Началото на всяка година е време и за равносметка, и за поставяне на нови цели за следващите дванадесет месеца. Време на новогодишните обещания. Повечето от нас даваме сами на себе си обещания, които често така и не изпълняваме – от спирането на цигарите, през по-здравословно хранене, до по-малко ядосване за дребните проблеми.
Неспазването на тези цели води до негативни емоции и загуба на вяра в собствените ни възможности.
Има една прекрасна практика, която би донесла много усмивки, добро настроение и чувство за ползотворна година.

Идея: Колекционирайте прекрасни моменти за 2018 г. в... буркан


Да събираме хубавите спомени. Каква е силата на хубавите спомени? Огромна. Има ситуации в които те остават като едно богатство пред нас, което ни кара да продължим в труден момент или когато загубим любим човек. Тогава те са безценни. Човек е така устроен, че забравя лошото, но забравя и доброто. Затова и харесвам опцията на Facebook – On this day – защото ми показва моменти, които са се случили на тази дата преди години. И това са хубави, споделени моменти.
Хубавите спомени са по-емоционално зареждащи от секса и шоколада. Това показва едно изследване в Англия. На въпрос кой спомен ги прави най-щастливи, 45% от участниците в допитването са посочили раждането на децата им. Следват приятните почивки, запознанството с партньора, празниците, рождените дни и други чествания, и сватбата. Само 11% от анкетираните са посочили като приятен спомен дните, прекарани в училище.
Да събереш листчета с написани на тях хубави неща, които са се случили на този ден. И в края на годината да си припомниш. До сега съм участвала в 365 дни в снимки, през 2017 – направих календара – какво се е случило интересно на всеки ден. Е, какво да опитаме през 2018 да събираме листчета в буркан.


Реализацията на идеята е съвсем проста – вземете празен буркан, а до него поставете листчета или малък тефтер. Всеки пък, когато ви се случи нещо, което ви е накарало да се усмихнете и да се чувствате добре, записвайте момента на бележка, а после я пуснете в буркана. Старайте се всяка седмица да записвате поне едно хубаво нещо, което ви се е случило.
Това може да бъде нещо дребно – усмивка от непознат на улицата, подарено без повод цвете, красив маникюр, вкусна храна, случайна среща с приятел и др. В края на декември отворете буркана и прочетете всички листчета. Така ще видите нагледно каква прекрасна и забележителна година сте имали.
Колекционирането на моменти има много положителни ефекти – измества акцента от това, което не сме направили, на хубавите неща, които са ни се случили. Освен това е идеалното помощно средство за справяне със следпразничната депресия, която обикновено връхлита в първите дни след новата година, когато се връщаме на работа след почивните дни.

Днес е пети ден от новата година – първият ден беше чудесен, вторият – работен, третия – физически активен, на 4 все едно „гемиите ми бяха потънали“ – по-добре да записвам хубавите моменти, защото хубавите спомени са истинско богатство.
burkan za shtastie