Какво трябва да свърши всеки до 30-годишна възраст


Възрастта от 20 до 30 години е най-важното десетилетие в живота на човека, смята психологът Мег Джейн. Това време трябва да се използва максимално ефективно, съветва тя и дори посвещава цяла книга по тази тема „Важните години. Защо не трябва животът да се отлага


Някои наричат годините от 20 до 30 – втора младост, други – начало на живот на възрастен. Доктор Мег Дцей е клиничен психолог, преподавател в университета на Вирджиния, САЩ, докторската й степен е от университета в Беркли по клинична психология. В книгата си застава зад мнението, че това е най-важното десетилетие в развитие на човек, за неговото развитие в различни сфери на живота – работа, любов, физическо и интелектуално развитие.

1. За формулата на щастието. Формула за добър живот не съществува, както и няма общовалидна дефиниция за „правилен” и „неправилен живот”. Но има избор и последствия от него, затова е полезно 20-годишните да се замислят за своето бъдеще. Така ще се чувстват по-добре, когато това бъдеще настъпи. Ако отделяте достатъчно внимание на живота си в периода от 20 до 30 години, чакат ви забележителни дни.

2. За избора. Невъзможно е да прекараш живота си само в размисъл. Единственият начин да разбереш какво трябва да правиш е да правиш нещо. Принципът „Моят живот е в моите ръце” в известен смисъл е плашещ. Страшно е да се осъзнава, че чудеса не стават, че не трябва просто да седиш и да чакаш. Незнанието какво искате да направите с живота си е защитен механизъм срещу този страх. Това просто е начин да си давате вид, че настоящето няма значение. Нежеланието да се правят избори не е нищо друго освен илюзия, че ще можете да изживеете живота си без да поемате отговорности.

3. За приятелите. Понякога, нашите приятели задържат развитието ни. По правило хората, с които формираме близки отношения, прекалено много си приличат, за да ни предложат нещо друго освен състрадание.

4.  За връзките Слабите връзки – това са бивши работодатели, познати и други  хора, които така и не са станали наши близки приятели. Именно те ни откриват достъпа към нещо ново. Те имат опита, който ние нямаме. Познават хора, които ние не познаваме. Информацията и възможностите се предават по слабите връзки.

5. За увереността в себе си Уверенността не е вродено, а придобивано с опита качество. Показната самоувереност възниква при опита да се прикрие неувереност. В основата на неподправената увереност лежи опита на непосредствена дейност или спомените за постигнати успехи, особено ако зад тях стоят големи усилия. За каквото и да става дума – за любовта или за работата – увереността в себе си надделява над неувереността само, когато се опира на опит. Друг път няма!

6.  За парите Когато си на 20, може да вярваш, че пред теб има още десетки години, в които ще печелиш все повече. Но повечето статистики, особено в последните години сочат, че средно, някъде около 40-те, заработваното стига своя пик, след което в най-добрия случай остава без промяна.

7.  За избора на спътник в живота Това е като да играеш на рулетка и да заложиш всичко на червено. Вашият избор на партньор зависи от едно решение, за което винаги трябва да помните, че е свързано с всички аспекти на живота – пари, работа, начин на живот, семейство, здраве, пенсия и дори смъртта – всичко се превръща в съревнование по двойки. Всички събития от вашия живот ще бъдат тясно преплетени с почти всички събития от живота на вашия партньор. И нека да погледнем истината в очите: ако бракът се окаже неудачен, не бива просто да се зарязва като омръзнала работа.

8. За брака Макар и медиите да превъзнасят днес тенденцията за живот без обвързване, истината е, че не е приятно да си сам. В хода на изследване, в рамките на което бил анализиран животът на млади хора малко над 20-те, станало ясно, че 80% от участниците не са доволни от този начин на живот. Постоянното отсъствие на половинка даже се оказва пагубно за мъжете, тъй като самооценката им пада след навършването на 30-те, ако дотогава не са успели да си намерят житейски спътник.

9.  За социалните мрежи Повечето млади хора, след 20-те вече са достатъчно умни и не сравняват живота си с това, което виждат в профилите на разни знаменитости. В същото време обаче те възприемат постовете и снимките в социалните мрежи като реалност. Не осъзнават, че това е компенсаторна реакция чрез която повечето хора просто прикриват проблемите си. Подобна самозаблуда кара потребителите на социалните мрежи постоянно да сравняват социалния си статус с нечии по-високи стандарти. И тогава техният не чак толкова лош живот започва да им се струва пълен провал.

10.  За съжалението Това, което днес не разбирам и за което малко съжалявам е защо толкова време съм пропиляла в купони и мотаене по заведения с хора, чиито лица дори не си спомням сега. Да си на двайсет е прекрасно, но струва ли така да прахосваш тези години?

11. За потенциала на мозъка Безусловно, след като навършите 30, мозъкът ви си остава пластичен, но никога повече няма да ви предложи такова огромно количество нови невронни връзки. Никога повече няма да можете да изучавате нещо ново толкова бързо, както преди. Никога повече няма да ви бъде лесно да станете тези, които се надявате и искате да сте. Следователно, бездействието в този период е много опасно.

12. За отговорността за собствения живот Бъдещето не е написано на небето. Няма никакви гаранции. Затова поемете отговорност за живота си. Поставете си цели. Намерете си работа. Създайте семейство. Не забравяйте, че времето върви. Внесете определеност в живота си. Вашата съдба не трябва да зависи от това, че нещо не сте знаели или не сте направили. Сега правите избора, който определя вашия живот.