Пълният архив от спомени е добър съюзник, когато човек планира бъдещето си. Умът в режим на активна работа използва детайли от предишни изживявания, извлича поуки и прави аналогии с настояващата обкръжаваща среда. Когато процесите в мозъка са по-интензивни, хората по-успешно определят къде се намират и получават прозрение за възможностите си в бъдеще.

mislene

Всички сме родени с активен ум, въпросът е как да го задвижим още повече. Това коментират в Harvard Business Review Джеф Браун и Марк Фенски. Авторите предлагат три съвета, които ще ви помогнат да накарате ума си да заработи на по-висока скорост, за да сте по-успешни в работата, в бизнеса и в живота:

3 съвета за ум като бръснач  1.    Заредете го с много факти. Богатата библиотека от прочетено и големият брой лични изживявания повишават прозорливостта.

  2.    Вземете назаем от другите.Интересувайте се повече от опита на другите, вслушвайте се в разказите им, старайте се да общувате с различни хора и четете за живота в миналото.

  3.   Позволете на ума си да се скита.Ако оставяте всеки ден ума си за известно време да "блуждае" ще му осигурите време и пространство да извика спомени и да използва миналите изживявания, когато гради стратегии за бъдещето.


Мит ли е, че използваме само 10% от мозъка си?

Това е тема, която ме интересува и вълнува. Има книга по темата, която е интересна, на руски е Как люди думают, автор Дмитрий Чернишев.