Родени под знака на Водолей

Родени под знака на Водолей

Водолей –


дълготрайните им сърдечни връзки са рядкост


Линда Гудман


Цветните следдъждовни дъги – кой не е готов да възкликне пред красотата им? Децата назовават желанията си, художниците се опитват да ги нарисуват, мечтателите – да ги догонят, но Водолеят е изпреварил всички. Той просто живее върху дъгата. Нещо повече – той вече е успял да я разнищи, да разгледа всяка нейна ивица, всеки неин цвят и въпреки това е запазил възхищението си и вярата си в нея.

Трудно е да благоговееш пред нещо, което напълно си опознал. Водолеят по принцип минава за реалист, макар че адресът му се намира в утрешния ден, а пощенският му код е изписан със синьото на лазура. Луис Карол е Водолей и вие също като слисаната Алиса, поведена от него в Страната на чудесата, трябва да бъдете постоянно нащрек, защото хората, управлявани от Уран, са в състояние да ви сервират какви ли не изненади. Макар благодушни и спокойни по природа, Водолеите обикновено обичат да противоречат на общоприетото мнение и с тайно удоволствие изваждат от равновесие неподготвените за необичайните им постъпки. Обикновено са внимателни и учтиви, но понякога са в състояние в един миг

да ви стреснат с неочаквани думи или постъпки,

паднали като гръм от ясно небе. Типичната уранова личност е нещо средно между Албърт Швайцер и Мики Маус. Не го е грижа дали сандалите, обувките или гуменките, които е обул, са подходящи за случая. Ако реши, може и бос да се появи и да ви се присмее, ако види, че му се присмивате. За да демонстрират нежеланието си да се съобразяват с общоприетите правила, Водолеите понякога нарочно се обличат по твърде странен начин. Ако държите да разпознаете хората, родени под този постоянен въздушен знак, имайте предвид, че те много често употребяват думата „приятел“. Франк Рузвелт – един от забележителните Водолеи, винаги започвал разговорите си с неизменното „Приятели мои…“, а типичният уранов въпрос, който фиксира края на една любовна връзка е:

„Не бихме ли могли да си останем приятели?“

Водолеят не може да бъде преситен, не може да бъде наивен, не може да бъде възторжен, не може да бъде безчувствен. След като е направил своя продължителен експеримент, той запазва любопитството си към следващата загадка, а следващата загадка може да се окажете вие. Този човек, който с ума си е на милиони километри от вас, а в същото време ви прави дисекция под невидим микроскоп, вероятно е Водолей. След като сте били поласкани от неудържимото му любопитство, вие в един момент с неудоволствие може да забележите, че той проявява не по-малък интерес и към личния живот на уличния регулировчик, на бармана, на пиколото, на певицата в бара или на обитателите на отсрещната къща. Политиката го привлича, спортът го поглъща, а децата са му крайно интересни.

В същото време по подобен начин го интригуват конете, автомобилите, старците, откритията в медицината, писателите, астронавтите, алкохолиците, пианата, въртележките и моливите – да не говорим за бейзбола и за Луис Армстронг.

horoscope-vodolei

Задоволете се с това, че сте част от тая поредица и прежалете собственото си Аз – в противен случай той ще ви нарани, защото подходът му към всичко е хладен и безпристрастен. Друг ориентир, за да разпознаете Водолея, е отнесеният поглед,

излъчващ някакво загадъчно познание,

недостъпно за вас. Очите на Водолея са предимно сини, зелени или сиви и обикновено имат някакъв призрачен, мечтателен израз. Косите му обикновено са прави, копринено меки, предимно руси, пясъчни или кестеняви; тенът на кожата му е светъл, ръстът му е по-висок от средния. Не бива да забравяме обаче, че тези характеристики не са абсолютни, защото асцендентът може да видоизмени външността на всеки слънчев знак. Профилът на Водолея се характеризира с подчертано благородство. Чертите му са фино изваяни – спомнете си изсечените върху златните монети ликове на римските императори. Когато обмисля нещо или след като е задал някакъв въпрос, Водолеят обикновено свежда глава. И рязко я накланя встрани или напред в очакване на реакцията ви. И нещо особено любопитно: поради двуполовостта на Уран в телата на мъжките Водолеи се срещат женствени белези като широк ханш например, а в телата на женските Водолеи – мъжки белези – широките рамене и пр. Характерна особеност за Урановите представители е съвместяването на несъвместими на пръв поглед качества – те могат да бъдат забавни, своенравни, оригинални, надменни, независими, а заедно с това могат да бъдат отзивчиви и неуверени, дипломатични и внимателни.

Водолеят се стреми към многолюдното обкръжение и е способен да акумулира в себе си безброй приятелства. Но в даден момент ще го видите мрачен и смръщен да търси усамотение и да се отнася враждебно към обкръжението си.

Две са основните му състояния – общуване и изолация.

Независимо от конкретното си състояние, той се отличава с остра проницателност, по-бърза и по-дълбока, отколкото е при другите. Това, че е бунтовник по природа, е заслуга на Уран. Носи инстинктивното усещане, че старото е обречено и че светът се нуждае от революционни променя (ако е политик, той притежава достатъчно мъдрост, за да не прибързва с прогласяването на тези принципи и да не провали стратегията си), В характера на Водолеите е да анализират ситуации, приятели и случайно срещани хора. В стремежа си да проникнат в интимния ви свят те много често са безцеремонни и задават нетактични въпроси, от които бихте могли да се почувствате неудобно. Но бързо и с раздразнение се оттеглят, когато с разочарование установят, че интересът им е бил напразен. Обидно и болезнено е да разберете, че след като сте били според неговите внушения едва ли не най-важният човек на света, вашият Водолей изведнъж изоставя микроскопа си, защото сте му омръзнали, и се обръща към друга по-интересна личност. Как да не се обиди човек!

Водолеите се вълнуват от темата за приятелството, но нямат много интимни приятели. В тази област те държат повече на количеството, отколкото на качеството и

дълготрайните им сърдечни връзки са рядкост.

Твърде много ги интересува това какво ги чака зад ъгъла, за да се обвържат само с едно-две приятелства. Отношението на Водолея към света е безпристрастно и е безсмислено да предизвиквате чувствата му, но ако сте съумели да докоснете сърцето му (това не е същото като да сте го разчувствали), той даже би могъл да слезе от велосипеда си и да се върне назад, за да се увери, че не е пропуснал нещо. Над урановите хора като че ли тегне странна прокоба за самота и те често остават неразбрани. Това се дължи на факта, че водолеевата утопия още не е завладяла околните. Понеже роденият под знака на Водолея живее в бъдещето и рядко прескача в настоящето, хората на земята го смятат

за нещо като таласъм.

Това не му убягва и той става още по-самотен. Но това, че другите не са като него, не е аргумент, който би го заставил да се върне в тяхното време. Той предпочита да се рее самотен в облаците и на нас, простосмъртните, ни остава да си правим догадки за неговия път. Астрологията буквално казва: „Онова, което Водолеите мислят днес, светът ще го мисли след петдесет години.“ Ако е вярно, то само задълбочава пропастта между подвластните на Уран и останалите хора.

С пълно основание този слънчев знак е считан за

знак на гениалността,

защото над седемдесет процента от най-бележитите личности на човечеството са или със слънчев знак, или с асцендент Водолей. Вярно е също така, че немалка част от пациентите на психиатричните клиники са от същата зодия. Известно е, че границата между гениалността и лудостта понякога е незабележима и ако вие имате познати, управлявани от Уран, сигурно ви се е случвало да се питате от коя страна на границата се намират. Човечеството винаги е било склонно да отрича пророците, с които е съжителствало и това до известна степен обяснява нещата. Неслучайно битуват характерни фрази като: „Някога хората са се отнасяли с присмех към Фултьн и към неговия параход“, „Смятали са Едисон за бавноразвиващ се“, „Искали са да затворят Луи Пастьор в приют.“ Тези фрази формулират отношението на „здравомислещите“ към хората с дръзновена новаторска мисъл. Хората на Уран съчетават в себе си

хладната практичност с ексцентричната несигурност.

Забележете, че те проявяват някаква инстинктивна симпатия към душевноболните. Впечатлява това, че почти всеки Водолей е в състояние да успокои някой умопобъркан като му заговори тихичко. Неговото умение да усмирява изпаднали в истерия хора и да успокоява изплашени деца е направо чудотворно. Възможно е свръхизострената му нервна система да е причина за тези негови чудодейни способности.

Родените под знака на Водолей притежават рядко широк мироглед. Те са чужди на всякаква ограниченост и предразсъдъци.

Изключения се срещат само при Водолеи, които имат в рождения си хороскоп ранени планети, макар че и те няма да ви повярват, ако им го кажете. Инстинктът за братство е особено силно развит при Водолея. Може да прояви нетолерантност само по невнимание и ще се възмути, ако друг определи постъпката му като нетолерантна. Иначе е готов да смята за свой брат всекиго. Ето го – разхожда се със символичното си ведро сред богатите квартали и сред бордеите, черпи от водите на знанието и ги излива, все така, с изключение на времето, когато се е отдал на бездействие. Тези периоди не траят особено дълго и вие ще го видите отново да се появява, още преди да ви е домъчняло за него. Затова не смущавайте уединението му. Щом е решил да остане сам, нищо не може да промени решението му. Но дори да е взел внезапно решение да си смени телефона, без да го регистрира в указателя, това не означава, че той се е оттеглил завинаги. Адресът му остава непроменен, той – също. За него е невъзможно да се отрече от хората. Просто не му обръщайте внимание и не след дълго ще го видите отново да обикаля града на собственоръчно направени кокили, любопитен и осторожен.

Водолеите по принцип избягват да правят точни уговорки за срещите си. Те предпочитат неопределеността, защото не им е приятно да се обвързват с конкретни задължения в конкретно време. Един Водолей по-скоро би казал: „Хайде, пак ще се видим. Може би по някое време във вторник“, но без да уточнява часа и нерядко имайки предвид по-следващия вторник. Ако обаче все пак успеете да го уговорите за конкретен час, можете да бъдете сигурни, че ще бъде на мястото точно навреме. Погрижете се само вие да не закъснявате. Той може да не дойде, само ако по пътя го отвлекат. (На един Водолей е напълно възможно това да се случи. Изобщо, на тези хора може да им се случи всичко и по всяко време).

Можете да разчитате, че той винаги ще ви каже открито какво мисли, но никога няма да седне да ви учи как да мислите и как да живеете. По същия начин няма да позволи и на вас да го учите на тези неща. Той не обича да натрапва свои идеи, както го правят Овните, Лъвовете и Близнаците. Неговата философия повелява

всеки да си има свой неприкосновен интимен свят,

всеки да прави, каквото си иска, и всеки да уважава индивидуалността на другия. Приближаването на света към епохата на Водолея се характеризира с това, че негови предшественици стават децата – цветя и различните гуру. По един доста особен начин те като че ли изразяват идеалите на Водолея: равенство, братство, всеобща любов, невмешателство, стремеж към истината, експериментиране, самовглъбяване. Да срещнеш Водолей, който се бори ентусиазирано за някаква кауза, е почти невъзможно. Водолеите смятат, че това, което правят е достатъчно. Те оставят на Овните, Скорпионите, Лъвовете и Стрелците да грабнат оръжие и да поведат потиснатите в битка за освобождение. Водолеите са твърде заети с това

да си обясняват причините за революциите,

да изслушват хорските тегоби и да проявяват съчувствие. Не че не вярват в промените чрез насилие, напротив. Но оставят насилието на други. Водолеят не може да бъде страхливец, нито в морален, нито във физически смисъл. Но той не е настроен да води битки. Ако някой път му се случи да попадне в сбиване, той е способен да се обърка и да започне да раздава удари напосоки, но е способен и да се съгласи с противника, за да избегне стълкновението. В подобни случаи неговите реакции са непредсказуеми, но е сигурно, че на другия ден мнението му ще бъде каквото е било винаги – категорично. Всеки, който е придобил някакъв опит в изкуството на спора, може да го победи, тъй като в схватката на умовете той често се отклонява към абстрактни доводи. Затова най-доброто негово оръжие е шапката му. Той просто я нахлупва и си тръгва. Но неговото безусловно преклонение пред истината го задължава да брани до сантиметър позицията си, въпреки вродената си неприязън към конфликтите.

Когато става дума за твърдо убеждение, той е непоклатим. Край него може да избухват гранати, но той ще върви решително по пътя си. Нищо няма да е в състояние да го отклони. Линкълн и Рузвелт – двамата президенти Водолеи потвърждават този принцип. Техните еднакво оригинални възгледи са еднакво силно оспорвани. Те и двамата са проявявали търпимост към останалите обществени теории, но са провели радикалните си реформи, въпреки липсата на подкрепа и въпреки яростната съпротива срещу тях. Друга причина, поради която Водолеите често биват подлагани на враждебни критики, е че

те са способни на всякакви изненади.

Както са ви повели на запад, ще спрат изведнъж и без дори да ви предупредят, ще тръгнат на изток. Водолеят обича да ви държи в неизвестност за плановете си. Един мой познат от тая зодия в продължение на седмици не обръщаше внимание на оплакванията на съпругата си от развалената готварска печка. Четеше си вестника и се правеше, че не чува молбите й. Един ден пред къщата им спря камион и двама работници свалиха от него нова готварска печка. После я монтираха пред смаяния поглед на съпругата, която всъщност отдавна трябваше да е свикнала с подобни изненади.

Доверието на Водолея към хората не е нещо, което се разбира от само себе си. Той най-напред оглежда под лупа мотивите ви, ако е възможно, би огледал по същия начин и душата ви. Внимателният му анализ на вашите думи и жестове ще ви направи притеснителни. Направо ще изпитате чувството, че той ги складира в ума си, което си е така. От време на време може да ви се стори, че той плува в мъгла, но не се заблуждавайте. Той вече е преброил дори миглите ви. Водолеят няма да ви приеме само заради образа, който вече е създаден за вас пред света. Достатъчно е любезен, но няма да ви спести подробния оглед с помощта на прожектора си. Той много държи да знае какво се крие зад вашия образ, затова ще ви зададе няколко твърде неудобни въпроси. Затова пък можете да сте сигурни, че ако веднъж ви приеме, никакви клюки и сплетни няма да повлияят на приятелските му чувства към вас. Ако вече сте негов приятел, той

няма да се повлияе от злостните шушукания на враговете ви,

макар че от чисто любопитство ще им даде ухо. Остава да помните, че той ще си създаде мнение за вас едва след окончателния анализ.

Характерните болести на Водолеите са свързани с кръвообращението. Те трудно понасят зимните студове и страдат от влагата през лятото. В старостта си могат да страдат от разширени вени и атеросклероза, особено ако имат негативни емоции. Често ги сполетяват злополуки с краката, специално в глезена и пищяла. Глезените им могат да бъдат слаби и поради лошо кръвообращение да чувстват болки в краката. Трябва да се пазят от възпаление на гърлото. Сърдечни смущения могат да имат за кратко, но ако имат силни отрицателни влияния в рождения си хороскоп, тези смущения могат да бъдат опасни. Водолеите трябва да знаят, че имат нужда от чист въздух, от сън и движение, защото те обикновено подценяват тези чудесни лекарства. Как няма да им липсва чистият въздух, като постоянно затварят прозорците и се завиват с няколко одеала? Високият градус на умствената им дейност им пречи да се наспят достатъчно, да не говорим, че на всичко отгоре ги тормозят и странни сънища. Що се отнася до физическите движения, ако Водолеят не е развил любов към спорта от ранното си детство, ще му бъде много трудно да се забърза, камо ли да се затича. Умът на Водолея се намира в състояние на перманентна тренировка, но тялото му обикновено е занемарено. То има нужда от специални грижи.

Здравето на детето Водолей е отлично, въпреки някои странни, неподдаващи се на диагноза оплаквания. Бедите идват по-късно, когато зрелостта засили упорството на Водолея.

Урановите хора са извънредно податливи на хипноза.

Те интуитивно усещат това и избягват да се подлагат на действието й, но грешат, защото един добър специалист с помощта на хипнозата би ги освободил от различните неприятни фобии. Те се отнасят отрицателно и към предложенията за електролечение, макар че то също би могло да им помогне.

Не може да се каже, че паметта на Водолеите е забележителна, но по някакъв необясним начин като с невидими антени те усвояват знанията, без да им се налага да наизустяват това или онова. Те притежават качеството да не допускат до съзнанието си безполезната информация, но най-важното да абсорбират безпогрешно. Биха могли да се върнат от магазина, забравили да купят някои неща, просто защото са ги сметнали за несъществени. Типичният Водолей е много близък до образа на класическия разсеян професор. Един познат се беше уговорил да се срещнат с жена си в центъра на града. Само че срещнал стар приятел. (Това се случва много често на Водолеите. В Африка или на Алеутските острови, навсякъде е пълно с техни познати). Въпросният мой познат сладко си бъбрел с приятеля на мястото, където трябвало да дойде жена му. Дотолкова бил вглъбен в разговора, че когато тя усмихната довтасала, той равнодушно я погледнал, докоснал шапката си, хванал под ръка приятеля си и го повел по улицата, залисай в сладките приказки. Побеснялата от яд съпруга дълго не могла да разбере какво се е случило.

Водолеите притежават удивителната способност да се концентрират. Ако желаят, те могат в едно и също време да поемат информация, идваща от различни посоки. Могат да спорят оживено с някого и едновременно с това да не пропуснат нищо от онова, което става в другия край на стаята, стига да ги интересува. Понякога може да сте абсолютно сигурни, че Водолеят не е чул нищо от думите ви, но на другия ден с изненада разбирате, че той е способен да ги повтори едно към едно като магнетофон. Тази негова дарба да поглъща информация и познания не бива да бъде подценявана. Той го прави, въпреки че е в състояние да се отчуждава и да се откъсва от света в концентрацията си като моя познат, оставил жена си на улицата в състояние да убие първия срещнат. Ако търсите ключа към утрешния ден, можете да го намерите в мислите на някой мъж или жена Водолей. Става въпрос за една

невероятна интуиция,

породена от способността без ни най- малки усилия да се улови загадъчното и мистериозното. Тази интуиция дарява Водолея с предварителна информация в пространствата на духовното. Познавам един Водолей, който вдига телефонната слушалка, преди да е прозвучал първият сигнал. На всичко отгоре той знае дори кой се обажда. Няколко пъти на Ейбрахам Линкьлн му са се явявали предчувствия за собствената му смърт, придружени с потвърдени от бъдещето удивителни подробности. Неповторимата чувствителност на Водолея му помага да отгатва вашите скрити помисли. Без много приказки той е в състояние да улови подробности, които са зарити толкова дълбоко в съзнанието ви, че вие отдавна не ги помните. Магическата осмоза дава възможност на Водолея да предава собствените си мисли чрез невидими електрически заряди. Посредством този необикновен процес той може да предава чувствата си даже застанал гърбом към вас. По телефона може продължително да мълчи и в същото време да получава и изпраща трептения, докато вие си мислите, че е заспал. На някои от тези хора не им трябва поща, за да изпращат телеграмите си. Но в техните мисли няма никакво суеверие. Дори да е музикант или механик,

Водолеят е учен по душа

и никога няма да стигне до прибързан извод, преди да е подложил фактите , обстойна проверка с безпогрешния си ум. Мнението, което вече си е създал, е здраво и остава завинаги в съзнанието му. Казахме, че той обича промените в обществото, но собствените си възгледи не променя за нищо на света. Световният прогрес за него е отворена система, но когато опре до личното му поведение, то може да бъде

изненадващо консервативно и тогава системата се затваря.

Какво да се прави, неговият либерализъм също има граници. Водолеите се отнасят с презрение към лъжата и измамата. Освен това те избягват да вземат и да дават пари на заем. Не искайте заем от тях – те по-скоро ще ви дадат безвъзмездно някаква сума. Ако все пак получите някоя петдесетачка до другия ден, внимавайте да не забравите връщането й. Един неизплатен или забавен дълг е в състояние да вгорчи приятелството ви. Тъй като държат на думата си и винаги плащат сметките си, Водолеите очакват същото и от другите. Не ги изкушавайте с изгодни лихви. Те по принцип се страхуват от заемите. Както се страхуват и от кредитните карти. Тяхното преклонение към честността понякога се деформира в неочаквано поведение. Въпреки че мразят лицемерието и прикритостта, те понякога дават толкова хитри отговори, че човек се обърква в представите си за тях. Но един Водолей ще кипне от възмущение, ако забележи нещо подобно у другите. Добре е да знаете, че абсолютната лъжа е табу за него, но той е в състояние да ви заблуди по начин, който трудно може да се вмести в границите на проповядваната от него почтеност. От една страна той всеотдайно се стреми към истината. От друга страна е

стремежът му да скрие мотивите си.

Налице е една несъвместимост на две коренно противоположни черти. Ако иска да стигне до истината за себе си, Водолеят трябва да признае противоречието. Много Водолеи се добират до славата на идеалисти, но тази слава е малко пресилена като се има предвид, че в основата на истинския идеализъм са сляпата вяра и оптимизмът, а един Водолей е твърде умен, за да се заблуждава с изгубени каузи. Той знае, че повечето от мечтите са илюзии и по това си приличат с небесната дъга, която вече е опознал. Той не може да бъде впечатлен от традициите и авторитетите. Ще ги уважава, но няма да им позволи да го разколебаят в готовността му да разобличава заблудите, неистините и прибързаните изводи. Умът и тялото на Водолея трябва да са свободни като вятъра. Опитай се да подчиниш Водолея – все едно, че се опитваш да накараш пеперудата да седи неподвижно, да уловиш южняка в килера си или да затвориш зимната хала в бутилка. Как да стане и кой би се опитал да го направи? И въпреки че той е далеч във времето, струва си да се помъчите да погледнете света от неговата гледна точка. Ще се почувствате по-мъдър, макар и малко объркан. Зодиакалното цвете на Водолея е жълтият нарцис. Чаткате ли сега

защо на перковците им дават жълта книжка?

Влиянието на Уран – неукротимата и непресказуема планета на промяната, непрекъснато разтърсва душата на Водолея и заедно с това му помага да прави своите ярки като светкавици прозрения в бъдещето. Той принадлежи на човечеството и олицетворява най-съкровените му въжделения и идеали. Дори зодиакалният метал, уранът, не е метал като останалите, а радиоактивен елемент, който се среща само в съединения. Без този елемент атомните проучвания са невъзможни – благодарение на него се получава верижното разпадане на атома. Осем, подобни на светкавици, лъча се отразяват с магнетично великолепие от зодиакалния камък сапфир. Те могат да осветят тайните на Водолея пред онзи, който се стреми към това. Но трябва да знаете, че само ако и самите вие живеете в утрешния ден, ще можете да надникнете за повече от миг в самотното му сърце.

Линда Гудман, „Слънчевите знаци на зодиака“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.