Линда Гудман за зодия Овен

Линда Гудман за зодия Овен

Смелото сърце на Овена


Те не искат да запомнят простите правила, които са им внушавани от приятелите: че ако държиш прекалено дълго нажежен ръжен, той ще те изгори, и че ако се порежеш с нож, обикновено кърви.

Помислете си дали не сте срещали някога енергичен и властен човек, дружелюбно усмихнат? И може би той ви е притиснал в разговора така, че не сте могли да се проявите, а сте го гледали с възхищение като онемели? В такъв случай сте попаднали под магнетичната власт на някои Овен, затова се пригответе да изживеете главозамайващо въртене в неговата орбита. Вероятно този Овен твърдо вярва в някакъв идеал и е готов да разбие стената с глава, ако за него тази стена е олицетворение на висша несправедливост. Готов е да влезе в бой с всеки, за да защити слабите и онеправданите. Готов е да избухне и да направи на пух и прах противника си. След това може и да съжалява, но в критичния момент забравя всякаква предпазливост.

Това е Овенът – първият слънчев знак


Той символизира раждането така, както Рибите символизират смъртта и познанието на душата. И тъй като е бебето на Зодиака, Овенът както новороденото се интересува само от себе си. Той открива с наслада, че има палчета и пръсти, че съществува физически. За да бъдат задоволени всичките му нужди, е необходимо само да ревне с цяло гърло и възрастните тутакси са на негово разположение. Новороденото не се съмнява в нищо и не се страхува от никого, просто защото не му отказват нищо. По същия начин хората, родени под знака на Овена, вярват безрезервно в невидимата сила на доброто, което като с вълшебна пръчка ще задоволи всичките им желания. Щом реши да сподели нещо, което го измъчва, и така да освободи съзнанието си, Овенът е в състояние да ви позвъни в четири часа сутринта без да му мигне окото. Защо пък не, щом трябва да бъде изслушан? Та нали той не спи! Всичко останало е без значение. Овенът иска нещо и го получава. Също като детето, той се интересува от заобикалящия го свят само доколкото този свят е свързан с него. Но това съвсем не означава, че Овенът е себичен. Готов е да ви обсипе с хиляди благодарности, с целувки и милувки, загдето сте откликнали на нуждите му. И по този начин ви обезоръжава с наивността си.

Овенът не познава хитростта и лукавството


Управляван от Марс, той цял живот си остава такъв – силно вярващ в една кауза, постоянно пада и става, за да опита още веднъж. Не умее да лъже. Затова пък има най-невероятните мечти, родени в силно развитата му фантазия. Нищо потайно или сложно няма в характера му. Уязвим е като бебе, но съвсем не е безпомощен, защото знае как да постигне своето.

Родените под знака на Марс лесно могат да се разпознаят по външния си вид. Лицата им имат силно изразени, характерни черти. Веждите се сключват точно в основата на носа и образуват знака на Овена, който служи като предупреждение към всеки, дръзнал да пресече пътя им. Тези символични рога означават готовност за действие. Понякога бенка или белег на лицето, риж оттенък на косата са отличителни знаци. Бързи и ловки движения, съответстващи на стрелкащата се мисъл, навяват усещане за невидими искрици, които хвърчат във всички посоки. Походката е устремна – това усещане се създава от широките рамене, здравите и силни кости, леко приведеното напред тяло и главата, бързаща първа да се бухне в тухлената стена, макар от това да пострадат и се изкривят рогата. Цялата стойка отразява самоувереност и властност.

Видите ли (рядко обаче) Овен с отпуснати рамене, той вероятно е от овчедушния тип, чието Аз е било грубо накърнено още в най-ранна възраст. Ако раните са били дълбоки, няма бързо да се оправи, но някой ден непременно ще вдигне глава. Нищо не е в състояние да потисне тези хора завинаги, най-малкото пък неуспехът.

Човекът, управляван от Марс, ви гледа прямо – с чистосърдечност и затрогващо доверие – и сякаш пита: Харесвате ли го? Ще направите ли всичко за него? Не? Тогава ще заплаче, но тайно. Никой няма да види сълзите му. Видите ли го да плаче открито, значи нещо го е наранило до дън душа. По-скоро би умрял, отколкото да се покаже слаб и безсилен.

Овенът обича да бъде пръв в избраното от него поприще. Допадат му независимите професии. Когато е принуден да се подчинява другиму, недоволството е изписано открито на лицето му. Свободомислещ е, разточителен с времето и материалните придобивки. Умира да бъде водач, съпровождан от шумни фанфари и възхитени погледи. Но не очаквайте от него проницателност, такт или покорство. Типичният Овен вероятно се е бил сврял зад вратата на обора, когато Бог е дарявал тези качества.

Да не говорим, че не е от най-търпеливите. В ресторанта все ще намери за какво да се заяде. Но пък ще остави щедър бакшиш, ако обслужването е добро. Въпреки това Овните не са от най-коректните длъжници. Понякога проявяват детинска безотговорност и могат да забравят старите си дългове, залисани в някое ново предизвикателство. Все пак ще платят сметките си, но докато ги стигнете, може да останете без крака. Човекът, подвластен на Марс, е луда глава.Сърцат, предприемчив и инициативен, той смело си пробива път в живота. Но понякога тази смелост най-неочаквано се пропуква. Овенът не може да търпи болка и изпитва ужас от зъболекарската машина. А в същото време е способен да се изправи без страх пред Снежния човек или чудовището Франкенщайн.
По начало организмът му е здрав и жилав, но не бива да злоупотребява с него и да пренебрегва напълно здравето си. Овенът рядко ляга на легло – тогава действително е много болен. Може да се пребори с толкова високи температури, които биха уморили друг човек.В определен момент от своя живот, белязан от безразсъдство, всеки Овен наранява главата или лицето си. Не са изключени порязвания и изгаряния, както и силно главоболие или трайна мигрена, причинена от бъбречна инфекция. Колкото и да не му се ще, Овенът трябва да ходи редовно на зъболекар, да пази зрението си, да внимава с хремите и да избягва алкохола (не само заради бъбреците, но и защото лесно може да възпламени Марсовата му натура). Спохождат го и кожни обриви, болки в коленете и стомашни смущения.

horoscope-oven 1

Негова слабост е работата. Разтакаването просто го поболява.


Способен е да работи и при неблагоприятни обстоятелства, и в лошо време, и с неподходящи хора. Но това предизвиква у него раздразнение и чувство за неудовлетвореност, които са истинската причина за здравословните му проблеми. Не търпи съвети в това отношение, понякога с години не стъпва при лекар, докато не капне от изтощение или не стане все пак малко по-разумен с възрастта. Няма опасност да се пристрасти към наркотици, не пие приспивателни. (Ами ако пропусне нещо, докато спи?) Наред с другите огнени знаци Лъв и Стрелец, Овенът рядко е жертва на хронични, продължителни заболявания, причинени от меланхолия и песимизъм (нещо, което и медицината вече признава, макар астролозите открай време да го твърдят). Огнените знаци са предразположени към яростни невротични пристъпи, остри инфекции, удари и високо кръвно налягане. Благодарение на импулсивността си Овенът рядко изпада в униние.

Семената на депресията не виреят в неговата почва


Но прословутата му вироглавост, че е най-компетентен от всички, може да му изиграе лоша шега. Той осъществява със замах и самоувереност проектите си, без да си дава сметка, че с такава неистова работа без почивка всъщност върви право към язвата или нервното разстройство. Ловките стратегически машинации са изключени при хората, управлявани от Марс.Познавам един Овен, пламенен ентусиаст, който намери спонсор за своята оригинална идея. Тъкмо сделката щеше да бъде сключена и Овенът щеше да осъществи най-съкровената си мечта, когато на спонсора неочаквано (всъщност съвсем естествено) му хрумна финансовата операция да се прегледа от известен експерт. Овенът бе категоричен, че никой не може да я ръководи по-добре от него самия. Опасяваше се, че може да се наложи да изпълнява чужди нареждания и да свири втора цигулка. Затова с властен жест извади пурата от устата си и безочливо попита: „Как предпочитате да получите отказа ми – бързо или бавно?“ Спонсорът беше втрещен. Ако беше проявил малко такт и дипломатичност, мечтата му нямаше да отиде на вятъра. Но на обикновения Овен са нужни години, понякога ред неприятни провали, докато се научи на скромност и послушание.

Едва тогава той самият може да подпомогне проект, така че от него да потекат пари, след като го обогати с конструктивни идеи. Издига се до ръководен пост чак след като привикне да зачита тези, които по качества и заслуги стоят над него. Затова пък тогава успехът му е грандиозен. Повечето хора, родени под знака на Овена, често правят състояние по-скоро за другите, отколкото за самите себе си. Странното е, че те рядко имат собствен дом и понякога цял живот живеят под наем. Парите не се задържат у тях вероятно защото това, което търсят, не се намира непременно в банката.

Девизът на Овена, особено на младини, е: „Аз съм“, „Първо аз“.


Искрено вярва, че с всичко може да се справи по-добре от другите. Не може да стои със скръстени ръце, докато някой се помайва и разтакава. Ако трябва да избира между парите и лаврите, винаги ще предпочете лаврите. Обича парите, разбира се, но много повече обича похвалите и славата. Умее да взима мигновени решения и да поема отговорност.

Овенът е най-сърдечен и великодушен от всички слънчеви знаци. Не е жесток. Езикът му може да бъде подигравателен, язвителен или направо злъчен. Гневът му се разразява като мълния, но обикновено преминава преди жертвата да е разбрала какво става, и доволна, наивна детска усмивка отново грейва на лицето му. Нека си спомним за един невъздържан Овен, Никита Хрушчов, който в изблик на гняв свали обувката си и затропа с нея по трибуната на ООН пред очите на телевизионните зрители от цял свят. Бил пренебрегнат, а нима тактът значи нещо за Овена, когато го пренебрегват? И стана тя каквато стана. Но същият този Овен бил дълбоко съкрушен, когато се разминал с възможността да се порадва като дете на Дисниленд.

Факт е, че повечето Овни имат ужасен характер.


Бързо избухват, но от друга страна са неспособни да се сърдят продължително и скоро забравят неприятния повод. Ще ги засегнете, ако им припомните прибързаните и остри думи, които са изрекли. Важното е, че не са ги мислили. Овенът е в състояние да се извини и на най-големия си враг. Той рядко се ядосва на отделни хора. Гневът му е предизвикан от идея или положение, което за него е нетърпимо. Овенът предпочита да казва истината. Не че не е способен на дребни лъжи, ако това ще му осигури първенството или ще спаси скъпия му идеал. Но чрез откровеността най-бързо се стига до същността. А Овенът няма време нито за разтакаване, нито за клюки. Така е погълнат от самия себе си, че не си струва да пилее излишна енергия и да обсъжда поведението на другите. Освен това за него хората са или бели, или черни. Или приятели, или врагове. Тук полутонове и нюанси няма.


Овенът е безцеремонен. Но умее да бъде и невероятно любезен


Така Марсовият инстинкт към агресия може да бъде прикрит от външния блясък и Овенът с часове да разговаря забавно и остроумно на теми, за които не знае абсолютно нищо. Търпението му е чуждо. Нека друг се занимава с пипкавите, дребни, несъществени неща; друг да установява фактите. Овенът няма време. Той живее само в настоящето и е напълно погълнат от него. Не го интересува миналото, защото никога не си вади поука от него, нито пък бъдещето, което е твърде далече. Много трудно е да се направи емоционална характеристика на Овена. От една страна реалист, напорист, груб и невъздържан, от друга – идеалист, сантиментално нежен и трогателно вярващ в чудеса. Не признава пораженията, дори да са реалност – все едно дали става въпрос за любовните му преживявания или за срещата на любимия му бейзболен отбор. Тъй като разчита на рогата си, Овенът се бие най-добре с глава (е, и с ума си, разбира се). Често приема боя заради самото предизвикателство или заради опияняващото усещане за сблъсък с препятствието, макар то да е далеч напред или дори не е в неговата посока. Със същата стръв преследва и успеха. Ето защо няма да срещнете Овни в списъка за социални помощи.

Когато реши, Овенът може да бъде спокоен, разумен и сериозен. Жалко, че това обикновено става едва когато премине по-голяма част от живота му. От него трудно може да се роди политик, макар че с лекота печели симпатии и омайва. Рядко изключение от това правило са Томас Джеферсън и Юджийн Маккарти. Повечето Овни, кандидатирали се за президентския пост, са с краткотрайна и смутна кариера. От 1840 година насам, след Джон Тейлър, САЩ не са имали президент от тази зодия. Причината е в характера на типичния Овен. Той притежава два катастрофални недостатъка за един политик – от една страна говори невъздържано и не владее словесното жонгльорство, а от друга – не се оправя в дебрите на икономиката. Повечето политици първо изслушват другите хора и едва тогава казват своето мнение. Типичният Овен има свое виждане за нуждите на хората, не се съобразява с техните желания. Бързайки да им даде онова, което според него най-напред трябва да получат, той не винаги действа политически целесъобразно. И въпреки това с идеализма и прямотата си Овенът печели публиката и тя му се доверява.

Най-добрите сфери за изява на Овните са изкуството или търговията


Не е изключено да срещнете и стеснителен Овен, но никога няма да попаднете на такъв, който не е наясно със собственото си положение. Трудно бихте се проявили в компанията на човек, управляван от Марс. Тези хора предпочитат да говорят за себе си и за своите планове, отколкото за някой друг или за нещо друго (единствено ще направят изключение за любимите си, ако са попаднали в плен на любовта). Ако все пак успеете да ги заинтересувате, те ще ви служат внимателно, особено ако идеите ви са вълнуващи и напредничави. Ще ви похвалят, ще ви предложат времето и паричната си подкрепа. Ако не дай си боже постъпите в болница, Овенът може да пропусне да ви изпрати картичка. Но в замяна на това ще ви препоръча своя лекар (естествено по- добър от Пастьор според него) и сам ще ви закара дотам. Не ще пожали сили, веднъж заел се да ви помага. Но бъдете така добри да покажете благодарност и признателност. Той ще бъде дълбоко накърнен, в случай че не оцените усърдието му.

Овенът обича да прави услуги. Но държи това да му бъде признато.


Този Марсов човек създава такова впечатление за искреност, че оставате направо потресени от явното му безочие, когато твърди нещо, за което знаете, че не е истина. Само се опитайте обаче да го хванете натясно и той ще ви погледне с такива учудени честни очи, пълни с ужас: „Как бихте могли да се съмнявате в мен?“ Способен е да си затваря очите и да си запушва ушите, за да не вижда и да не чува онова, в което не му се иска да повярва.Дори когато позицията му е разклатена и уязвима, Овенът храбро и искрено я защитава. Но в решителен миг е в състояние да се отметне от най-твърдия си възглед и щом го стори, вече не си го и спомня. Желанието да загърби миналото и да се втурне напред е една от главните причини да се приспособява така безболезнено към нови места и хора. Това бързане, това несъобразяване с реалното и разумното са причина той да не понася спокойните и уравновесени хора и да ги смята за свои врагове.

Рогата на Овена са твърди като диамант и трудно се чупят.


horoscope-oven


В характера му се съчетават детинската наивна вяра и безразсъдния устрем на кръстоносеца по рождение. Той често изпада в ярост, но гневът му преминава бързо. Тогава пак става весел, открит и дружелюбен. Неговият метал е желязото. Желязната сила му дава девет живота повече, отколкото на другите, и девет пъти повече шансове да спечели битката. Желязната му вяра е чиста, без лицемерие и алчност. Огненият му дух осветява пътя на безстрашните, води ги към невъзможната цел. Овенът рядко натрупва богатство. Дори да се случи, той няма да спре, за да преброи парите си. Нека другите около него се възползват от тях. Той спазва библейската истина, че хлябът, хвърлен по водата, не храни само него, а се връща увеличен и дарява щастие на хората. Според Овена на този свят има много чудеса. И ако те се свършат някой ден, той е в състояние да ви сътвори още няколко.

Линда Гудман, „Слънчевите знаци“, ИК „Светулка“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.