Метод на заместването

Метод  на заместването

Когато искате да се отървете от вредните навици решението е важно, както и начина по който ще го направите


Ако сега ви кажа „Не мислете за шоколадова торта“, за какво ще помислите? Не само образът на сладкиша ще изплува в главата ви, а някои с повече въображение със сигурност ще усетят познатия вкус върху небцето си. Толкова силно е човешкото въображение. Всъщност човек започва първо да се храни с ума си, с представата за дадена храна, след това усеща аромати, вижда цветове и чак след това усеща текстура и вкус.

Хората обикновено се стремят да потиснат мислите и чувствата, които ги изкушават към нездравословно поведение. Ако искаме да отслабнем, се опитваме да не мислим за храна, когато сме стресирани, се мъчим да потиснем тревогата и т. н. Но потискането на мислите е трудно и често има неприятни последици.

Неотдавнашно изследване подбира група студенти, които пушат поне по половин кутия цигари на ден и ги кара да броят по колко цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.
През втората седмица някои от студентите били помолени да потиснат мислите си за пушене. През тази седмица те действително са пушили по-малко от останалите. За сметка на това, равнището им на стрес се покачило драстично. През третата седмица на изследването, когато от студентите вече не се изисквало да потискат мислите си за пушене, те пушели значително повече цигари от другата група.

Аз самата отказах цигарите от раз. С метода на заместването. Започнах да тичам в парка. Отначало малко, бавно... след това 5 км, стана ми навик и започнах да тичам и по планинските пътеки. И ми харесва. А в гимназията ми беше трудно да избягм и 400 м.

Метода на заместването работи и за вас. Трябва да откриете с какво да заместите. И да не се окаже само като в приказаката "от трън та на глог" Избирайте мъдро. И така че да ви харесва.

И така, какъв е най-добрият начин да се справите с нежеланите мисли, така че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите предлагат следните решения:

Не се стремете да потискате мислите.
Вместо това:

Замествайте 
Решете предварително какво ще помислите, когато мисълта за пушене, сладко или бутона за повторно набиране изникне в главата ви. Когато се усетите, че мислите колко ще е вкусно парчето торта, опитайте да замените мисълта с такава, която се фокусира върху здравето и отслабването (“по-хубаво ще е да мога да събера пак в дънките си, вместо да изгълтам половин шоколадова торта“).

Планирайте
Планирането е ефективен начин за справяне с изкушенията. Няма нужда да блокирате мислите. Това, от което имате нужда, е да не ги превръщате в действия. Планирайки предварително точно какво ще направите, когато изкушаващата мисъл се появи, ще бъде по-лесно да се придържате към целите си. Например, когато си помислите за цигара, планирайте да дъвчете дъвка или да излезете навън, за да подишате чист въздух. Без значение какъв е планът ви, той ще прекъсне връзката между мисълта и поддаването на изкушението. С времето мислите ще изчезнат сами.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.