Смехът – ключ към еволюцията на хората

Смехът – ключ към еволюцията на хората
Светът е оцелял, защото се е смял“ – оказва се, че е вярно. Нещо повече хората са такива, каквито ги познаваме, защото са се научили да се смеят.

Смехът е ключов инструмент в човешката еволюция, защото създава усещане за близост, подобно на пощенето при приматите, предаде агенция ЮПИ цитирана от БТА. Това откриха учени от университета на Турку във Финландия.

Когато човек се смее, нивата на ендорфини скачат. Това са естествени опиоиди, които създават чувство за еуфория и спокойствие и намаляват стреса. Затова с покачването на ендорфини се повишава чувството на близост и свързаност между участниците в шегата.

При много примати пощенето играе ключова роля при подобряването на социалните взаимоотношения.

Йога на смеха 


Смехотерапия 


smile faces pix

"Докосването вероятно е най-силният начин да се свържат хората, но е много времеемко, защото един човек може да докосне едва двама души едновременно", каза авторът на изследването Лаури Нуменмаа.

От друга страна смехът върши същата работа по-бързо и ефективно. Смехът е заразен и се разпространява в големи групи. "Еволюцията на смеха може да е оказала значително влияние върху хората, за да разширят своите социални кръгове", добави тя.

Изследователите са работили с 12 мъже между 20 и 32 години. Първоначално те са попълнили въпросник за настроението си, за да бъдат определени обичайните им нива на щастие, напрежение, болка, удоволствие и покой. След това са направени 2 анализа на опиоидните нива в мозъка. Първият бил след като участниците стояли половин час сами в стая, а вторият - след като гледали смешни клипове с двама близки приятели за същото време.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.