Домът на Дядо Коледа

Домът на Дядо Коледа
Кой е Дядо Коледа? По света е известен още като Санта КлаусСвети НиколайКрис Крингъл е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Той е представян като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. (Някои считат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията Coca Cola, която в рекламите си изменя образа на Свети Николай и това се случва в началото на 20-ти век)

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около III - IV век във византийската провинция Кападокия. Той бил епископ. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия, заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф. Лапландия (Lapland) е регион във Финландия, Щвеция, Русия, Норвегия.

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в Селото на Дядо Коледа увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до минус 15 градуса.

Посетителите си купуват плюшени играчки и сувенири от скъпи магазини за подаръци, а брадат Дядо Коледа се радва на възхищението на стотици почитатели дневно през целия месец декември преди да отпътува на околосветското си пътешествие от долините на Финландия до небостъргачите на Ню Йорк и по-далеч, за да раздава подаръци.

Стиснали скиорски шапки в ръце, посетителите търпеливо се редят на опашка, за да получат кратка среща с "Joulupukki" - финската дума за Дядо Коледа, и възможност за снимка, която заплащат. Цената на снимката стартира от 30 евро. Снимането със собствен фотоапарат е забранено и би развалило магията на момента. (Въпрос е дали не е прекалено комерсиализирано? и цените и обстановката и предлаганите услуги и сценарий?)

Местните хора вярват, че Дядо Коледа живее на тайно място сред заснежените борове на Северния полюс. Въпросът е - къде точно? През 2010 г. столицата на Лапландия Рованиеми се обяви за "официалния дом" на Дядо Коледа.

Разположено на няколко километра от града, Селото на Дядо Коледа е точно пред бензиностанция. Туристите бързат да прекосят Арктическия кръг, отбелязан с бяла линия, за да видят Дядо Коледа в дървената му къща с остър покрив.

Но...няма как да влязат в частното му жилище, защото Баба Коледа държи на личното пространство. В голяма приемна белобрадият старец седи в удобен стол до сандък, пълен с писма. Всяка година той има над 300 000 посетители - море от хора, което приема със смирение. "Много се радвам. Не съм изтощен, но от време на време се уморявам", казва Дядо Коледа.

А как се възстановява? "Обичам да си подремвам. След петнадесет минути сън всичко се променя", признава добрият старец.

В тази зимна страна на чудесата туристите могат да се повозят и в шейна, теглена от елени. Снежно "сафари" по маршрут от 400 м струва 14 евро за дете и 18 за възрастен - екзотично преживяване за много чужденци, които откриват красотата на арктическите пейзажи, обагрени в розова светлина.

santa claus

В българската литература до 1944 г. се срещат Дядо Коледа, но и Дядо Мраз.
През периода 1944 - 1989 г. Дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. Придружен от Снежанка и джуджета.  След 1989 г. се появява отново името Дядо Коледа и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Как празнуват Дядо Мраз – Дед Мороз в Русия

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.