Градината на Jamie

Градината на Jamie
Пролетта в големия град настъпва някъде в средата на март. А след като сменят времето в 8 вечерта още е светло. Когато ме попитат къде живеем в София, ми се иска да кажа „Почти на Орлов мост, най-мръсното място в града“. И ако замърсяването на града и организацията на транспорта е основна отговорност на управляващите, то ние се опитваме да живеем активно, разумно и интересно. В това отношение имаме късмет – Борисовата градина. Този голям парк в който можеш да се разхождаш, да се срещаш с познати, да спортуваш.
Ако не беше Борисовата градина може би нямаше да бягам на дълги разстояние и да познавам така добре нюансите на сезоните. В парка може да срещнете много хора, които тичат, когато е мокро и кално ще ги видите по главните алеи, а през останалото време по диагоналите в горната част на парка. И защото се тича в свободното време – сутрин рано, вечер късно - ще ги видите и по челниците, като светулки са в гората, тупкащи светулки.
Може би всеки има свой маршрут за бягане. Моят започва с 10 мин бързо ходене, стигам до астрономическата Обсерватория и след това 8 км диагонали до парк хотел Москва, а края е долу на Орлов мост, така се получават 10 км. Това е един час, не всеки ден, но поне два, три пъти в седмицата. Имам си и навици. Някъде към 20.30 отивам да пазарувам в един определен магазин – в Билла на Сан Стефано плаза – това е мястото на легендарната Бирена фабрика на братя Прошек – най-близкия магазин до нас. Мога да го нарека и по-специален, защото е чист, подреден и спокоен. През седмицата минавам за плодове и за кисело мляко. Плодовете са в началото, а за да стигна до киселото мляко трябва да стигна в другия край на магазина.

Е този път нещо привлече погледа ми – това беше една книга – книга за хранене за деца на Джейми Оливер



За мен Оливер е един специален човек – човек от който се уча да готвя, човек, който създава каузи и работи за тях – самият той баща на пет деца – посвещава много от енергията си на здравословното хранене на децата. Той е инициатора на Food revolution.

Нещо ме накара да се спра и да се загледам. И спомени – спомних си как преди много години на курса по английски за първи път научих името на младия готвач, който приготвя бързи и вкусни рецепти – беше риба загъната в зелени листа, с няколко клончета магданоз и лимон в коремчето изпечена на скара. Рецепта, която приготвяме и до днес.

Така се озовах с книгата в ръце, по-точно с албума в който се попълват стикери. Да, хареса ми, интересен е.


Градината на Jamie. Интересно е! На 4 страница има пирамида на храните – шарена, весела, ясна – важно е да пиеш много вода, за какво са полезни различните храни и да, има храни, които може да се хапват от време на време, защото не са много полезни за тялото.

Освен албума има и оранжерия. Може да отгледате заедно първите житни кълнове или растение, подправки на прозореца на детската стая.



Най-важното послание на Джейми Оливер към децата е да се хранят цветно „с всички цветове на дъгата“ и разнообразно. Сякаш води децата да направят сами добрия избор.

Децата обичат да си играят. Това е период, в който игрите правят чудеса за развитието на детето


Образователните програми (на Запад, на бг – не се сещам) се базират на различни видове внимателно разработени игри, които вдъхновяват децата да проявяват любопитство към различни области, теми и идеи. Любопитството води децата към желание да разберат как и защо нещо работи, защо нещо се случва и да възприемат и осмислят нови понятия и явления.

Тази книга може да помогне на вашето дете да разбере какво е здравословно хранене, защо трябва да яде плодове и зеленчуци, може да го накара да приготви първата си рецепта. Неусетно, забавно, едно занимание за вас и детето ви.



ПС: албумът е адаптиран на български, разработен е в немския офис на Билла.

За кого е албума? За деца, които могат да четат -  може би 6-10 годишни.

И нещо, за което надявам се от Билла няма да се разсърдят – албума е интересен и полезен и без стикери. Разбира се, ако имате възможност да го направите ще стане по-цветен и специален.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.