Стара истина е, че смехът лекува. Но много хора, угрижени от ежедневието си, просто забравят това приятно лекарство. Ако погледнем децата на детската площадка можем да си припомним, колко лесно е да се усмихнем, дори и без повод. Трябва да се учим по-често от тях.
Проучвания показват, че една усмивка има положително въздействие върху здравето в няколко области. Когато се усмихваме и се смеем, в тялото ни настъпват физиологични промени, за които не подозираме.
usmihnise

7 причини да се усмихваме повече


Тялото произвежда ендорфин.
Причините за производството на хормона на радостта е в определени движения на мускулите на лицето, които мозъкът декодира. В резултат на това, той стимулира производството на ендорфини, които повишават настроението и намалят нивата на стрес. Интересното е, че дори да се преструваме, че се смеем или имитираме усмивка, мозъкът не може да усети разликата, а обръща внимание само на позицията на мускулите. В резултат на това отново има освобождаване на хормони и ние се чувстваме по-щастливи, дори и на пръв усмивката да не е съвсем искрена.
В допълнение, усмивката служи като естествено болкоуспокояващо. За тези, които страдат от хронични заболявания, смехът и усмивката могат да бъдат ефективно лечение. Ако се ударим силно и се опитаме да се усмихнем, веднага ни става по-леко. Ако дори обърнем ситуацията на смях, болката отминава светкавично.


Повишените ендорфини понижават нивата на кортизол.
Кортизолът е стресов хормон. Той се отделя, когато нервната ни система е претоварена или сме нервни. Кортизолът подбужда у нас неприятни емоции. С понижаването му избягваме опасността от депресии.

Смехът укрепва белите дробове, тренира мускулите и стимулира лимфния поток.
Когато се смеем, работят мускулите на цялото тяло. Клетките в белите дробове се обновяват, поради увеличения поток на кислород и мускулите се чувстват сякаш сме на тренировка. Всичко това стимулира кръвообращението и ускорява потока в лимфната система.

Смехът помага да изпуснем парата.
Ако се посмеем, ние ще бъдем в състояние да се справим с емоциите, които се натрупват в нас от дълго време. След забавна шега, животът изглежда по-красив, по-добър. Освен това смеха и усмивката ни помагат да разведрим обстановката с околните, прави ни по-спокойни и свобдни.

Усмивката ни прави по-привлекателни и привлича хората към нас.
Когато се усмихваме, околнит ни възприемат по-положително. Взаимодействието с другите става по-лесно и по-приятно, когато споделяме шега и усмивки. Това поведение бързо става заразно и всички наоколо започват да се чувстват по-добре. Всичко това оказва много положително влияние върху живота ни.

Щастливото лице осигурява добър живот.
Това е особено вярно, когато кандидатстваме за работа. Усмихнатият човек излъчва самоувереност. В допълнение, усмивката е полезна за кариерата. С нея можем да изградим по-здрава връзка с колегите си, което означава, че работодателят ще ни цени по-високо.

Как да започнем да се смеем и да се усмихваме по-често?
Да постигнем това никак не е сложно. Както вече споменахме, мозъкът не може да различи искреността на усмивката, така че колкото по-съзнателно принуждаваме себе си да се усмихваме, толкова по-добре се си чувстваме.
Забавните комедии и телевизионни предавания дават добър заряд от смях. От друга страна, избягвайте тъжни филми и новини. Прекарайте време със семейството и приятелите си, те ще ви изпълнят с щастие. Търсете причини за радост и усмивки около вас. Най-вероятно сте заобиколени от много красиви и забавни неща. Ако съзнателно им обръщаме внимание, можете да се смеем и  усмихваме по-често, без много усилия. Спонтанната радост е стойностно чувств, което можем лесно да постигнем.

Източник: ABC Fact