Професор Мартин Селигман, един от основателите на позитивната психология, провежда значителен брой изследвания, за да докаже, че типът психотерапия, който помага на хората да извадят наяве силните си страни, може да им помогне да водят по-щастлив живот. Според него хората са по-удовлетворени, когато изградят позитивна философия за живота.

7 психологически правила, които ще помогнат животът ви да бъде по-ярък
Това са седем правила, които могат да ви помогнат да се предпазите от депресията, да сте в по-добро физическо здраве и да постигате повече успехи.

1. Правилото на огледалото
Това правило е доста просто – всеки човек в живота ви е ваше огледало. Другите отразяват вашия характер и личностни черти, дори и тези, които не харесвате. Чертите, които забелязвате в хората около вас, ви дават възможност да опозаете себе си по-добре.
Всички качества, на които най-много се възхищавате или възмущавате у околните, могат да се открият в самите вас. Колкото повече ви дразни дадено поведение у някого, толкова по-вероятно е вие самите да го проявявате, без да подозирате. Ако искате да промените нещо във взаимоотношенията си, започнете от себе си.

2. Силата на избора
Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от изборите, които правите. Изборите на приятели, начин на живот и убеждения формират вашата личност. Всеки от нас чертае собствената си съдба.
Ако се оплаквате, че някой „ви виси на врата“ и винаги се налага да решавате неговите проблеми, трябва да осъзнаете, че вие самите избирате да правите това в този момент от живота си. Вие позволявате това да се случи и вие сте човекът, който може да го промени. Няма смисъл да се оплаквате. Ако искате различен резултат, трябва да направите различен избор.
Със сигурност има неща в живота, които не са наш избор. Никой не избира къде да се роди, не избира родителите си, средата, в която е израснал и т.н. Въпреки това, дори в ситуациите, които са извън нашия контрол, продължаваме да имаме избор как да реагираме. Важното е да предприемем стъпки, колкото и малки да са, които да водят към по-добър резултат – този, който бихме искали.

3. Силата на грешките
Нужно е да разберем, че всеки може да греши. Понякога убежденията или действията ни, без значение колкок правилни могат да ни се струват, могат да бъдат преценени като грешни от околните. Няма нужда да гледате на света в черно и бяло. Никой не е съвършен. Всички имаме право да правим грешки. Бъдете гототви да ги разпознаете и анализирате, за да почерпите знание и опит от тях.

4. Правилото на релевантността
Има някои неща, които зависят само от нас. Няма нужда да се оплакваме от начина си на живот, връзките или работата си. Ако не можем да обичаме изцяло един човек, е абсурдно да очакваме същото от него. Когато решите, че заслужавате нещо по-добро, започвате да правите нужните промени. Приоритизирайте целите си.

5. Ефектът на зависимостта
Никой не ви дължи нищо. Но вие можете да изберете да бъдете добри към някого и безкористно да му помогнете. Не е нужно да искате нещо в замяна. Да бъдеш добър към другите само по себе си е възнаграждаващо. Ако искате да сте добър човек, трябва да бъдете силни и да вярвате в себе си. Със сигурност има моменти, когато ще трябва да кажете „не“. Да се съгласявате с всичко, което поискат от вас, е последното, което би ви направило щастливи. Направете правилния избор за себе си.

6. Правилото на присъствието
Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото, защото всеки следващ момент е ново начало. Не се тревожете за бъдещето, защото то още не е дошло. Ако сте твърде привързани към миналото, ще се чувствате потиснати. Непрестанните притеснения за бъдещето водят до тревожност. Ако настроим съзнанението си да се съсредоточи върху емоциите и мислите, които изпитваме в настоящия момент, това ще подобри настроението, здравето и взаимоотношенията ни с околните. Когато присъствате в настоящия момент, внасяте хармония и щастие в живота си.

7. Силата на оптимизма
Не игнорирайте малките неща около себе си. Не критикувайте живота – това е сигурен начин той да отмине покрай вас. Насладете се на красотата на природата: слънчеви лета, реки, зелени гори, страхотни приятели... Докато сте живи, опитайте да вземете всичко от всекидневните моменти, за да бъдете щастливи. Бъдете продуктивни, активни, и живейте живот, изпълнен с положителни емоции. Когато прекарвате време на дивана, гледайки телевизия или правите нещо друго, което не ви удовлетворява и не ви носи нови и интересни преживявания, вие не сте част от истинския свят.

Следвате ли тези правила?

Източник: Bright Side 7 Psychological Rules That Can Make Your Life Shine Brighter