Въпроси, които променят живота ни

Въпроси, които променят живота ни
Няма нищо по-обезверяващо от напълно здрав човек, който може да постигне каквото поиска, но въпреки това е хронично нещастен и изтощен. За жалост, това е сценарий, с който се сблъскваме всеки ден – хора, които избират да тънат в нещастието си и отказват да си го признаят. Тази нагласа е резултат от небалансиран живот, изпълнен с прекалено много очаквания, но не достатъчно дисциплина и признателност.

Какъв е смисълът да постигате едно начинание след друго, когато в живота ви липсва баланс? Няма такъв. Ако не се посветите на това, което най-много искате, и не оценявате онова, което вече имате, никога няма да познаете щастието от успеха, защото всичко ще си остава все същото. А дори и да настъпи промяна, тя никога няма да е достатъчна за вас.

Ето 5-те въпроса, които успешните хора непрекъснато си задават и които повишават ефикасността на техните решения и качеството им на живот.

5 прости въпроса, които ще променят живота ви


1. Фокусирам ли се върху правилните неща?


Във всеки един момент, милиони детайли се борят за вниманието ни. Те могат да бъдат разделени в две категории – важни и маловажни. Хората никога не свършват домакинската работа хаотично. Вместо това, те си съставят план и подреждат приоритетите си. Ако искате да сте по-успешни и по-малко стресирани, винаги си задавайте въпроса, „Това трябва ли да го правя изобщо?”
Това, че можете да свършите нещо, не значи, че обезателно трябва да го направите. Проблемът на днешните учители по продуктивност е, че дават съвети за това как човек да изпълни задачите си бързо. Но много от нещата, които хора претупват, изобщо не бива да бъдат започвани.

2. Позитивна или негативна е нагласата ми?


Енергията ви отива там, накъдето я дърпа умът ви. Кой е аспектът от живота ви, върху който се фокусирате най-много? Какво имате и какво ви липсва? Със сигурност се замисляте върху тези въпроси. Но ако следите внимателно мислите си, върху позитивите или върху негативите се концентрирате повече?
Вместо да се вторачвате в липсите и да се сърдите на по-облагодетелстваните от вас, може би е добре да се вгледате в нещата, за които си струва да сте благодарни. Ако си изградите този навик, ще създадете едно ново ниво на емоционално благосъстояние и сила. Но истинският въпрос е дали отделяте достатъчно време, в което да се чувствате наистина удовлетворени от ума, тялото, сърцето и душата си. Защото там се крие енергията, необходима за вземането на позитивни мерки.
Не се поддавайте на негативността и драмите. Мозъкът е като радио предавател – той излъчва мисли и настройва станцията на живота ви. Щастливите и успешни хора разбират това и се опитват да се отърсят от неприятните чувства, за да направят място за хубавите. Ако последвате мъдрия им пример, скоро негативните аспекти ще станат незабележими.
Освен това, може би не е зле да приемете факта, че има много обстоятелства и събития, които не са под ваш контрол. В противен случай ще продължите да бъдете жертва на стреса.

След като се отървете от отрицателните мисли, следва да си зададете въпроса:

3. Как възприемам предизвикателствата?


Колкото и позитивно да сте настроени, не можете да избягате от препятствията. Но начинът, по който се чувствате спрямо живота си, има малко общо със събитията в него. Затова пък начинът, по който гледате на предизвикателствата, контролира качеството ви на живот. През повечето време може би дори не забелязвате влиянието, който подсъзнанието ви оказва върху значението, което отдавате на неприятностите, затова трябва да направите справка.
Как възприемате ситуациите, в които житейското ви спокойствие бива нарушено – като края на света или като възможност за ново начало?
Ако някой изрази несъгласие с вас, той напада ли ви, поучава ли ви, или се опитва да прояви загриженост?

Наказание от Господ ли са големите проблеми, или шанс за развитие?

Когато попаднете в неприятна ситуация, приемете я като възможност да научите нещо, което не сте знаели. Не съжалявайте за нещастията си, не се обръщайте към розовото минало, а си вземете поука и направете крачка към бъдещето. Трябва да разберете, че е по-добре да прекрачвате нови граници и да понасяте последствията от всеки научен урок, вместо цял живот да гледате тези граници и да се чудите какво би станало, ако сте от другата им страна.
Запомнете, че колкото и неприятно да е миналото, то е ценно за настоящето ви, защото служи като основа за всичко, което правите в момента. Поучете се от него – от успехите и провалите – и му обърнете гръб. Миналото е просто вид тренировка – то не определя човека, който сте в настоящето. Помислете как допуснатите грешки ще ви помогнат да се развивате в бъдещето.
Когато променим фокуса си, ограниченията спират да съществуват. Поемете контрол и винаги помнете – значението е равно на емоция, а емоцията – на сила. Избирайте мъдро. Търсете възможност за развитие във всяка трудност и винаги ще извличате само най-доброто.

4. Какъв ще е следващият ми ход за развитие?


Докато всички говорят за това, успешните хора вече са предприели действия. Няма значение дали имате завиден коефициент на интелигентност или докторска степен по квантова физика – не можете да промените или постигнете нищо, без да действате. Има огромна разлика между това, да знаете как да направите нещо, и това, наистина да го направите. Знанията и интелектът са без значение, ако тъпчете на едно място – толкова е просто.
Успешните хора знаят, че добрият план, изпълнен днес, е много по-стойностен, от идеалният план, изпълнен някой ден. Не чакайте „точния момент” или „подходящите обстоятелства” – тази нагласа е основана само и единствено на страха ви. Действайте тук и сега, защото тогава се случва истинският прогрес.

5. От какви материални стимули имам нужда, за да запазя мотивацията си?


Искате да отслабнете, но когато сте изморени, е много лесно да се заканвате да тренирате и да се храните здравословно. Искате да заздравите приятелствата си, но когато сте прекалено заети, е лесно да се отплеснете по уж по-важни неща, като например бизнес предложението, което ръкомаха от бюрото.
Малко са хубавите неща, които можем да постигнем без особени усилия, а когато срещнем трудности, е много лесно да се откажем или да изберем по-лесния път, въпреки че той би могъл да ни отведе на грешно място.
За да неутрализират тези опасности, успешните хора си създават материални стимули, които да ги предпазват от потенциалните „подхлъзвания”. Помислете кога вероятността да се поддадете на слабостите си, които могат да ви отклонят от целите ви, е най-голяма и си създайте стимули, които да ви държат в правия път.
След като вече сте наясно с мощта на тези 5 въпроса, започнете да търсите идоли, които са вече имат онова, за което вие мечтаете. Когато следим живота на човек, от когото искаме да се учим, имаме кристално ясна идея за онова, което желаем да постигнем, а това отключва огромно количество мотивация. Хората сме социални животни, които имат нужда да са част от нещо по-голямо. Това желание ни стимулира да постигнем величие. „Те са успяли. Значи мога и аз!”. И да, наистина е така. Може да звучи доста просто, но ако си задавате тези 5 въпроса достатъчно често и изучавате хората, на които се възхищавате, постепенно ще си разчистите пътя към позитивните промени и успехите.

Източник: MarcAndAngel.com, на Бг: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.