Българският филм "Воевода”

Българският филм "Воевода”
Филмът "Войвода" е създаден по разказа "Румена войвода" на Николай Хайтов

"Воевода" разказва истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на 19-и век. Тя предвожда хайдушка чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Филмът е по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов. Главната героиня е събирателен образ - на Сирма Войвода, Каймак Стойна, Рада Войвода и много други, повечето водачки на чети, познати от легендите и народните песни.

"Воевода" е филм за лудостта, любовта, силата на човешкия дух, за бурната епоха, майчината сила и женската независимост, отбелязват от екипа.

Сред актьорите са Валери Йорданов, Горан Гънчев, Владимир Зомбори, Леарт Докле, Петър Генков, Димитър Селенски, Ники Амрита Николай. Оператор е Крум Родригес, художник - Ирена Муратова. Автор на костюмите е Марта Миронска, композитор - Дарко Маркович. Във филма звучи музика на групата "Кайно йесно слонце".

За да участват в продукцията, актьорите са подготвяни от специалисти в естествена среда за сливане с природата, подчинение на законите й, за превръщането им в деца на стихиите. Как се работи с предно пълнещо, капсулно и кремъчно оръжие, с хладно оръжие, езда, похвати и техники от народната борба, както и други тънкости на бойните умения също са били част от обучението.

Продуцент е Зорница София - "Ем Кю Пикчърс", със съдействието на Националния филмов център, в копродукция с "Фокус медия", "Ню Бояна филм", с подкрепата на Хърватския аудиовизуален център, "Дрийм тийм филмс", Нова ТВ. Разпространител за България е "Лента".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.