Оказва се, че в момента има една нова тенденция и това е да се правят 7 мин упражнения. Защо 7, а не 10 мин? Защото 7 мин е достатъчно къс период, за да не оказва влияние върху останалата част на сутринта, и достатъчно дълъг, за да преодолее тялото всяка остатъчна леност от съня през нощта. Има много фитнес програми, които може да откриете безплатно в Youtube, една от най-добрите се казва 7 Minute Workout.
The Scientific 7 Minute Workout Video

Важното е да правите упражнения и да се стараете да изпълните точно упражненията, за да има ефект и полза.

  • Закусвайте. Закуската трябва да е вкусна, питателна и по възможност да има нещо зелено и свежо. Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Хубаво е сутрин да останем далече от класиката за тестени закуски като баница, кифли, понички, сандвичи, промишлени зърнени закуски.


Идеи за здравословна закуска


Една от любимите ми закуски е 2 ч.ч. сусамов тахан, 1 ч.л. мед, 1 ч.ч. кисело мляко и шепа кълнове от жито. Харесвам също мюсли с кисело мляко и плодове – ябълка, банан, а през лятото избора на плодове е много по-голям. Има дни в които закуската е чаша прясно изцеден сок или фреш от боровинки/ Популярни са и т.н. зелени смутита. green smoothie – това са миксирани с блендер плодове и зеленчуци. Ето един вариант - сложете в блендера една зелена ябълка, един банан, един портокал, 1 шепа листа спанак, половин краставица, семенца от лен (сусам или чия), по желание и няколко кубчета лед. Ако се сметне като цена не е толкова скъпо, лесно е за приготвяне и зарежда организма с енергия. Опитайте и експериментирайте в зависимост от  сезона и плодове и зеленчуци,с които разполагате.

green smoothie

Смути от ябълка и краставица – продукти: ½ краставица, 1 ябълка, няколко листа мента, няколко кубчета лед, малко вода
  • Изберете си три победи за деня. Докато пиете сутрешното си кафе напишете на лист или на файл задачите си за деня и времето, което ви е необходимо за всяка от тях и какво и как може да се съчетае по-ефективно. Решете кои са трите по-важни неща, които искате да осъществите, за да може да кажете вечерта, че сте имали един добър ден. Разбира се, не всеки ден има големи победи, но тези малки стъпки всеки ден ви помагат да се развивате. Например, ако карате колело всеки ден ще установите че може да изминавате много по-големи разстояния отколкото сте предполагали и да изкачвате баири без да спирате, без да тикате колелото нагоре и без да се затруднявате да дишате равномерно. Това с колелото е като пример, но с много неща е така, важното е да ги правим постоянно и всеки път по-добре.

  • Следете календара, за да постигате резултати.За да постигаме резултати трябва да следим часовника и календара. Разсейващи фактори много, затова трябва да знаем цената на всяка минута и важността на всеки ден.  Една от най-честите грешки е да не се планират целите за постигане в рамките на определени времеви периоди. За всичко голямо за вършене използвайте календара и запишете в него времето - от, до - което според вас ще ви бъде необходимо, за да изпълните отделната задача. Когато пресмятате времето, сложете отгоре още 33% от преценения от вас период за постигане на целта - за всеки случай, за да имате повече време да изпълните задачата. Ако работите по проект с много включени в него задачи, го разделете на "парчета" и ги планирайте. Този простичък метод ще ви държи по-отговорни пред себе си и незабавно ще ви помогне да промените фокуса си и да насочите вниманието си върху задачите, които всъщност са ви приоритет.

  • 15 минути далеч от монитора след обяда. Отделете 15 минути точно след като сте се нахранили за втори път през деня и направете в тях вид професионална медитация. Не я правете пред компютъра. Не използвайте електронни устройства. Помислете за трите неща, които сте си възложили сутринта. Ще видите че тези 15 минути ще ви помогнат да осъзнаете дали и колко се отклонявате от личния си график. Така ще станете по-продуктивни. Не забравяйте, че ако работите цял ден на компютър да правите почивка от 10 мин на всеки час, става въпрос за вашите очи и вашето здраве. И никакви влизане в Facebook докато не изпълните трите задачи за деня.


Успех!

 

По идея на списание Entrepreneur и лични коментари