Крампус

Крампус

Крампус - демоничният помощник на Дядо Коледа се появи в словенския град Горичане да огледа децата и да прецени заслужават ли подаръци


Легендата за Крампус, който е полукоза и полудемон, е част от фолклора на Австрия, Бавария, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Южен Тирол и части от Северна Италия. По тези места той е задължителен участник в коледните празници, колкото и да е страшен.
Крампус е един от помощниците на свети Николай, по-известен като Дядо Коледа, и неговата задача е да проверява кои деца са слушали през годината и заслужават играчки и кои не.
Ако са били лоши, последствията са сурови – Крампус ги взима със себе си. Той буквално съществува, за да плаши децата, затова и маските и костюмите, с които се изобразява, понякога са брутални.
Крампус има гъста козина и копита, остри рога и зъби и дълъг, заострен език. Обикновено носи със себе си тежки колани и вериги, камшик или брезови клони, с които бие децата, носи и кошница или някаква чанта, в която отнася децата в ада, или до близката река
Всяка година с наближаването на Коледа той се появява все по-често из алпийските места, като, разбира се, това е повече повод за веселие. В тези традиционни тържества, които обикновено са в началото на декември, се пали огън и хората се събират около зловещите фигури. Организират се и надбягвания с крампуси. Всеки може да се предреши като Крампус и да покаже демоничната си страна за една вечер.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.