Какво помага когато сме уморени

Какво помага когато сме уморени

Какво помага когато сме уморени на работа


Монотонната работа уморява. Много фактори влияят на настроението ни, от това дали сме успели да се наспим, да отпочинем, до това колко стресови ситуации има през седмицата. Въздействие оказва също времето, умората, времето, трафика докато стигнем до рабта...

В такива ситуации, често пием още повече кафе, сякаш кофеина може да ни накара да чувстваме по-малко умора или ще помогне да решим проблемите си или да реагираме правилно в стресова ситуация…, но е факт, че посягаме към чашата с кафе и ако сме пушачи и пушим повече. Това не е правилна стратегия. Ободряващото кафе и кофеинът, който ще получим от него има своите алтернативи.

Ето какво може да направим за кратко време, за да се ободрим в дългия работен ден:

Пийте вода Дехидратацията е причина за недостига на енергия, който може да изпитаме през деня. Тя може да създаде чувство на умора, объркване, сърцебиене и прималяване, отпадане, дори припадъци, отбелязва American Chemical Society. Така е, защото 60% от човешкото тяло е вода, а ние често забравяме това.

Подремнете Макар на мнозина да се струва невъзможно, има и хора, които работят от вкъщи или на личен режим. На тях се напомня, че ще бъдат далеч по-ефективни и ще работят по-бързо, ако поспят 15-ина минути, вместо да изпият още едно кафе. Доказано, спането между 5 и 25 минути 6-7 часа преди човек обичайно да си легне през нощта, е изключително работещ начин за презареждане. Изследване от 2008 г. твърди, че краткият сън следобед работи по-добре за ободряване и засилване на мозъка, от дългото спане нощем, съчетано с кафе сутрин.

Хапвайте лека, свежа храна Ниската кръвна захар може да ви стимулира да се чувствате като в мъгла и да създава умствена летаргия. Обилните обеди също може да имат такъв ефект, защото храносмилането на големи количества храна отнема енергия. Когато се опитваме да реагираме с приемане на второ кафе и нещо сладко, моментално повдигаме енергийното ниво, но след това следват рязък спад и нахлуване на тежката умора. Затова, за обяд се препоръчват по-леките храни като варени яйца със салата с моркови и хумус, авокадо. Храни като спанак, боб и леща са много полезни, защото съдържат желязо, а дефицита на желязо е честа причина за чувството за умора. Най-добър вариант е съчетаването на храни, богати на желязо, с такива със съдържание на витамин C, за по-бързо абсорбиране на желязото.

Погледайте сладки животни онлайн Да, това е съветът. Изследване, публикувано през юни 2015 г., проведено сред 7000 ентусиасти, които харесвали клипчетата с котки, е показало, че гледането на такива клипове в интернет им се отразява много добре. То покачва енергийните им нива, увеличава усещането им че се чувстват добре, създава положителни емоции и намалява негативните чувства. За изследването разказва LiveScience.

Позитивните емоции укрепват имунитета


Излезте навън Ако сте се забавили от умора в изпълнението на задачите, едно кратко излизане на слънце може да е това, от което се нуждаете, вместо някой да ви донесе още едно кафе. Проучване посочва, че излагането на синя светлина - вид светлина в зрителния спектър, който може да произлиза от естествения източник - слънцето, или от изкуствени източници, като екраните на телевизори, лаптопи, смартфони и LED осветлението, незабавно действа пробуждащо. (Това е причината множество материали да препоръчват да не се използва смартфона в леглото преди лягане, защото пробуждаме организма.)

Подишайте дълбоко Това ще стимулира навлизането на кислород в тялото, което ще увеличи енергийните ви нива и ще ви успокои. Една изпитана дзен практика.

Послушайте музика Изследване от 2011 г. е установило, че когато хората слушат 15-ина минути музика, която им харесва много, "и ги побиват тръпки от нея", както Вирджиния Хюс обяснява, мозъкът им се изпълва с допамин - хормонът за удоволствието и възнаграждаването. Любимите ни песни, освен това, активизират и други химикали, които отговарят за това да се чувстваме добре - окситоцин и серотонин.

Подъвчете дъвка. Като правите това движение с устата и челюстта си, поддържате и ума си активен. Вероятно, защото се увеличава циркулацията на кръв към определени мозъчни зони. (но не повече от 30 мин)

Потанцувайте или отидете до някъде, вървейки бързо Това движение е доказано ефективен начин да се неутрализира възникналото чувство за умора. Получава се привиден парадокс - ситуация, чието решение спортистите познават: Уморен съм - значи трябва да потичам. (Вместо широко възприетото разбиране: Уморен съм, значи не трябва да правя нищо.)

Изместете поглед от екрана, в който гледате часове наред Наблюдаването на една и съща цел твърде дълго уврежда очите и създава затруднения на хората да ги държат отворени. Милиони по света, особено работещите в офиси, вече страдат от т.нар синдром на компютърното зрение - раздразнение и изсушаване на очите, очно напрежение, замъглено или двойно виждане, главоболие, болки в раменете и врата. Може да намалите рисковете от увреждане на очите, като намалите яркостта на компютърния екран, подобрите монитора си с LCD, ако не ползвате такъв, мигате по-често, дори да е умишлено и странно, коригирате позата си на бюрото, гледате в далечно разположен обект по 20 минути след продължителна работа. Направете го, очите ще ви трябват и след десетилетия, а нови форми на умора се явяват в съвременните общества. Тази умора не се лекува с незабавното приемане на поредна доза кофеин.

На-важното е почивка на всеки час, 10 мин по възможност на открито и ако може да гледате към хоризонта.


Източник: Business Insider

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.