Бъдете уверени

Бъдете уверени
Подобно на повечето хора, моето ниво на самоувереност е изключително нестабилно и променливо. В зависимост от ситуацията, има моменти, когато съм напълно сигурен в себе си, докато в други случаи съм срамежлив и колеблив.
Доброто самочувствие е нещо, от което всички имаме нужда, защото то влияе както на нашето представянето на работното място така и на начина, по който хората отнасят със нас в живота ни. По тази причина, прекарвам доста време, мислейки за това как човек може да стане по-уверен и сигурен в себе си. Какво може да направите, за да изградите своето самочувствие, без да изглеждате арогантни?
Така стигнах до списък с 9 неща, които различават уверените хора от арогантните.

Уверен, а не арогантен: 9 разлики1. Слушат много повече, отколкото говорят.
Самохвалството е маска, която прикрива дълбока несигурност. Истински уверените хора са спокойни и скромни. Те имат изградено мнение по въпроса, но искат да знаят и какво мислят останалите. .
Затова те задават въпроси с отворен край, които дават на събеседниците им свободата да бъдат изчерпателни и самоаналитични. Питат хората какво правят, как го правят, какво им харесва, какво са научили и как да постъпят, ако попаднат в подобна на тяхната ситуация.
Уверените хора са наясно с това докъде се простират техните знания. Те винаги искат да научат повече и осъзнават, че единственият начин да го постигнат е като слушат повече, отколкото говорят.

2. Защитават позицията си не защото мислят, че винаги са прави, а защото не се страхуват да грешат.
Самонадеяните хора са склонни да застават зад една позиция и да я защитават на всяка цена, пренебрегвайки всички различни мнения и гледни точки. Те са убедени в своята правотата и искат(по-скоро се нуждаят) и вие да го знаете.
Истински уверените хора нямат нищо против да бъдат опровергани. Те знаят, че да разбереш истината е много по-важно от това да бъдеш прав. Когато сбъркат, те не се страхуват да признаят грешката си и да преразгледат своята позиция.

3. Насочват светлината на прожекторите върху другите.
Може би наистина са свършили по-голямата част от работата. Може би са се справили с най-големите препятствия. Може би е вярно, че са превърнали група от отделни личности в отлично работещ екип.
Истински уверените хора не парадират със своите възможности и постижения. Те не търсят славата, защото им стига да знаят, че постигнали това, което са искали. Те нямат нуждата от признание на останалите, защото истинското одобрение идва отвътре.
По тази причина, уверените хора знаят кога да застанат заден план и да позволят на другите да заблестят.

4. Не се страхуват да поискат помощ.
Много хора мислят, че молбата за помощ е признак на слабост. Те вярват, че в нейната основа стои липсата на знания, умения и опит.
Уверените хора не се страхуват да признаят слабостите си. По тази причина, те често търсят помощ от другите, не само защото са достатъчно силни, за да признаят, че се нуждаят от помощ, но и защото знаят, че по този начин показват уважение към човекът, когото са потърсили.
Изричането на думите „Би ли ми помогнал?“ показва голямо уважение към способностите и преценките на другия. В противен случай изобщо нямаше не биха попитали.

5. Питат се „Защо не аз?“
Много хора смятат, че трябва да чакат: да получат повишение, да бъдат наети, да бъдат избрани, или както се казва по филмите – да бъдат открити.
Истински уверените хора знаят, че всичко в днешния свят всичко е достъпно. Те могат да се свържат с почти всеки човек на планетата с помощта на социалните мрежи. Те знаят, че могат да привлекат нужното финансиране, за да създадат свой собствен продукт, да изградят мрежа от контакти и връзки и да изберат пътя, който искат да следват.

6. Не унижават другите.
Най-общо казано, хората, които обичат да клюкарстват и да говорят зад гърба на другите, го правят, защото се надяват изтъкнат себе си, като се сравнят с някой, който намират за по-неспособен и некомпетентен от самите тях. Единственото сравнение, което правят уверените хора, е сравнението със себе си и с човекът, който се надяват да бъдат някой ден.

woman walking dress pix7. Не се страхуват да изглеждат глупаво.
Да тичаш по улицата само по бельо е наистина екстравагантно изживяване, но когато си истински уверен, нямаш нищо против от време на време да попадаш в ситуации, които не те представят в най-добрата ти светлина. Колкото и странно да звучи, това би накарало хората да ви уважават повече, а не по-малко.

8. Поемат отговорност за грешките си.
Несигурността има тенденцията да ражда фалш, докато увереността ражда искреност и честност. По тази причина, уверените хора никога не бягат от отговорност за своите действия. Те нямат нищо против тяхната грешка да служи за пример на останалите.
Когато сте уверени в себе си, вие не се страхувате от възможността на моменти да „изглеждате зле“, защото когато сте истински и непринудени, хората не смеят на вас, а заедно с вас.

9. Търсят одобрение само от хората, които са наистина важни за тях.
Казвате, че имате 10 000 последователи в Twitter? Чудесно! Повече от 120 000 приятели във Facebook? Супер! Имате контактите на стотици или дори хиляди хора в LinkedIn? Това е страхотно!
Всичко това бледнее в сравнение с печеленето на доверието и уважението на малкото хора във вашия живот, които наистина са от значение. Когато печелите тяхното доверие и почит, независимо от пътя, който сте си избрали, или дейността, с която се занимавате, вие го правите с истинска увереност, защото знаете кои са най-важните хора, които стоят зад вас.

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за Inc.com: 9 Signs You Are Genuinely Confident, Without Seeming Cocky at All

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.