Понякога на плещите ни са се струпали толкова много задачи, че имаме чувството, че главата ни буквално ще се пръсне. Съответно - оставаме до късно в офиса или продължаваме да работим вкъщи. Това идва за сметка на нашата почивка, сън и здраве.Това са шест лесни съвета, които ще ви помогнат да свършите навреме всичко, което поискате.

Не работете извънредно Добавянето на още часове към работния ден не е равнозначно на по-добра продуктивност. Грешите, ако смятате, че извънредния труд ще ви помогне да свършите повече задачи. Точно обратното – по този начин ще се изтощите още повече и няма да разполагате с достатъчно енергия на следващия ден.

Казвайте „не“ по-често Кое е по-важното? Броя на задачите, които сте свършили, или качеството на изпълнението им? Когато се опитвате да помогнете на всички, вие се разсейвате с маловажни задачи и пренебрегвате своите собствени задължения. Помнете: трябва да сте фокусирани върху най-съществените неща.

Не правете всичко сами Казано по-просто – намерете си помощник. Не можете да свършите всичко. Затова делегирайте скучните или по-комплексните задачи на вашите колеги. Това е много по-добрият вариант, отколкото да губите времето си с проблеми, които не ви допадат или за които не сте достатъчно компетентни. (делигирането е трудно нещо, затова се научете да го правите, като започнете с нещо, което няма как да се обърка, а изисква време. Най-често това са рутинни неща, за които е достатъчно да се покаже как се прави)

Забравете за перфекционизма Изследванията показват, че перфекционистите прекарват много повече време върху дадена задача, отколкото е необходимо. Нещо повече – те се фокусират върху незначителни детайли. По този начин често пропускат съществената част. (Перфектни неща няма! Има неща, които работят и са потребни. Ако имате време и възможност направете следваща по-добра версия, изпълнение, пригответе по-вкусна рецепта)

Автоматизирайте повтарящите се задачи Ако имате задачи, които трябва да вършите всеки божи ден, то най-вероятно те могат да бъдат автоматизирани. Получавате едни и същи обаждания от клиенти постоянно? Запишете отговорите на най-често задаваните въпроси. Занимавате се постоянно с редактиране на изображения? Напишете скрипт, който ще свърши това вместо вас. (Седмичното меню и пазаруване по списък на по-големи интервали от време – също пести време)

Позволете си да не правите нищо Почивайте си, оставяйте насаме със себе си от време на време. Уединението увеличава мозъчната активност и подобрява паметта и настроението ви.