Вие сте емоционално силни

Вие сте емоционално силни

Всяко едно преживяване може да ни помогне да станем по-силни и по-добри хора. Да бъдеш оптимист, да контролираш собствения си живот и да не се самосъжаляваш са само част от характеристиките, които всеки от нас си струва да развие. Ето какво още отличава силните хора според Ейми Морин, психотерапевт и автор на книгата 13 Things Mentally Strong People Don't Do.22 знака, че сте емоционално силни
13 Things Mentally Strong People Don't Do


1. Балансирате емоциите и логиката
Силните хора са наясно как емоциите влияят върху мисленето им. Могат да преценят кое – логиката или чувствата – преобладава в процеса на вземане на решения и съумяват да запазят баланс между двете.

2. Прекарвате времето си продуктивно
Човек може да си намери хиляди оправдания, за да не свърши нещо. Но душевно силните хора се съсредоточават върху това, което наистина искат, и избягват да губят време в непродуктивни дейности.

3. Вярвате в способността си да се адаптирате към промените
Животът непрекъснато се променя и не винаги е лесно човек да се адаптира към новите обстоятелства. Повечето хора се противят на промените, но емоционално силните се стремят да се справят с бързо променящата се реалност.

4. Изправяте се срещу страховете, които ви дърпат назад
Повечето хора избягват страховете си; някои се изправят пред тях единствено за да направят впечатление. Но психически силните хора нямат нужда да се доказват. Те се сблъскват и преодоляват страховете, които им пречат да бъдат по-добра версия на себе си.

5. Учите се от грешките си
Психически силните хора не се опитват да оправдаят действията си или да скрият грешките си от другите. Те се учат от грешките си и се надяват да станат по-добри.

6. Намирате баланс между това, което сте и това, което искате да бъдете
Ако сте психически силен човек, може да приемете това, което сте в момента, но никога не спирате да работите, за да станете по-добър човек.

woman bengalski ogyn pix

Емоционално силните хора ето какви ги различава


7. Радвате се на успеха на другите хора
Да бъдеш психически силен означава да умееш да си сътрудничиш с другите. Не завиждате на успехите им, а напротив – искрено се радвате и тържествувате заедно с тях.


8. Живеете и вземате решения според вашите ценности
Ако живеете според вашите ценности и разбирате приоритетите си, никога няма да имате проблеми при вземането на решение. Тази способност прави хората душевно силни.

9. Грижите се да подобрявате уменията си, вместо да ги показвате
Като цяло, хората са склонни да търсят одобрение от другите. Но психически силните се фокусират върху подобряването на уменията си повече, отколкото върху това да търсят признание.

10. Живеете автентично
Психически силните хора са честни със себе си. Действията им никога не противоречат на думите им.

11. Оценявате кой сте, а не какво сте постигнали
Психически силните намират ценност в това кои са, а не в това, което имат. Затова и не са обсебени от мисълта какво ще спечелят и какво ще загубят.

12. Знаете, че триумфът си струва чакането
Психически силните хора знаят как да чакат наградата си. Знаят, че може да отнеме много време, докато плодовете узреят. Нетърпението е слабост.

13. Отговорни сте за действията си
Да сте душевно силни не означава да не правите грешки. Важното е да се учите от тях и да продължавате напред.

14. Виждате трудностите като възможности
Всяко препятствие и всеки проблем, с който се сблъсквате, е просто още една възможност за израстване. Хората обикновено се обезкуражават от трудностите, но емоционално силните ги приемат като предизвикателства.

15. Благодарни сте
Вместо да искат още и още, душевно силните хора вярват, че имат повече от необходимото, и знаят как да бъдат благодарни за това.

16. Фокусирате се върху това, което знаете и правите най-добре
Психически силните хора посвещават времето, усилията и ресурсите си на това, което правят най-добре.

woman strong push up pix

17. Изправяте се, след като паднете
За психически силните хора провалът не е краят на пътя, а началото. Те вярват, че пътят, който са избрали, ще ги доведе до успех.

18. Реалистични оптимисти сте
Психически силните хора са надарени с оптимизъм. Когато се сблъскат с препятствия, се надяват на най-доброто, но остават здраво стъпили на земята.

19. Работите върху слабостите си
Хората са склонни да прикриват уязвимостта си. Душевно силните хора не се страхуват да се сблъскат с най-големите си слабости и да работят върху тях.

20. Не се карате за дреболии
Естествено е да се стремим към съвършенство, но психически силният човек знае, че няма смисъл да си изпуска нервите за дребни грешки – особено чужди.

21. Готови сте да разрешавате проблемите
Можете да се оплаквате от проблемите си и да правите от мухата слон. Или просто да се опитвате да ги решавате, както правят психически силните хора.

22. Винаги сте готови да учите
Всеки нов ден, запознанство или преживяване е още една възможност да научите нещо. Независимо какво им подхвърля животът, душевно силните хора винаги изпитват желание да учат.

Източник: Bright Side If You Have These Characteristics, You Are a Mentally Strong Person

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.