Как да се справим с хроничната преумора

Как да се справим с хроничната преумора

4 прости, научно доказани лека срещу хроничната преумора


Може и да не разберете, ако сте станали жертва на хроничната умора. По какво да познаете? Хората, които страдат от хронична преумора „се самосъжаляват и са недоволни от постиженията в работата си“, според експертите Кристина Малак и Сюзън Джаксън от University of California Berkeley.

Преумората може да сполети всекиго, дори онези, които харесват професията си. Но ако се чувствате изтощени, раздразнителни или изпитвате цинизъм към работата си, не се тревожете. Съществуват 4 научно доказани решения, които ще ви помогнат както да избегнете преумората, така и да „презаредите“.

Бъдете по-големи егоисти

През 1943 г., американският психолог Ейбрахам Маслоу обяснява, че човек може да е щастлив само ако умее да изразява себе си и да използва пълния си потенциал. Той нарича това „себереализация“ и предупреждава, че „историята на човешката раса сочи, че и мъжете, и жените се продават на дребно“.

Ако прекарате цял работен ден, задоволявайки изискванията на околните или работейки по даден проект само защото са ви казали, че това трябва да правите, хроничната преумора е неизбежна.Лидерите на успешните компании разбират колко е важна себереализацията, затова дават на служителите си с достатъчно време за работа както върху фирмени проекти, така и - между ден и седмица – върху лични.

Ако работите в офис, използвайте сутринта, пред да са започнали да ви прекъсват постоянно, за да се концентрирате върху най-важните си задачи. По този начин можете да напредвате с личните си проекти малко по малко всеки ден.

Дори работата ви да е свързана с това, да обслужвате и да помагате на другите, пак е важно да намерите начин да изразявате себе си и ценностите си и да преследвате професионалните си цели.

Укротете маймунката

Медитацията съществува от хиляди години, но ако това не ви се струва като достатъчно доказателство за нейната ефективност, датско проучване от 2009 г. сочи, че редовната медитация увеличава количеството сиво вещество в мозъчния ствол. Mедитацията е движение Медитирайки редовно, по 10 минути на ден, постепенно ще възстановите мозъка си, така че да можете отново да се концентрирате върху отговорностите си. Добрата концентрация ще ви помогне да се справяте бързо и успешно задачите си и да „изключвате“ и „презареждате“ след изпълнението на всяка. Ако нямате възможност, съществува друг трик, който можете да изпробвате - следващия път, когато се захванете с някоя монотонна и досадна работа, опитайте да не мислите нищо друго освен за нея.

Както пише Хенепола Гунаратана в Mindfulness in Plain English, това е нелека задача. „Мисълта ви постоянно се отклонява и се стрелка в различни посоки като пчеличка.“

И все пак, Гунаратана обяснява, че този феномен е широко разпространен и всеки, независимо от липсата си на опит, може да се справи и да постигне умствена яснота и концентрация. Ако успеете да приложите този съвет, ще се научите да разпознавате хроничната преумора и да се справяте с причините за нея.

Прочистете тялото си от токсините

Физическата активност повишава пулса, в резултат на което кръвта циркулира по-бързо и тялото се изчиства от токсините. Усилената тренировка ще ви помогне да се почувствате по-добре в тялото си и ще направи отношението ви към проектите и колегите, които ви вдигат кръвното, по-позитивно.

Активно движение – Най-сигурният начин да станеш по-здрав, по-умен, по-щастлив


 dvizhenie planina

Тревожността е друг ключов симптом на хроничната преумора, който можете да отстраните с редовна тренировка. Проучване на Джошуа Броман-Фулкс отUniversity of Southern Mississippi от 2004 г. демонстрира, че студенти, които тренират активно, са по-малко податливи на безпокойство. Това е само едно от многото конкретни проучвания, които доказват ползите от физическата активност.

Ако скоро не сте тренирали, няма да почувствате тези облаги веднага. Те се постигат с натрупване и ви носят малки победи, които ще пожънете с течение на времето. Можете да вместите тренировката в натоварения си ден, като си наумите, че ще поплувате или потичате преди работа, или ще се разходите в обедната почивка, или че ще си вземете дрехите за фитнес, за да идете да потренирате, преди да се приберете у дома. Номерът е да превърнете тренировката в навик, в резултат на което ще са ви нужни по-малко умствени усилия да се упражнявате, отколкото да не го правите. Това е тайната към изграждането на полезни навици.

Рецензирайте „бойното поле“

Според Хедър Стуки и Джеръми Ноубъл от Фондацията за изкуство и лечение, писането има „положителни последици“ и дори може да доведе до „дълготрайни подобрения в здравето и настроението“. Можете да усетите тези ползи, като си водите работен дневник. В края на всяка седмица или всеки път, когато останете на спокойствие, отделете 30 минути да оцените развитието си и трудностите, с които сте се сблъскали през последните дни. Записвайте постиженията си, задачите, върху които работите, и пречките, които ви спират да вървите напред. Вписвайте и нещата, за които не сте сигурни, и въпросите, които си задавате относно задълженията си.

Това ще ви помогне да идентифицирате различни тенденции в работата си и да разберете какво да правите по-нататък. Дори бихте могли предварително да стигнете до решения на проблеми, с които още не сте се сблъскали. Този метод се удава на хора, които обичат да изразяват себе си, но няма значение дали умеете да пишете. Можете да записвате отговорите на тези въпроси под формата на точки или като напомняния на телефона си.

Целта е да се отместите погледа си от ежедневната работа и да погледнете „бойното поле“ на професионалния си живот в неговата цялост.

По този начин ще откриете какво трябва да направите, за да постигнете целите си, и дали изобщо успявате да работите в посока постигането им. Освен това, ще можете да се предпазите от хроничната преумора. Ако в продължение на дълъг период от време още изпитвате преумора, помислете си дали сте избрали правилния професионален път. Запитайте се какво бихте могли да направите, за да промените посоката и да достигнете работния си потенциал.

Независимо от ситуацията, винаги има някакъв изход.

Браян Колинс, автор на A Handbook for the Productive Writer, за сайта FastCompany.com, на Бг Manager.bg

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.