Завършването на важен проект в срок  или сключване на голяма сделка може да превърне и най-обикновения ден в специален. За съжаление, тези успехи носят със себе си и някои не малки негативни последствия, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Проблемите на работното място, като прекомерното натоварване, стреса и прегарянето, могат да окажат дълготрайно негативно влияние върху вашето психическо и физическо здраве.

За щастие, тези проблеми могат да бъдат овладени и поставени под контрол, а ако имате късмет и напълно отстранени, с няколко малки и не толкова малки промени във вашето ежедневие. Ето и 7 от тях.

7 начина да намалите стреса на работното място


1. Дайте си малко повече време сутрин
Многобройни научни изследвания показват, че по-ранното събуждане може да ви помогне да се чувствате по-свежи и отпочинали в началото на деня и да избегнете стреса, причинен от чувството, че закъснявате за работа, още със ставането от леглото. Много от най-успешните бизнесмени на нашето съвремие, като изпълнителният директор на Apple Тим Кук и основателят на Virgin Ричард Брансън за споделили, че стават за работа преди 6, а в някои случаи и преди 5 часа сутринта.

2. Опитайте да гледате на нещата от позитивната страна
Напълно естествено е да изпитвате по-малко напрежение и стрес, когато опитвате да гледате на нещата през позитивна призма. Това също така ще ви помогне да се справяте по-добре с множеството възходи и падения, характерни за всеки бизнес. Освен това, позитивизмът е заразен, което означава, че вашите колеги и близки също ще бъдат повлияни от него и ще имат един по-лек и приятен ден.

3. Превърнете здравословното хранене в приоритет
Избягвайте да се храните с джънк фууд за закуска и обяд. Ако искате да се чувствате по-добре и по-спокойни всеки ден, фокусирайте диетата си върху няколко суперхрани, сред които авокадо, броколи, боб, горски плодове, яйца, риба, тъмен шоколад, ядки, портокали, киноа, спанак, домати, сладки картофи, чай и йогурт.

4. Създайте списък със задачи за деня
Списъкът със задачи е абсолютно задължителна част от програмата за намаляване на стреса и подобряване на продуктивността. Това не обаче не означава само да напишете на лист задачите за деня, в ред на значимост, но и да изпълните по-трудната част - да се придържате към него всеки ден, независимо от обстоятелствата и ситуацията, в която ще се озовете.

5. Правете чести почивки
Седенето пред бюро по цял ден е предпоставка за проблеми със здравето и повишени нива на стрес и тревожност. Хората се нуждаят от активност и най-вече от приток на кислород към мозъка, за да имат на разположение 100% от своите възможности. В рамките на работния ден правете по няколко почивки, в които да се раздвижите за по 10 - 15 минути, за да стимулирате отделянето на ендорфин от тялото ви, които да облекчи стреса.

6. Преосмислете начина, по който прекарвате свободното си време след работа
Вместо да се прибирате вкъщи и да сядате пред телевизора, помислете дали може да направите нещо забавно, което да ви изкара от къщата. Организирайте си среща с ваш приятел или отделете време за някакво ваше хоби. Важно в случая е да отклоните ума си от работата

7. Прекарайте повече време в природата
Когато се чувствате стресирани, една глътка свеж въздух на открито може да направи чудеса за вашата кондицията и да ви даде нужните сили, за да продължите напред. Както казва известният американски натуралист и писател Джон Мюр: "Изкачвайте планините и използвайте техните добри енергийни течения. Спокойствието и мирът в природата ще проникнат във вас така както слънчевата светлина прониква в дърветата, и така грижите ви ще окапят като есенни листа".


Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com Impactful Stress Reducers in Your Routine Every Day