формула на щастието

формула на щастието

"За щастието няма утрешен ден, в него няма и вчерашен, то не помни миналото, не говори за бъдещето, при него има само настояще, - и то не ден, а мигновение."


Иван Сергеевич Тургенев


През целия си живот хората се стремят към ЩАСТИЕ. Много от тях така и не достигат до усещане за удовлетвореност. И ето един мъж, британски учен решава да разкаже в какво се състои щастието. Проф. Тод Ксшдан (Todd Kashdan)  съставя математическо уравнение под името

«Feel Good Formula»

Което включва 6 най-важни съставящи необходими за щастието. Отсъствието само на една от тези компоненти може да направи човек нещастен и усещането, че животът не е пълноценен .

Компонентите на щастието са:

-  Живейте за мига (М) - Оценявай звуците, ароматите и гледките, които всеки ден са около вас.

- Бъдете любознателни (С) - Изследвай нещо непознатото, мистериозно и интересно – поне веднъж дневно.

- Правете нещата, които обичате (L) - Ако има нещо, което със сигурност може да направи живота ни по-щастлив, то това са нещата, които са важни за нас и които ни вълнуват. Правете едно от тези неща, когато сте на работа, и друго след това.

- Мислете за другите около себе си (T) - Правете комплименти на близките си, изслушвайте ги. Много хора вярват в максимата, че трябва да обичаме себе си, за да ни обичат и другите. Науката обаче отрича това твърдение. Отнасяйте се подобаващо към хората около вас и ще видите, че това ще ви накара да се чувствате много по-добре.

- Подхранвайте любовната си връзка (N) - Отделете време и внимание на партньора си, приятелите си, семейството си – поне два пъти дневно. Учените установили, че най-щастливите хора на планетата винаги имат до себе си някого, когото обичат безрезервно.

- Грижете се за тялото си (B) - Тук не става въпрос за тичане, хиляди трудни упражнения и лишения от вкусни изкушения. Единственото, което трябва да правите, е да се опитвате да се храните поне три пъти дневно и да се движите поне 30 минути.

Формулата на щастието на проф. Кашдан изглежда така:

(Mx16 + Cx1 + Lx2) + (Tx5 + Nx2 + Bx33)

"Не съществува конкретна тайна на щастието, но когато са налични подходящите "дози" от тези шест фактора, то със сигурност поне ще се приближите към пълноценния живот", обяснява авторът на изследването.

Според автора единна обща рецепта за щастие за всички – няма, но ако 6 компоненти присъстват във вашия живот то това е необходимо условие за да бъдете щастлив.

С коя от изброените 6 съставящи на щастието ви е най-трудно да присъства в живота ви. Има ли още нещо, което трябва да се добави за да бъде по-пълна формулата за щастие?

"Единствените неща, които могат да те направят истински щастлив са или незаконни, или неморални, или от тях се напълнява"  - това е мисъл, която показва една друга страна към щастието

Нека да не забравяме, че щастието е като здравето, ако не го забелязваш, значи го имаш. Понякога минава време и разбираме, че сме били щастливи в даден момент, на дадено място, в определена ситуация. И точно такива мигове правят живота ни пълноценен

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.