Какво е следваканционна депресия?


Днес сте с приятели, с любимия човек или със семейството на морския бряг или в планината. Денят е пълен с емоции, движение, вкусна храна, забавлявате се и на другия ден сте на работното място и имате куп задачи, срокове, колеги, шеф….

Това няма как да не ви наведе на депресивни мисли.

Резултатите от ново проучване за Англия, проведено с анкета на 2 000 човека показва, че.

Липсата на концентрация е най-лошият страничен ефект на връщането от отпуска 

Резултатите показват, че средно пет дни са нужни на хората за да се върнат към обичайния ритъм на работа, а една десета от анкетираните признават, че се нуждаят от поне 10 дни, за да превключат към режим на работа.

Почти една пета от анкетираните не могат да се съсредоточат и правят грешки, 16% изпускат срокове, а един на всеки шестима души признава, че прекарва повече време в социалните мрежи.

Интересно е, че огромна част от анкетираните пробягват до храната, за да се преборят със следваканционната депресия.

Близо ¾ признават, че нездравословната храна подобрява настроението им , а само ¼ се опитват да се хранят здравословно.

Как да се справим със следваканционната депресия?


Планирайте - Натрупалата се работа в първите дни след отпуската  изглежда като планина, която всеки момент ще ви смаже. Така че, следотпускното натоварване е добре да се планира още преди ваканцията да е започнала или пък в последните й дни. Разпределете ги в стегнат график в рамките на седем работни дни по приоритетност.

Определете границите, с които можете да се примирите - Има хора, които сами са си началници и сами определят кога да работят и кога да почиват. Има и такива, за които работата остава на първо място дори и по време на почивка.. Ако за вас е важно да забравите напълно за работата по време на ваканцията, или пък близките ви недоволстват, че ги пренебрегвате, тогава изключете напълно от работа. От опит може и без компютър и интернет, но не повече от седмица.

Върнете се ден-два по-рано – Заминавате за седмица или две, далече от служебните задачи. Дайте си време да свикнете отново с големия град, домашните и служебни задължения. Върнете се в съботата преди първия работен ден, а не в последните часове на неделята. Така ще имате един неделен следобед да се подготвите за работната седмица

Сложете приоритет на работните задачи.

Измислете нещо приятно след работа - планирайте нещо приятно за вечерта, нещо, което харесвате и обичате да правите.