Планирането на финансите е много важно за всяка фирма. За семейството това е планиране на бюджета. Важно е за всеки човек как управлява финансите си, особено във време на икономическа криза, финансова нестабилност и несигурност в банковата система у нас. Важно е приходите да са повече от разходите. Важно е и как се чувстваме.

10 причини да се чувстваме финансово неуспели


Успехът в парично отношение е субективно понятие, но чувството, че сме финансово неуспешни е еднакво при всички.

Човек може да преодолее всевъзможни трудности, включително бедността, чрез волята да промени мисленето си и поведението. Като начало трябва да определи кои са причините и обстоятелствата, които го затормозяват и го карат да се чувства финансово неуспял.

Нийл Франкли изброява 10 възможни отговора в американския сайт Wealth Pilgrim. Авторът ги посочва с призив да погледнем на живота си максимално смело, реалистично и критично, въпреки егото си, и да променим каквото ни натъжава, за да постигнем за себе си по-добро бъдеще.

  • Държите се лошо с някой/няколко души. Може би си мислите, че най-прекият път към успеха в кариерата е да се държим студено, амбициозно и дори малко агресивно в работната среда. И че на това ни принуждава високата конкуренция. Всъщност, най-лесният начин да спечелим другите на своя страна и да постигнем целите си е като им помогнем да се сдобият с това, което искат, вместо първо да се тревожим за себе си. Това е и един от постулатите за успех на Дейл Карнеги от книгата му "Как да печелим приятели и да влияем на другите". 

  • Не спазвате обещанията си. Някои са на мнение, че най-важният ни личен актив в бизнеса не са уменията и дипломите, а репутацията. Тя се гради бавно, но се губи рязко, от веднъж. Щом обещаете да свършите нещо, направете го. Дори условията да са се променили и резултатите да са по-малко желани, отколкото първоначално сте си мислили.

  • Не губите време да разсъждавате за бъдещето си. Състоянието, в което сте днес, е неизбежна последица от личните ви и финансови решения в миналото. Бъдещето ви ще бъде определено от личните ви и финансови решения днес. Помислете за следващите 5, 10 и 20 години.

  • Не сте на подходяща работа.Няма смисъл да продължавате да влагате от времето си в работно място, което не ви дава възможност да постигнете за себе си качеството на живот, което бихте искали да имате в бъдеще.

  • Оженили сте се/омъжили за неправилния човек. Случва се много често. За да бъде успешна една връзка е много важно и двамата й членове да работят като екип и да мислят еднакво как да се харчат парите. Ако има разногласия, се появяват и личните тревоги, чувството за финансов неуспех, несбъднатите планове.

  • Развели сте се. Разделили сте се. Това е една от честите причини да се чувства нещастен съвременният човек. Случва се на милиони хора по света и често не е най-лошото, което може да стане, защото след това се доказва, че най-доброто предстои.

  • Записали сте децата си в училище, което не можете да си позволите. Не свързвайте с кредити цялото си бъдеще само защото сте убедени, че заслужавате същите условия и права като други хора. По принцип ги заслужавате, просто знайте това.

  • Нямате план. Една стара максима гласи:"Който се проваля в това да планира, планира да се провали". Опитът показва, че човек има нужда от план за всичко - за това как ще спестява, как ще харчи парите си, къде ще се образова, какво ще работи, с какви хора ще се запознае и как ще изглежда.

  • Нямате система за проследяване и отчитане на парите. Щом въведете формула за равносметка в края на месеца потреблението ви значително ще намалее - ще разберете за какви изненадващи неща харчите голяма част от постъпленията си, докато мислите че спестявате като се лишавате от други.

  • Нямате счетоводен баланс. Причина номер едно хората да се чувстват финансово неуспешни е неразбирането им на взаимосвързаността на приходите, активните и похарченото. Ако разходите ви са твърде високи, ще фалирате независимо от размера на дохода си.