Паник атаката е сигнал на психиката през тялото


Паническите атаки спадат към „модерните болести“ на нашето време, за които се говори отскоро. Все повече са хората които страдат от този проблем, който представлява остър пристъп на интензивен страх, съпътстван от някой от следните симптоми: сърцебиене, прескачане на сърцето, световъртеж, изпотяване, изтръпване, задушаване, гадене, треперене и др.

Паническото разстройство често е причинено от неспособността да се справяме със стреса, на който ежедневно сме подложени.
Симптомите на паник атаките продължават до десетина минути,в редки случай повече, но самият пик на преживяването трае около минута. Хората страдащи от този проблем не са болни от друго, освен от своя страх.

Много българи страдат от паник атаки


Голяма част от хората проявяват различни симптоми на паник атаки - внезапен страх, тревожност, усещане, че нещо лошо ще се случи, болки в гърдите, затруднено дишане, буци в гърлото, замаяност и желание за бягство.
Те са придружени от:
- Чувство на силен страх
- Усещане за губене на връзка с действителността
- Усещане, че губите контрол
- Чувство, че се намирате в сериозна беда.

Всички тези физически и психически усещания могат да изглеждат животозастрашаващи, но добрата новина е, че не са и обикновено преминават бързо без да оставят последствия за здравето. Всичко това се случва, защото без причина тялото подава сигнал за опасност и започва отделянето на адреналин, което предизвиква всички тези усещания. Въпреки че не са установени причините за паническите атаки най- често те се свързват с тревожност и стрес.

Могат да се случат еднократно, или да се появяват периодично, като във втория случай става въпрос за паническо разстройство.

9 съвета за справяне с паник атака

Какво да правим по време на паник атака?
Без значение колко безпомощен може да се чувства човек в такъв момент, важно е да се знае, че има методи, чрез които една паник атака да бъде спряна, или да се намали интензивността й.
- Осъзнаване – в момента, в който се появят симптомите, е важно, въпреки страха, да осъзнаете, че това е паник атака и няма да ви навреди, а ще отмине бързо. Даже и да чувствате, че умирате, това е просто моментно усещане, предизвикано от тялото без причина.
- Дишане – опитайте да нормализирате дишането. По време на паник атака дишането става учестено и се усеща недостиг на въздух. В този случай контролирано дишане води до нормализиране и намаляване на неприятните усещания. Вдишвайте бавно, дълбоко и нежно през носа и издишвайте също така бавно през устата. Концентрирайте се върху дишането и до няколко минути ще се почувствате по-добре.

- Превенция на паник атаки
Те се свързват до голяма степен с тревожност и стрес, за да предотвратим появата им, трябва да се погрижим за това да бъдем спокойни и уравновесени. Това може да се случи като направим някои полезни практики част от начина си на живот.
- Добрият и качествен сън е много важен, за да може умът да си отпочине, а тялото да се презареди с енергия. Когато има нарушения в съня или той не е достатъчен, симптомите на тревожност се увеличават.
- Редовни физически упражнения успокояват тревожността и подобряват настроението. Подобряват съня, който играе важна роля при състояния на тревожност. Минимум 30 минути спорт или физически упражнения на ден биха се отразили добре не само върху фигурата, но и върху психическото състояние.
- Техники за релаксация като йога и медитация намаляват нивата на стрес и чувството за нервност. Йога асаните помагат да се преодолее физическия дискомфорт, който може да възникне в следствие на стрес и тревожност, а именно схващане в мускулите, болки и чувствителност. Медитацията и дихателните практики ефективно действат за елиминиране чувствата на страх и притеснение.
- Подарете си време сред природата
- Намалете употребата на кофеин, цигари и алкохол – всички те могат да провокират появата на паник атаки, тъй като стимулират нервната система.