Обездвижването убива

Обездвижването убива

Обездвижването убива


Не е мантра, а кратко събрано най-важното в „Хранете се балансирано, живейте активно и мислете позитивно“

Активно движение - Най-сигурният начин да станеш по-здрав, по-умен, по-щастлив  


Липсата на физическа активност е враг на здравето. Това са и изводите от ново проучване на изследователи от Европейския център за икономика и бизнес изследвания, които определят обездвижването като „бомба със закъснител“.
Какви са фактите:

-       Всяка година половин милион европейци стигат до летален изход, вследствие на обездвижване.

-       Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртност в глобален мащаб. Най-често фаталните изходи са вследствие на заболявания, свързани с липсата на физическа активност, като коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, високи нива на кръвно налягане, рак на дебелото черво, Акцхаймер.

-       Според данните един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност.

-       Сред младите хора ситуацията е още по-притеснителна – четирима от всеки пет души са обездвижени.

-       Обездвижеността се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето, ако не се вземат мерки, които да накара хората да се движат и да бъдат по-активни.

-       Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година – с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак.

-       Обездвижването може да е причина и за редица психически проблеми. Един на четирима европейци, 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве.

-       Има доказателства за ползата от физическата активност за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, както и психическата и емоционална умора.

Според експерти от Световната здравна организация само 30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в обезпокоителната статистика. Това може да се случи като се изберат стълбите, за сметка на асансьора, като се слиза една спирка по-рано от автобуса, с бягане, разходка на кучето и т. н.

Който има желание, намира начини, а който няма желание си намира оправдания.


30 минути всеки ден


Данните са от доклад за физическата активност в ЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.