Усмихвайте се

Усмихвайте се
Стара истина е, че смехът лекува. Но много хора, угрижени от ежедневието си, просто забравят това приятно лекарство. Ако погледнем децата на детската площадка можем да си припомним, колко лесно е да се усмихнем, дори и без повод. Трябва да се учим по-често от тях.
Проучвания показват, че една усмивка има положително въздействие върху здравето в няколко области. Когато се усмихваме и се смеем, в тялото ни настъпват физиологични промени, за които не подозираме.
usmihnise

7 причини да се усмихваме повече


Тялото произвежда ендорфин.
Причините за производството на хормона на радостта е в определени движения на мускулите на лицето, които мозъкът декодира. В резултат на това, той стимулира производството на ендорфини, които повишават настроението и намалят нивата на стрес. Интересното е, че дори да се преструваме, че се смеем или имитираме усмивка, мозъкът не може да усети разликата, а обръща внимание само на позицията на мускулите. В резултат на това отново има освобождаване на хормони и ние се чувстваме по-щастливи, дори и на пръв усмивката да не е съвсем искрена.
В допълнение, усмивката служи като естествено болкоуспокояващо. За тези, които страдат от хронични заболявания, смехът и усмивката могат да бъдат ефективно лечение. Ако се ударим силно и се опитаме да се усмихнем, веднага ни става по-леко. Ако дори обърнем ситуацията на смях, болката отминава светкавично.


Повишените ендорфини понижават нивата на кортизол.
Кортизолът е стресов хормон. Той се отделя, когато нервната ни система е претоварена или сме нервни. Кортизолът подбужда у нас неприятни емоции. С понижаването му избягваме опасността от депресии.

Смехът укрепва белите дробове, тренира мускулите и стимулира лимфния поток.
Когато се смеем, работят мускулите на цялото тяло. Клетките в белите дробове се обновяват, поради увеличения поток на кислород и мускулите се чувстват сякаш сме на тренировка. Всичко това стимулира кръвообращението и ускорява потока в лимфната система.

Смехът помага да изпуснем парата.
Ако се посмеем, ние ще бъдем в състояние да се справим с емоциите, които се натрупват в нас от дълго време. След забавна шега, животът изглежда по-красив, по-добър. Освен това смеха и усмивката ни помагат да разведрим обстановката с околните, прави ни по-спокойни и свобдни.

Усмивката ни прави по-привлекателни и привлича хората към нас.
Когато се усмихваме, околнит ни възприемат по-положително. Взаимодействието с другите става по-лесно и по-приятно, когато споделяме шега и усмивки. Това поведение бързо става заразно и всички наоколо започват да се чувстват по-добре. Всичко това оказва много положително влияние върху живота ни.

Щастливото лице осигурява добър живот.
Това е особено вярно, когато кандидатстваме за работа. Усмихнатият човек излъчва самоувереност. В допълнение, усмивката е полезна за кариерата. С нея можем да изградим по-здрава връзка с колегите си, което означава, че работодателят ще ни цени по-високо.

Как да започнем да се смеем и да се усмихваме по-често?
Да постигнем това никак не е сложно. Както вече споменахме, мозъкът не може да различи искреността на усмивката, така че колкото по-съзнателно принуждаваме себе си да се усмихваме, толкова по-добре се си чувстваме.
Забавните комедии и телевизионни предавания дават добър заряд от смях. От друга страна, избягвайте тъжни филми и новини. Прекарайте време със семейството и приятелите си, те ще ви изпълнят с щастие. Търсете причини за радост и усмивки около вас. Най-вероятно сте заобиколени от много красиви и забавни неща. Ако съзнателно им обръщаме внимание, можете да се смеем и  усмихваме по-често, без много усилия. Спонтанната радост е стойностно чувств, което можем лесно да постигнем.

Източник: ABC Fact

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.