Мъжът Рак

Мъжът Рак

Мъжът Рак – повелителят на парите, влюбен в мама


Той е мълчалив, уклончив, обича да увърта… Няма да ви омае с приказки и не е развейпрах. Не очаквайте от него да разкрие сърцето и мислите си още при първата ви среща. Ракът е недоверчив по природа и пази тайни дори от най-добрите си приятели.


Трябва ви време и огромно търпение, за да се доближите до мъжа Рак. Ако той е настроен защитно и заядливо, има опасност желанието ви за близост да се изпари яко дим, но въпреки това не се отказвайте толкова лесно. Колкото и непостоянен да ви се струва Ракът на моменти, ако пожелае, той може да бъде изключително предан и сантиментален.

Киселата му гримаса изненадващо се сменя с любезна усмивка. От недоволен и груб той става внимателен и отзивчив. Способен е така да ви разчувства когато е тъжен и умислен, че ви се приисква да го прегърнете и утешите.

Хората изпитват уважение и страхопочитание пред неговия пъргав интуитивен ум. Предпазливостта му ги смайва, а песимизмът му ги подтиска. Без съмнение Ракът е романтична натура, но съчетава това с пресметливост и практичност. Опитайте се да го разберете. При него не става дума за някакви коренни душевни промени, а просто за честа смяна на прословутите му „лунни настроения“.

Когато е в подобно настроение, както и в периодите между тях, мъжът Рак остава винаги верен на себе си. Характерът му си остава същият, въпреки че изразът на лицето му се мени толкова често. Не бива да забравяте обаче, че макар Ракът да е груб и резервиран, при него това е само външна защитна обвивка. Сърцето му си остава меко, сантиментално и лесно уязвимо. Почувства ли се засегнат, той се оттегля в удобната си раковина и за няколко кратки мига успява да се отърси от неприятните усещания. Скрие ли се, вие бързате да се предадете, мислейки си, че това всъщност е един истински рай. Но щом той подаде мустаци навън, изкушението да го доближите отново е голямо.

canser pix 2

Ракът реагира по цялата скала на термометъра. И често се чудите дали да се държите хладно с него или сърдечно да разтворите обятия. Той ви дарява с най-ледения поглед на света, а миг след това ви обсипва с любов и внимание. Държи се отвратително, когато изпитва страх от загуба на нещо или някого. Затова често го успокоявайте, че принадлежите единствено нему. Думите ви ще звучат ката музика в ушите му. Бъдете подготвена, че точно по средата на някоя нежна сцена в пълнолунна нощ на него ще му хрумне да ви рецитира любимото си стихотворение. Облегнете се на рамото му и затворете очи. Не очаквайте обаче някоя пламенна ода или прекрасна тиха лирика, а по-скоро нещо от рода на:

„Пих цяла нощ, пих до насита.
На сутринта издухах нос,
потропах с крак –
ще пия пак, защото съм юнак!“


Подобно нещо лесно би могло да попари и най-пламенните чувства, но вие знаете, че пълнолунието влияе странно върху рачешката душевност, затова бързо му прощавате.

Мисълта ми е, че Ракът понякога може да се държи наистина изненадващо и неадекватно, макар да е в състояние да натрупа един милион долара и още повече да съумее да ги запази.

Щом стана дума за пари, ще ви кажа още нещо. Ако сте от жените, които държат да си плащат наема навреме, значи сте избрали най-подходящия партньор. Ракът обича сигурността почти колкото обича и вас.

Той е в плен на парите още от най-ранна детска възраст.

Става ли дума за финанси, дори прословутото му чувство за хумор остава на заден план. Според него парите не са тема за шеги. Много Раци като малки първо се научават да смятат, а чак след това учат азбуката. Не се учудвайте, ако видите касичката с форма на прасенце, която са му подарили за петия рожден ден, да стои все още неотворена. Не заради социалното утвърждаване обаче събират пари Раците. Те правят това от любов към самите пари. За тях звънът на монетите и шумоленето на пачките с банкноти са по-приятни и от най-чудната музика. Колкото и да е богат, мъжът Рак винаги се опитва да омаловажи своя финансов успех. За себе си казва, че е „само един беден човек, който се опитва някак си да изкарва хляба си“. Не е изключено дори да ви стане толкова мъчно за него, че да предложите да му изтеглите заем от банката. Недейте. Той най-вероятно притежава тази банка.

Ако в знака на мъжа Рак присъства огнен асцендент, това може да го подтикне към нехарактерно прахосничество, на което той храбро се опитва да устои. Е, случва се понякога да пръсне пари на вятъра, за да си оправи настроението, но това в никакъв случай не се превръща в навик. Преди да му обърнете гръб и да го наречете „скъперник“, знайте, че Ракът има нетрадиционна представа за пестеливост. Той предпочита да ви заведе в най-изисканото заведение, където е сигурен, че ще получи това, което му обещават и за което плаща, отколкото да рискува да влезе в някой второкачествен ресторант, където келнер-грубиян ще му тикне под носа топла бира и студени котлети, а на всичко отгоре и ще го излъже в сметката. Ракът смята, че не си струва да се купува всяка година обикновено палто, докато това от визон или норка би изтраяло с години. Лъскавият вечен „Мерцедес“ или последното поколение „БМВ“ за него са по-сигурно капиталовложение от евтината бричка, която се скапва още на първия завой. За Рака доброто качество и пестеливостта означават едно и също нещо. Дори и най-мечтателните и поетични представители на зодията притежават особен усет към стойността на парите.

Лунният художник може да рисува на някой мрачен таван, но едва ли се нуждае от подаяния. Със сигурност някъде между боите и четките си той е скрил ценни книжа или акции от борсата. Няма да видите този художник да раздава картините си като дарения. Той ще ги продаде на добра цена, но не за повече, отколкото струват в действителност.

Ракът притежава усет и творчески талант. Това му помага с каквато и професия да се захване, винаги да достига върха в кариерата.

Ако няма други влияещи планети, типичните Раци не се интересуват от мода. Те се обличат строго и официално. Мъжът Рак предпочита костюм с традиционна кройка, често с обърнати маншети и остър ревер, и скъпи ризи, които той купува на едро (но без монограм. Прекалено претенциозни са, а той не иска да бие на очи). Дори ако в момента не разполага с достатъчно пари, обувките му ще са лъснати, а чорапите чисти и изопнати. Така, дори и изпаднал във временна финансова нестабилност (бъдете сигурни, че е временна), от него ще се излъчва усещане за успех и благополучие. Ракът няма винаги да е безмерно богат, но да го видите на опашка в бюрото за безработни е по-невъзможно, отколкото да попаднете на портокалова горичка в Сибир. Негов девиз е „Който не работи, не печели“, а мъжът от зодия Рак предпочита да усеща тежестта на претъпкания портфейл в джоба си.

Дано да харесате майка му от пръв поглед, защото тя твърде често ще бъде важен обект в разговорите ви. „Не мислиш ли, че си слагаш доста грим, скъпа? Майка ми не ползва толкова сенки и въпреки това е красива жена.“ Този символ на добродетелта често ще се появява когато най-малко го очаквате. „Мила, да отложим театъра довечера. Трябва да закарам мама на село.“ Най-общо казано, мъжът Рак не е склонен да замени мама и да ви направи своята нова кралица. Той е силно привързан към домашния уют, въпреки че понякога го обхваща желание да пътешества, и ако майка му е превърнала дома в приятно кътче, трудно бихте го откъснали от там. Лунните мъже са или дълбоко свързани с майките си, или напълно отделени от тях. Средно положение няма. При типичния Рак обаче много по-вероятно е пречката да се окаже именно близостта с майка му. Затова побързайте да се сприятелите с нея, защото тя ще се окаже ваша съперница, въпреки многобройните комплименти, с които ще я засипете. Не допускайте тя да доминира в готвенето или чистенето. Но не й отнемайте удоволствието да ви научи как се готви любимия сладкиш на сина й. След това запретнете ръкави и му пригответе вашия специалитет. Колкото и усилия да ви коства, постарайте се да го глезите така, както е свикнал да го глези мама.

Ракът обаче притежава доста качества, които понякога са достатъчни, за да балансират отношенията ви. Най-често срещаното е, че умее добре да готви. Ако такъв мъж ви покани на вечеря в апартамента си, първо: не яжте нищо предварително (няма да успеете да вкусите от многобройните му специалитети), и второ: не очаквайте никакви скрити помисли от негова страна. Типичният мъж

canser pix 1

Рак е почитател на прекрасните неща в живота. И ако ви покани да разгледате редките платна живопис или невероятната му колекция от плочи, бъдете уверена, че ще бъдете в безопасност, ако отидете съвсем сама в скалистата му пещера. Защото към жените тези мъже олицетворяват самата галантност. Те ще се държат джентълменски дотогава, докато вие не решите да направите първата крачка. Така са постъпвали по времето на баба им, а за тях това са добрите стари времена. Ако ги попитате за родословието им, те ще се отплеснат да разказват, прибавяйки по някой и друг спомен. За повечето Раци съставянето на родословно дърво е въпрос на чест. Ако поиска да ви снима, не хуквайте да бягате през глава. Фотографията е често срещано занимание при Раците и за много от тях фотоапаратът е консуматив, който сменят често. Естествено, възможно е вашият Рак да има в хороскопа си Венера в Скорпион или Луна в Лъв, така че преди да се съгласите, просто поискайте датата и часа на раждане и позвънете на астролога си. Ако сметне, че се шегувате – добре, ако не – разкажете му, че Дж. П. Морган рядко предприемал борсова операция без съвета на личната си астроложка Иванджелийн Адамс, внучка на Джон Куинси Адамс и правнучка на Джон Адамс. Това съчетаване на история с пари ще отвлече вниманието му и ще го заинтригува.

Мъжът Рак може доста време да не се сети да ви покани на вечеря или да разгледате колекциите му. Понякога с години не намира жена, в която да се влюби сериозно, въпреки многобройните флиртове, с които се захваща. Изискванията му са високи, но все пак, когато я срещне се държи галантно и нежно, обсипва я с подаръци и възхищение. Ракът се страхува много да не се опари и има право. Защото един провален брак, който за обикновения човек би представлявал само няколко тъжни седмици за пренагласа, за Рака би се превърнал лесно в съдбоносна катастрофа.

Тези мъже са способни да страдат с години, ако се разделят с жената, с която са решили да се сближат. Нерешителната природа на Рака му пречи да се хвърли в атака към набелязания обект, но почувства ли увереност в силите си, трудно може да бъде отблъснат. Лесно му се отдава ролята на романтичен влюбен. След като веднъж е разкрил чувствата си и вижда шанс да ви спечели, той от стеснителен и плах изведнъж става упорит и вие разбирате, че ви ухажва един настойчив и категоричен мъж, който за нищо на света не желае да получи отрицателен отговор. Той ще задръсти пощенската ви кутия с писма, ще спи на изтривалката пред дома ви и ще накара телефонната слушалка да пари в ръцете ви. Трудно бихте се изплъзнали от пипалата на Рака, но навярно няма и да искате. Много жени мечтаят точно за такъв свят като неговия – залят от лунна светлина, в който мечтите им могат да полетят и където някой силно ги прегръща и ги брани от големия лош вълк, дебнещ отвън. Сега, след като знаете, че винаги се облича добре, не е прахосник, готви фантастично, има отличен вкус, търси старомодно момиче като това, което се е оженило за милия му татко, безкрайно любвеобилен е (когато не е вкиснат), какво друго бихте искали да знаете?

Какъв родител е? Това е най-добрата новина. Всички Раци са майки по душа. Дори и мъжете. Всъщност искам да кажа, че той ще бъде идеален родител именно заради всички онези качества, които вие сте харесали у него. Ще е безкрайно търпелив към децата и силно ще го развълнува прищипаното пръстче, болното зъбче или счупената играчка. На всеки рожден ден ще се облича като клоун, ще щурее с малките гости около масата и ще ги омагьосва с часове. Бащите от лунната зодия са горди със синовете си и загрижени за дъщерите си. Докато децата поотраснат, няма по-добър баща от Рака. Но навлизането в по-зряла възраст може да предизвика вълнение в отношенията. Ракът обича да е съпричастен към всичко, случващо се с хората, които обича. И ако те решат да проявят независимост, той може да се превърне в един кисел, опърничав Рак и да се противопостави на желанието им да опознаят света. Когато младият Хенри се прибира по малките часове с колата, а прелестната Луси пресрочва определения вечерен час, бащата Рак няма да спре да крачи напред-назад, час по час да излиза пред дома в проливния дъжд и да се ослушва напрегнато. В такива случаи просто използвайте малко обикновена математика, за да го накарате да осъзнае поведението си. „Така е, скъпи. Сега имаме две деца. Когато се оженят, ще имаме шест или осем внучета, като дивидентите в банката. А шест или осем носят повече щастие от две, нали?“ (Цифрите го впечатляват и току виж, че сте го убедили!) „Радвам се, че си съгласен, мили. А сега ще ни кажеш ли къде си скрил сватбената рокля на Луси и ще свалиш ли белезниците от ръцете на Хенри, за да си вземе брачното свидетелство?“ Но не постъпвайте така с него по време на пълнолуние. Когато лунните вибрации са особено силни, Ракът може да ви разбере погрешно, забравяйки изцяло прословутото си чувство за хумор. Не забравяйте да му напомните обаче, че дори да загуби децата си, му оставате вие. След такива думи той ще престане да стиска така здраво юмруци. Но всичко това е въпрос на бъдеще.

Сега пред вас стои проблемът да накарате Рака да стигне до предложението за женитба. Бихте могли да се престорите, че го напускате заради някой по-напорист мъж, но за тази цел ще трябва да намерите някого, а това може да се окаже твърде неприятно, тъй като Ракът не ви изпуска от очи дори за миг.

Най-сигурният начин да го накарате да спре отстъплението и да ви сграбчи здраво е всяка вечер да свирите по тънките струни на неговата чувствителност. Музика, поезия, цветя, красиви дрехи, лек парфюм, нежни думи и прегръдки – това са оръжията, с които можете да го впримчите в мрежата на любовта. Не пренебрегвайте също и пряката връзка между сърцето и стомаха му. Изрязвайте си снимки на бебета, оставяйте шевната машина отворена и скъсете малко полите си. Съвсем изненадващо някоя вечер той ще ви попита дали искате да се запознаете с майка му. Още на другия ден можете да поръчвате покани за сватбата. Ще сте спечелили сърцето му завинаги. Сега вече отплавайте нанякъде заедно и танцувайте на лунна светлина. Bon voyage! Не забравяйте, че не бива да изхвърляте старата му шапка, скъсаните гуменки, колекцията марки или ученическите му бележници. Това са неговите съкровища. На всяка цена си вземете чадър, защото ще има влажни нощи. Мога ли да кажа, че изглеждате прекрасно в палтото от чинчила? Но, разбира се! Жената е красива само когато е обичана. А вие сте обичана.

Линда Гудман от „Слънчевите знаци на зодиака“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.