7 съвета, които ще ви направят по-щастливи


Щастието идва по много различни начини и винаги в различни опаковки. За жалост обаче, нещастието го следва неотлъчно. Това са някои съвети и техники, които съм открил сам през годините. Надявам се да ви помогнат да запазите щастието максимално близо до себе си, дори и в най-тежките бури, през които ще ви се наложи да преминете.

  1. Никога не се сравнявайте с другите


Всеки човек е самостоятелен остров противно на това, което се казва в поемата на Джон Дън (б.р. "Никой човек не е остров, затворен в себе си“). Ако пък държите на това да се сравнявате с други хора, нека това да са хора, които имат по-малко от вас или пък да са изпитали повече болка от вас. Колкото и ужасно и себично да звучи – това е начинът, който работи във ваша полза. Сигурно си мислите как този месец няма да имате достатъчно средства да отидете на почивка и т.н. За щастие обаче, вие имате нещо много повече от хората в Северна Корея, например.

  1. Гледайте по-малко телевизия


Ако смятате, че ще запомните само един съвет от всички, които ви предлагам, нека бъде този. Много малка част от съвременните среди, в които общуваме и се намираме, проповядват нещастието, толкова добре, колкото медиите. Да бъдете онлайн и да четете статии е далеч по-малко натоварващо за душата и съзнанието ви. Всичко, което ви държи далеч от телевизора, ви образова, развива и ви кара да се чувствате далеч по-удовлетворени в края на деня от цялата информация, която сте събрали, чрез различните социални контакти. Замислете се какво ви предлага телевизията; непрестанен негативизъм относно токсични газове, политически скандали, автомобили, които не можете да си позволите и козметика, без която ще заприличате на мумия след година или две. Така че, ако искате да избягате от негативните новини и съобщения, просто изключете телевизора.

Бих допълнила – прекарвайте по-малко време в социалните мрежи (б.р.)

Не гледайте новини. Не четете новини. Новините потискат мисленето, правят ни пасивни, убиват творчеството…

  1. Абонирайте се за няколко списания


Това е като следствие от предишния съвет. Искам да подчертая обаче, че тук говорим за печатната версия на дадено издание, което пристига неочаквано в пощенската ви кутия, а не просто бляскавото приложение за новия ви iPad, например. Малко преживявания са толкова ползотворни както четенето на приятни и положителни статии от някое мъжко или женско списание в почивния ви ден. Изискано е, отпускащо e и разбира се, необходимо.

  1. По-малко сарказъм, по-малко хумор


Открих, че съм далеч по-щастлив сега, когато не говоря със саркастични нотки или заучени фрази. Вече не съм най-забавният човек в компанията. Добре де, и преди не бях, но след като минах 20-те осъзнах, че фукането наляво и надясно не е печеливша добродетел. Бъдете кратки, точни и ясни в изказа си и избягвайте лъжата. Така няма да има недоразумения, наранени чувства и объркване в средите, в които общувате.

  1. Открийте добрите автори


Започнах да правя това преди около шест месеца. Всеки път, когато се натъквам на интересна статия или публикация в нечий блог в интернет, маркирам или отбелязвам това, което ми е харесало. Дори неща от напълно непознати за мен хора, психолози, бизнес мениджъри, мотиватори и др. Резултатът е богато със социални контакти лично, онлайн пространство. То ми помага, когато съм отегчен, нещастен или просто съм в монотонно състояние. Както е добре известно, понякога вдъхновението идва в различни ситуации и на странни места. Затова не се колебайте да го търсите навсякъде, където се сетите. После ще се почувствате по-добре.

  1. Физическа активност


Боли ме, когато споменавам спорта, защото има някои дейности от ежедневието ми, които са ми изключително досадни и скучни, като физическите упражнения. Но дори четиридесет минути на пътеката за бягане или просто кратка разходка из града имат забележителен ефект върху нивото ми на щастие за останалата част от деня. Когато тялото ви не получи необходимото раздвижване, мозъка ви получава допълнително напрежение, което можете спокойно да избегнете с малко спорт.

  1. Вярвайте! 


Хората винаги трябва да си поставят цели, за които да работят съзнателно. Те може да звучат по следния начин: „Искам да увелича доходите си с 50% догодина” или „Ще спра алкохола, цигарите, вредната храна в рамките на 3 месеца”. Важно е обаче, да си поставяте постижими цели, които същевременно не са и много лесни за изпълнение. Така усилията, които полагате, за да успеете, ще ви направят още по-щастливи в края, когато видите реалния резултат.

Дейвид Сийман, OpenForum