Гледахте ли вече филма

„Люси“?


Сценарист и режисьор е Люк Бесон,  създал някои от най-силните и емблематични екшън героини в киното. В главната роля е Скарлет Йохансон. Някои познати определиха филма като фантастика, някои като философски, но това си е екшън трилър -  филм в който добрият герой въпреки обстоятелствата намира начин да победи лошите. Това е филм, който проследява историята на жена, случайно забъркана в тъмна сделка, която успява да надвие своите похитители и се превръща в безмилостен боец с умения отвъд човешката логика. А какви са уменията на Люси? Тя използва своя мозък на 100%. Според твърдения човек използва само 10% от възможностите на своя мозък.

За филма гледахме го и ни хареса. Понякога е по-добре да отидеш и да гледаш филм в кино. Атмосферата е друга и усещането. Особено, ако го направиш с близък човек с който след това да го обсъдиш.

Мит ли е, че използваме само 10% от мозъка си?


Да!


Главният мозък е най-важният човешки орган. Той е отговорен за правилното функциониране на всички останали органи и системи в организма. Състои се от две полукълба (ляво и дясно), малък мозък (церебелум) и мозъчен ствол. Клетките са два вида: сиви мозъчни и неврони - с бял цвят.

Основната функция на органа е да извършва мозъчна дейност, т. е. да анализира цялата информация, постъпваща в него.

Благодарение на съвременните технологии за сканиране на мозъка, знаем, че го използваме целия, през цялото време. Но не задължително едновременно. Например когато вървите, частите на мозъка, свързани с движението, са по-активни от други зони. Така или иначе няма част от мозъка, която просто да не прави нищо. Мозъкът е 3% от теглото на тялото, а използва 20% от енергията.

Откъде идва този мит?


През 1908 г. американският психолог и философ Уилям Джеймс споменава в една от разработките си, че „ние използваме само малка част от евентуалните си психически и физически възможности“. Той е оптимистично настроен за това, че хората могат да постигнат повече, но все пак не споменава проценти и не назовава брой клетки и обем на мозъка.

10-те процента се споменават в бестселъра на Дейл Карнеги от 1936 г. „Как да печелим приятели и да влияем на другите“. Смята се, че източникът на идеята в Алберт Айнщайн. Професор Дела Сара се е опитал да намери цитата от известния физик, но дори и тези, които работят в архива на Алберт Айнщайн, не са могли да намерят запис на подобно изказване. Оказва се, че и това е мит.

Съществуват още нещо, което може да е причина за създаването на мита за 10-те процента. Девет десети от клетките в мозъка са т.нар. глиални клетки. Освен от неврони, нервната тъкан е изградена от тези глиални клетки. Това са помощни клетки ("бялото вещество" на мозъка), които обслужват невроните, т.е. останалите 10% от клетките.

През 2009 г. учени откриха, че реалният брой на мозъчните клетки е близо до 86 милиарда. Глиалните клетки изпълняват опорна, хранителна, секреторна и защитна функция, а невроните, съставляващи "сивото вещество", са отговорни за мисленето. Може би хората са научили, че само 10% от клетките в мозъка „вършат трудната работа“ и затова са си помислили, че може да впрегнем в работа и глиалните клетки, смята Хамонд. Проблемът е, че това са напълно различни видове клетки и не може изведнъж от едни те да станат други.

В процеса на учене, някои части на мозъка са по-активни, други – не толкова, но това определено не означава, че не използваме целия си мозък. Със сигурност е вярно, че ако положим усилия, може да научим нови неща. Има нови изследвания, които показват, че това всъщност променя нашия мозък. Ние обаче не навлизаме в неизследвана му част, а просто създаване нови връзки между невроните. От друга страна, може да изгубим стари нервни връзки, от които не се нуждаем.

Сетива? Какво представляват?


Сетиво е всяка от шестте способности, които позволяват на човека и голяма част от другите живи същества да възприемат околната среда и да общуват: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание и равновесие. Тъй като усещането за равновесие е добавено отскоро, все още много често се говори за пет сетива. Може би скоро ще бъдат добавени и ноцицепция (усещане за болка) и проприоцепция (усещане за позицията на тялото и неговите части), както и  чувството за температура и време.

Използвана е статия "Наистина ли използваме само 10% от мозъка си?" в http://econ.bg/