Защо сънуваме кошмари

Защо сънуваме кошмари
Излишно е да казваме, че кошмарите ни разтърсват с изключително неприятни емоции. Но ужасните сънища не са нищо повече от нашите собствени вътрешни страхове, които могат да бъдат както доста обективна, така и неоснователни, обясняват редакторите на AdMe.ru.

Кошмарите всъщност са полезни, тъй като ни помагат да се справим със стреса в реалността. Мозъкът ни възприема сънищата като съвсем реални случки, които при събуждане оставят спомени и ако преживеем наяве подобна случка, бихме я възприели много по-лесно. Казано по-просто, в съня ние "репетираме" ситуации от реалния живот, за да бъдем подготвени.

За кошмарите има причина. Ако нещо е достигнало до съня ни, значи изисква спешно внимание, каквото вероятно не му отдаваме. В суматохата на дневните грижи, проблемите и отговорностите, които не забелязваме, постепенно се натрупват. Но подсъзнанието ни е много по-чувствително и обективно и се опитва да ни припомни важните неща с ярки и плашещи изображения, за да им обърнем бързо внимание.

Страшните сънища са склонни да се повтарят, когато не им обръщаме нужното внимание. Щом намерим смелостта да разшифроваме посланието и да предприемем подходящите действия, кошмарите спират.

Понякога е достатъчно да се  обърнем на другата страна, за да приключи ужасния сън, понякога това не сработва. Защо? Проблемите явно са толкова остри, че никакви трикове не могат да променят опитите на подсъзнанието ни да се разсеем.

Ако кошмарите ни са натрапчиви и ни връхлитат по-често от веднъж месечно, трябва да обърнем сериозно внимание на здравето си. Може би не сме в състояние да преживеем емоционална травма, а и съществува риск напрежението да градира в заболяване. Кошмарите могат да ни предупреждават за наближаващи физиологични промени и да сигнализират за здравословни проблеми. Те могат да са белег на психологична травма, с която ни е трудно да се справим сами, да сигнализират за неврози. Сюжетите в подобни кошмари са свързани с чувство на безсилие и безпомощност.nightmare moon pix

Какво означават кошмарите


Наблюдават се 3 често срещани кошмара, които са характерни за всички хораТълкуване на 10-те кошмара, които най-често сънуваме


Падането може да показва страх от загуба на контрол в живота като цяло. В такъв случай трябва да се научим да делегираме правото на контрол и на други хора. Практикуването на релаксация би ни помогнало да почувстваме спокойствие и доверие.


Преследването може да напомня за дълбока човешка травма, свързана с насилие - може би в детството. Паметта има склонност да заличава неприятните моменти от живота ни, но те винаги си остават запечатани у нас, макар и скрити. Подсъзнанието ни категорично показва, че е необходимо да направим нещо, за да преодолеем скритата травма. Друга интерпретация на тези кошмари е, че гонещият олицетворява част от личността ни, която не искаме да признаем. В този случай, трябва да разберем, от какво точно се стремим да избягаме и да приемем тъмната си страна, скритите си желания и копнежи.


Убийство. Ако сънуваме, че убиваме конкретен човек, то вероятно изпитваме гняв към него, който прикриваме. Ако убиваме непознат, може би се дразним от тези, които не могат да изразят гнева си. Във всеки случай трябва да разберем, какъв е източникът на "безличния" гняв и да намерим начини да се справим с него. Ако сънуваме, че някой убива нас, вероятно сме усетили отрицателните флуиди, насочени към нас или отново се опитваме да прикрием собствената си агресия към околните, която не сме готови да признаем и проектираме негативните си емоции върху нас самите.

Кошмар, свързан с убийство, може да сигнализира за склонността ни към автоагресия, ако в детството ни са ни забранявали да даваме явен израз на гневните си емоции. В резултат на това, всички потиснати емоции се обръщат срещу нас самите. Първо трябва да разберем, кой е виновен за тези наши неприятни преживявания и да го признаем и прием. Имаме пълното право да му се сърдим, дори да не искаме да го повярваме. След това трябва да намерим начин да изхвърлим агресията - да се сбием с възглавницата си, да покрещим на караоке или да отидем на фитнес.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.