Детето Рак

Детето Рак

Линда Гудман за Детето Рак и необикновеното му въображение


Скъпи родители, никога не забравяйте едно нещо – вашето бебе Раче ще сменя настроението си толкова често, колкото вие му сменяте пелените. За новороденото лунно дете светът е необикновено интересен. То ще е очаровано от всички вкусотии, с които го тъпчете, и ще запечатва трайно в паметта си всички шарени картинки, мяркащи се пред очите му. Тези деца цял живот не забравят преживяванията си. Дори и в края на житейския си път те все още ясно помнят различни усещания и чувства и са в състояние да ги възпроизведат съвсем точно.

Познавам една мила жена от зодия Рак, която бе родена в Европа и въпреки че бе дошла в Америка преди почти петдесет години, когато боледуваше пееше дума по дума руски приспивни песни, които слушала като малка. Повечето от нас едва ли биха си спомнили мелодията и думите на „Спи ми, рожбо, спи“.

Преживяванията на детето Рак са образни и богати и е трудно на земните възрастни да го следват из лунните планини на мечтите и да газят дълбоките реки на въображението му. Затова то може би често се чувства самотно.

canser pix 1

Забавно е да се играе с лунното бебе. Лицето му непрекъснато се свива и разтяга във всевъзможни гримаси и мимики. С интерес ще наблюдавате смешните му
изражения и често ще ви се иска да чувате веселия му смях или да виждате онзи блуждаещ отсъстващ поглед, когато слуша странната музика, долавяна от всяко лунно дете.

Малките Раци имат огромни емоционални нужди. Семейната среда играе твърде важна роля при формирането на характера им. Тя оказва много по-силно влияние върху тях, отколкото при която и да е от останалите зодии. Лунните човечета се влияят от реакциите на родителите, братята и сестрите си. Тайничко им се иска да ги носят на ръце, да ги милват и обичат. Но често са прекалено срамежливи, за да си го признаят. Ако те не получат достатъчно внимание и грижи от семейството, роднините и приятелите, това може да ги съкруши и да изпаднат в апатия и меланхолия.

С моя близка приятелка, родена под знака на Рака, седяхме една вечер в кухнята й (къде другаде?!) и си говорехме за детските й години. Тя ми разказа, че когато учела в началното училище, родителите й давали по десет-петнадесет цента на седмица за джобни пари. Тя обаче никога не ги харчела, а ги давала като награда. „За какво?“ – попитах я аз. Тъжен копнеж пробягна по замечтаното й красиво лице. „Ами в края на всеки месец – отговори тя – давах по петдесет цента на приятелката, която се е държала най-добре с мен“. Бях изумена. Понечих да й разкажа за всички онези лакомства и развлечения, които е пропуснала, раздавайки месечните си джобни пари за мило отношение, купувайки с тях приятелство, но нещо в очите й ме накара да преглътна думите си и да замълча.

canser pix 2

Често в по-зряла възраст Ракът бива обхванат от бунтарски настроения, но докато е малък, той сравнително лесно се контролира и подлежи на възпитание. Неговият вътрешен мир е също толкова реален, колкото и външният и той би могъл да прекарва сам с часове. Често дори си измисля някое невидимо приятелче в игрите, наречено Фред или Бети, или каквото и да е там. Заедно с него прави торти от кал, сади дръвчета или играе на каубои и индианци. Измислените другарчета са винаги много възпитани и учтиви. Те винаги губят безропотно в игрите и не се възпротивяват на нито една от командите на Рака. Често измислените приятели изчезват за цели седмици, но се връщат веднага щом някой реален съученик засегне лунните чувства на детето Рак.

Парадоксално е наистина как след като слънчевият знак на Рака символизира лидерството и водачеството, повечето представители на зодията изглеждат тихи и хрисими. Въпреки лесната им на пръв поглед уязвимост обаче, те трудно се оставят някой друг да ги ръководи. Раците са силни индивидуалисти със самостоятелен поглед върху света.
Ако детето ви повтаря схемата на поведение, типична за повечето родени в този слънчев знак деца, то ще обича да се налага над другите и ще бъде доста поразглезено. Няма да скърца със зъби, но е способно да пролее море от сълзи, когато го пренебрегнат или се държат прекалено строго с него. Заговорихме за сълзи – във възможностите на малкото Раче е да наводни стаята не по-зле и от библейски потоп.

И ако цялата тази влага не му осигури необходимото съчувствие и внимание, детето Рак би могло да се превърне в безчувствено и неспособно да дава или приема любов същество, което постоянно търси самота и няма нито един истински приятел. Ако ви се наложи да се грижите за точно такъв чувствителен малък Рак, ще трябва да се смеете и да плачете заедно с него и да се научите да успокоявате всичките му безбройни страхове.

Малкото дете се страхува от тъмното, бои се от огъня или кибрита, от бързите коли и силните шумове, често дори и от животните или непознати хора. Плашат го също така поройните дъждове, светкавиците и гръмотевиците. Често когато вали чудатите Рачета изпадат в меланхолично униние. Особено влияе на душевността им тихият непрестанен есенен дъжд. В такива моменти често им се приисква да напишат стихотворение, да нарисуват картина или просто да слушат тъжната нежна музика, която да бъде в унисон с настроението им. Това дете се нуждае от много емоционално съпричастие, за да изяви лиричната си, артистична и творческа дарба. Ако получи подходяща подкрепа по време на своето личностно оформяне и съзряване, то ще се превърне в търпелив, великодушен и открит човек.

Но усети ли липса на внимание от околните, съчувствието и добротата му могат да се изкривят и деформират в самосъжаление, огорчение и подтиснатост. Ако страхът не бъде преодолян навреме, той прогресира в омраза и предубеждение. Когато емоционалното развитие не е
протекло правилно, малките Раци стават груби, отмъстителни и дори склонни към самоубийство. В най-добрия случай тези тъжни и нещастни мъже и жени водят нерадостно съществуване, освен ако не ги осени драматичното просветление и не се наемат да осъществят някоя своя скрита дарба или да създадат финансова империя. И двете са в състояние да заместят обичта и нежността, отказани на бедното лунно сърце, когато е било най-уязвимо – в детството.

Твърде е възможно тези чувствителни деца да си самовтълпят и измислят разни огорчения и несъществуващи обиди. Нужно е внимателно да ги следите и постоян
но да ги убеждавате колко добри, умни, хубави и обичани са те. Много от родителите успяват да доловят това тяхно желание. Това обяснява и противоречието, което възниква когато разглезените вкъщи деца от зодия Рак се стъписват щом светът се отнесе равнодушно към техните желания. Може би тук се корени и причината почти всички Раци с умиление да си спомнят за мама и да я поставят на пиедестал.

Според тях никой никога няма да ги обича с толкова много грижи. Главната дилема, която възниква при възпитаването на лунното дете, е дали да сте твърде строги и да го пречупите от самото начало или да сте меки и снизходителни дотолкова, че да го разглезите непопра
вимо. Не е лесно да се намери среден път в това решение. Ключовата дума е „спокойно“. Обичта обикновено е най- верният подход към подрастващото поколение. Като цяло оптималната стратегия като че ли е изпитаният здрав пердах при необходимост и купища прегръдки и целувки по всяко друго време.

Тъй като страхотно помнят дати и събития, малките Рачета са любимци на учителите по история. Тази тяхна историческа памет се дължи най-вече на силно развитото им въображение, защото когато четат за нещо, случило се преди много време, те са в състояние да се пренесат във времето и дори да си повярват, че са присъствали там. Ако Пол Ревиер, Томас Джеферсън или Ейбрахам Линкълн биха могли да се възродят и да разкажат собствените си истории, едва ли биха го направили по-живописно от типичния млад Рак.
Тези деца сякаш наистина са видели с очите си битката на Наполеон при Ватерло, падането на Римската империя или потъването на „Титаник“. Описват всичко дори и с най-малките подробности. Не е чудно при това положение, че толкова много от тези млади хора стават актьори, фотографи, художници или музиканти. Често учителите им се оплакват от упорството им, граничещо с инат, или от внезапните пориви на развихрената им фантазия, но рядко тези слабости са толкова изразени, че да предизвикват безпокойство.

dete rak pixРаците често обичат и да преувеличават. Само за да оправдае няколкото драскотини, получени от горския малинак, Рачето може да ви съчини такава история за мечки и преследване, от която да ви се завие главата. Момичето пък е способно да разкаже най-тъжната история за това как е била оставена без вечеря и заключена в страшна нощ от жестоките си родители само заради някакво спречкване. Но всичко това се дължи най-вече на силното впечатление, което оставят прекаленото гледане на телевизия и четенето на приключенски романи в съчетание с безграничното лунно въображение. Ако наистина сърдечен проблем измъчва децата Раци, а не някаква измислена трагедия, те обикновено предпочитат да мълчат и отказват да обсъждат това. Една древна китайска мъдрост гласи: „Когато е истински засегнат, не говори“.

Ако е доволно и спокойно, детето Рак, подобно на детето Везни, може да увеличи твърде семейните ви разходи за храна и децата в училище и на улицата веднага ще му лепнат прякора „Шишко“. Ако пък е замислено и нервно – прякорът му ще е „Хърба“. Прякорите силно дразнят лунните деца. Ще трябва да се опитвате да се борите срещу това.

Често младите Раци обикалят квартала в търсене на каквато и да е работа. Печеленето на пари ги привлича от малки. Вашето дете от зодия Рак ще започне от рано да подстригва трева, да мете окапали листа или да наглежда бебета. То ще връща празни бутилки и стара хартия, ще продава лимонада на тротоара или плодове на гарата само и само в джобовете му да дрънкат монети. Всичко, което изработи, ще бъде грижливо разпределено, а по-голямата част от него навярно то ще спести. След време ще можете дори и вие да спестите от парите, които му давате за джобни. Навярно по-рано от другите деца Ракът ще си осигури финансова независимост и много ще се гордее с това. Тези деца често работят, докато учат. Момчетата проявяват силно влечение към света на бизнеса. Момичетата също се справят нелошо с финансите, но прекарват и доста време с куклите или край фурната, печейки сладки и подготвяйки се за бъдещото си майчинство.

Малкият Рак винаги ще успее да ви разведри с шегите си и заразителния си лунен смях. Той е в състояние да ви направи повече гримаси дори и от маските за празника на Вси светии. Ако имате възможност, отделете му малко късче земя. Това ще бъде неговата земя и тя ще бъде засадена с цветя и зеленчуци до последния сантиметър. Там малкият лунен човек ще прекарва голяма част от времето си, поливайки своите растения и наслаждавайки се на растежа им. Освен към растенията, Ракът проявява и безкрайна загриженост към болните роднини, личните проблеми на приятелите си или непредвидените финансови затруднения в семейството. Също така е особено чувствителен към животните. Лошото отношение към малкото бездомно кученце или премазаното на асфалта котенце ще се запечатат в паметта му завинаги. Ако към тях самите се отнесат жестоко, това може да рефлектира в отношенията им към по-малките и слаби от тях деца. Рачетата могат да бъдат и твърде неприятни и кисели, но това обикновено продължава не повече от няколко часа.

Гасейки лампите докато детето си ляга, вие си мислите като всички родители за деня в не много далечното бъдеще, когато няма да я има тази малка къдрава главица, дето все се надига „за още една глътка вода“. Тогава домът ви ще бъде пуст и тих и няма да се оглася от смехове и плач, защото смешното малко Раче ще е изпълзяло от къщи, за да създаде свое собствено семейство. Дали ще ви забрави? Не и ако е родено в дните на лунната зодия. Могат да минат години, Ракът може да прекоси далечни страни и да кръстосва незнайни морета, но не изхвърляйте стъклените му топчета (онези, които ви е дал един съботен следобед, когато сте се карали). А парцалената кукла нека да стои на прозореца. Вашето лунно дете често ще се връща у дома, за да се срещне с миналото. Без значение колко километра го делят от това минало, без значение къде живее – то винаги ще бъде
близо до дома ви. Дръжте кутията с бисквити пълна.

От „Слънчевите знаци на зодиака“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.