Дядо Мраз

Дядо Мраз
Много от нас са пораснали с образа на Дядо Мраз, Снежанка и джуджетата… Децата ни с образа на Дядо Коледа. Ще ви разкажем как празнуват Дядо Мраз - Дед Мороз в Русия.

ded moroz 2
Дядо Мраз има официален рожден ден – 18 ноември и в Русия го отбелязват официално. Защо на тази дата? Защото в неговата резиденция тогава настъпва зимата и студовете. Адресът е живописно място на брега на река Сухона, на 12 км от град Велики Устюг във Вологодска област, Русия.
На каква възраст е земният вълшебник не е точно известно, но се предполага, че е на повече от 2 000 години и в различни времена е бил известен с различни имена. В началото като източно славянски дух на студа – Трескун, а след това като приказен персонаж – Морозко или Мороз Иванович. Приема се, че първата поява на руския Дед Мороз е през 1840 г. в „«Детские сказки дедушки Иринея» на Владимир Одоевски, под името Мороз Иванович.
След събитията (Октомврийската революция) около 1920 г. се води борба с религиозните предразсъдъци и изпада в забвения. След 1935 г. елхата се завръща като символ на Новата година, завръща се и Дядо Мраз за пръв път земният магьосник и неговата помощничка – внучката му Снежанка (Снегурочка) се появяват пред съветските деца на празник в Москва в Дома на Съюзите през 1937 г. През 1999 г. Великий Устюг е наречен дом на Дядо Мраз.

ded moroz pochta
На рождения ден на Дядо Мраз се открива специална пощенска кутия в която се изпращат писма и поздравителни картички. Съвременният Дядо Мраз е в крак с технологиите – получава писма по имейл, води блог и има профил в социалните мрежи
Тази година Дядо Мраз получи 3 156 123 писма - разказаха в резиденцията му. Броят им непрестанно нараства. Около една четвърт от тях са електронни. Писма пристигат от различни краища на света, главно от Русия и съседните държави. Нито едно писмо не остава без отговор. Дядо Мраз притежава кутия, в която складира писма от непослушни деца. Ако през годината не поправят поведението си, тези деца могат да останат без подарък." (информацията е на ТАСС)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.