Европейска седмица на спорта


Първата Европейска седмица на спорта, насърчаваща физическата активност, бе открита на 7.09.2015 г. в Брюксел. Инициативата е предложена в доклад на депутата Сантяго Фисас, приет от Европейския парламент, а оттук нататък тя ще бъде организирана ежегодно от Европейската комисия.

Спортът има социално, икономическо и културно измерение и затова трябва да го насърчаваме в рамките на ЕС, заяви Сантяго Фисас в речта си при откриването, но добави, че има много проблеми за решаване като премахването на корупцията, незаконното залагане, уговарянето на резултати и допинга.

Всички 28 страни-членки, както и БЮР Македония, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Турция, организират спортни мероприятия през настоящата седмица или в рамките на месец септември, които ще бъдат открити за всички, независимо от възрастта, уменията и спортната форма.

Какви са фактите у нас? „Едва 8 процента от младите хора в България спортуват, а 61% са с гръбначни изкривявания” каза министърът на спорта.

В личен план, 20 мин упражнения сутрин, всяка сутрин без оправдания да не го правя, ме пазят от това да ходя на лекар, да се изкача на Вихрен без да се задъхам или да измина 30 км с колелото без да спирам. Опитайте! 20 минути всеки ден движение – предпоставка за вашето здраве и по-добро самочувствие.