Детето Риби

Детето Риби

Вълшебният свят на детето Риби


Обществена тайна е, че бебетата ги купуват в магазина. Е, някои може да ги донесе щъркелът или чичо доктор в черната си чанта. Случаят с вашето съкровище обаче е уникален. То се е спуснало при вас по копринената стълба от страната на приказките. Ако по-внимателно се вгледате в замечтаните му красиви очи, ще откриете там сенките на вълшебни дървета и приказни елфи. Не е изключено зад сладкото му ушенце все още да блещука звездният прах, който го е поръсил, докато е бързало към вас. Ангелските му крилца най-вероятно са изчезнали по пътя му към родилния дом, но не може да не е останала лека подутинка на мястото им. Време е да кажем на всеослушание, че художникът е взел за модел вашето бебе, когато е рисувал онези пухкави сладуранчета с трапчинки на бузките. Как кои – онези, на честитките за новородени.

Но не се заблуждавайте, че ще ви бъде лесно да възпитавате, да моделирате подобно на мека глина скъпото си детенце Риби. Откажете се! Също като ревливото си връстниче от зодия Овен, властното и капризно Лъвче или вироглавото малко поданиче на зодия Телец, то ще се инати и ще ви се изплъзва от ръцете. За разлика от тях обаче вашата малка рожба Риби ще ви удави в море от прелестни усмивки ще ви побърка от радост, че я имате, и в края на краищата ще ви се качи на главата.Любимите герои на вашето дете от зодия Риби ще бъдат Питър Пан и Алиса, така че не губете време и го запишете в списъка на гениалните изпълнители на тези роли. Само че то няма да се изявява на театралната сцена, а ще ги играе убедително в живота. Винаги ще бъде обгърнато от нещо вълшебно, илюзорно, детински отвлечено. Не само през първите няколко години от живота му. Вашата рожба Риби ще си бъде същото дете и на осем, и на осемдесет години.
Преди да започне да се рови из бюфета и да унищожава скришом запасите ви от сладка и конфитюри, вашата Рибка ще живее в странния си вълшебен свят. Ще се храни като същинско ангелче, седнало на бебешкия си стол, ако се превъплътите в шут, царица или любимото му коте. Дайте простор на фантазията си. Нахлупете на главата си стария абажур, украсете го с разни дрънкулки, смело се гримирайте с червило, креда, туш за мигли или сенки за очи. Мяукайте нежно и любвеобилно и ще бъдете възнаградени – любимата ви малка Рибка ще си изпапка попарката. След някоя и друга година пък ще я накарате да кротува и да се забавлява на балкона, докато вие перете, ако вържете няколко балончета по перилата, пъхнете в ръката й пликче с пуканки, подредите в кръг любимите й плюшени животинки и й съобщите, че е на цирк. Друг изпитан вариант е да налеете в по-широк съд хладка вода, да пуснете вътре книжни корабчета и да разрешите на малката Риба да цамбурка на воля и да се чувства като в морето.

Не се изненадвайте ако малкият ви ученик, белязан от знака на Риби, някоя сутрин ви изтърси, че снощи е срещнал баба Стратьн и тя му е заръчала майка му да полива редовно цветята и да изпрати парите на чичо Кларънс. Ще се почувствате като в небрано лозе и ще започнете да го подканяте да побърза, защото ще закъснее за училище. А къде ли се е дянал пуловерът му? И защо не си е изпил какаото? И защо връзките на обувките му се влачат, ще вземе да се спъне и т.н., и т.н… И как няма да се смутите, когато баба Стратьн почина още преди вашата Рибка да се роди. Подгответе се обаче за много по-голяма изненада след закуска, когато синът ви вече ще е на училище, а раздавачът ще ви донесе писмо от чичо Кларънс, който ви моли да му услужите с пари за новия бизнес… Големи врагове на детето Риби са режимът, програмата,
упоритото ви желание да му втълпите някакви полезни навици. Излишно е родителите на една Риба да се опитват да я напъхат в рамките на общоприетите правила. Вашето дете Риби ще иска да играе, когато му се играе, да спи, когато му се спи, да яде, когато му се яде и няма да го интересува кое време на деня или на нощта е. Като че ли по-разумно ще бъде вие да пригодите собствения си режим към неговия, защото ако се опитвате да налагате собственото си виждане по въпроса за яденето, спането и игрите, то направо ще ви съсипе живота. Няма да крещи или да се цупи, но така изкусно ще ви оплете в мрежите си, че ще се видите принудени да отстъпите пред хаотичните му хрумвания.

Неусетно за вас ще ви накара да не обръщате чак такова внимание на тиктакащия нахалник, наречен будилник. Ще ви помогне да проумеете, че въобще няма защо да изпитвате угризения и да продължите да си бъбрите сладко с Кейт на чашка кафе, когато е време да го храните. Ще ви накара да изпитате радост, когато в някой късен мрачен следобед седнете двамата пред чиния топла обедна супа или изпиете по чаша сутрешен шоколад с мляко. Кой казва, че сутрешният шоколад е най-вкусен сутрин? Не забравяйте да поощрявате своето дете Риби в неговите начинания, защото то е доста несигурно в себе си и има нужда от вашата добра дума и внимание.

Понякога му е необходимо уединение.
Не го притеснявайте, когато усетите, че духом е някъде далеч. Оставете го да изживее спокойно особеното си състояние. Ще успее да се завърне за супата и шоколада, макар че сигурно пак ще е объркало времето на закуската с обеда или вечерята. Може пък наистина да се е забавило, защото е летяло с НЛО до Марс и обратно. Нали знаете, че за него няма нищо невъзможно.

На учителките няма да им бъде лесно да вкарат свободолюбивия дух на вашата Рибка в строгите рамки на образованието. Все едно дали са кръгли, овални или квадратни, рамките никога не са по мярка на едно същество, родено под знака на Риби. Чака ви тежка борба, за да обедините уникалните възгледи на рожбата си със закостенелите педагогически постулати. Не му се сърдете. Разбира се, че педагозите трябва да се съобразяват с вашата нептунова рожба, а не обратно.

Почти всички деца Риби са артистични, музикални и влюбени в танца. Дори когато са позакръглени, походката на момченцата Риби е лека, а много от момиченцата мечтаят да станат балерини. Кумири на мечтателните момченца от зодия Риби не са разните политици, генерали или учени, а Бетховен, Микеланджело или астронавтите. Любимият им предмет в училище може да стане литературата, защото те много обичат да четат и са добри разказвачи.

Привлекателен за тях е и светът на поезията.
Ако в началото математиката ги по-изплаши, сигурно е, че абстрактният магичен свят на геометрията и алгебрата няма да представлява никаква трудност за тях.

Някои от децата Риби са лишени от чувство за отговорност и това може да наложи отпечатък върху целия им по-нататъшен живот. Те лесно се обиждат, много са чувствителни и проявената към тях грубост може за дълго време да ги извади от равновесие. Някои предпочитат компанията на възрастните пред тази на връстниците си. Още от малки проявяват разбиране и съчувствие към околните, вродената им мъдрост е направо удивителна. Преди да обвините нептуновото си дете в лъжа, си спомнете, че то обича да фантазира най-невинно, да плува във водите на въображаемите си светове, да преживява насладата на вълшебно красивата измислена реалност. То просто не може да различи реалното от илюзията, истината от измислицата. Вместо да укорявате склонната си към фантазиране рожба, по-добре се помъчете да я разберете. Вашето снизходително разбиране и дори състрадание ще спасят детето ви от самоизолация или безмълвно мрачно отчаяние.

Детето ви – жител на нептуновото царство на Рибите, чува в душата си напева на морския прибой.
То не може да понесе бруталните истини от реалния живот. Не го наричайте лъжец, защото това няма да бъде справедливо по отношение на романтичната му същност. Поощрявайте фантазията му и го насочвайте да пресътворява виденията си в поезия, музика или живопис. С течение на времето самият живот ще го научи да възприема по-спокойно бруталното, жестокото и егоистичното. Защо да го изваждате преждевременно от добрия му фантазен свят? То може и да не възприеме изцяло застиналите социални норми на поведение, но затова пък възрастните – и родителите, и учителите – ще имат възможност да получат от него уроци по състрадание, толерантност и доброта. Ще могат ако пожелаят да възприемат част от неговите схващания за красота и фантазия. Защото нали знаете, в дипломата за живота не се включват само задължителните предмети от учебната програма в училище. Все някога ще трябва да приключи продължителният двубой между конформизма и философията на Рибите за свобода на изявата. Аз съм на страната на Рибите.

Не е излишно, разбира се, да обясните на вашето нептуново чедо, че възрастните очакват от него да се приспособи към техните понякога налудничави строги житейски и образователни догми, за да просперира в живота. Но ако прекалите с натякванията, забележките, насочването към „правия път“, то непременно ще изгуби истинския си път към другата страна на огледалото. Не го правете! Малката ви Златна Рибка има нужда от вашата подкрепа, за да успее да се пребори с трудностите в реалния свят, с болестите, лицемерието, глада, войните и мизерията. В смразяващия студ вашата Рибка има нужда от топла, пъстра, здрава дреха. Подарете й я. Опитайте се да разберете нейната нептунова душа. Тя ще ви се отблагодари. Кой знае, може един ден да свали някоя звезда, за да ви я поднесе. Тогава ще проумеете колко добре сте сторили, че вместо да я укорявате, нежно и тактично сте подкрепяли нейните начинания. Хайде, бързо направете място за бъдещия блестящ дар на вашето дете Риби върху официалния си тоалет.

От „Слънчевите знаци“ на Линда Гудман

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.