Как да се справим с мрачното настроение

Как да се справим с мрачното настроение
Ако сте минавали през тежък момент със сигурност сте срещали мисълта на Чехов: „Какъв чудесен ден: човек не знае чай ли да пие, или да се обеси.“  Никой не е застахован да не преживее таъв ден. По-важното е как да се излезе от този ден.

Независимо от какво са предизвикани, понякога изглежда, че мрачните мисли просто не излизат от главата ни. Облачното време и купищата нерешени проблеми помагат на лошото настроение да ни оплете в капана си.  Особено, ако имаме проблеми със здравето и с най-близките ни хора  получава се омагьосан кръг в който си казваш "Не е вярно, че това се случва на мен" Затова е важно да потърсим техники за решаване на проблемите. Ето няколко начина да се справим с него, в зависимост от ситуацията.

5 психологически трика, които побеждават мрачното настроение


Две минути разсейване
Много от нас зациклят с часове, като проиграват отново и отново неприятни сцени, случили се преди дни, седмици или дори месеци. Когато разстройващият филм започне да се прожектира в ума ви, използвайте техники за разсейване, които ще намалят интензивността и честотата му. Проучванията показват, че дори две минути разсейване (колкото за една кръстословица или бърза игра) са достатъчни, за да се прекъсне тревожната мисъл и да се подобри настроението.

Ще си спомняте ли това след една година?
Докато препускаме през натоварения делник, дребни дразнения като надписана сметка за телефон, развален уред или проблем с паркирането, се преувеличават многократно и убиват настроението ни. За да го възстановите, опитайте да погледнете нещата в перспектива и да видите голямата картина. Незаменим инструмент в случая е следният кратък въпрос: Ще си спомняте ли това след една година? Ако не, не си струва да се ядосвате. За да се балансират настроението още повече, се опитайте да си припомните 5 важни неща, за които сте благодарни

Направете план
Нерешените задачи носят със себе си тревога потиснатост. Не е нужно да изпълните всяка една от тях, за да се почувствате по-добре. Изследвания са установили, че дори да си изработите план за справяне със задачите е достатъчно за премахване на психичното напрежение и подобряване на настроението. Решете кога ще се заемете със задачата, сложете напомняне на телефона си или свършете малка част от работата, и да вижте как ще се почувствате по-добре.

Съсредоточете се върху нещата, които са във ваши ръце
Може да се притеснявате за предстоящото състезание, презентация или важен изпит с дни и дори седмици по-рано. За да се измъкнете от тази фиксация, се съсредоточете върху нещата, които са във ваш контрол. Засилете тренировките, създайте си подкрепа сред колегите си, като оценявате и насърчаване на работата им (което ще ги направи по-склонни да подкрепят вашите усилия), или си направете подробен план за учене, което ще намали страха от провал и лошите настроения, които вървят с него. И най-важното: не забравяйте, че едно представяне не определя вашата стойност.

Обадете се на приятел
Случва се така да ни завърти животът, че да пренебрегнем емоционалните и социални нужди, които имаме, и да започнeм да се чувстваме изолирани от хората около нас. За се справите с това чувство, обадете се на някой близък човек или си починете и поиграйте с домашния си любимец. Изследвания са установили, че дори кратките разговори с познати могат да подобрят настроението ни.

Източник: Psychology Today, на бг: obekti.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.