Отлагането на задачи за по-късно се приема за първия, видим знак на безотговорност. Всички повтарят, че то разрушава производителността  и ритъма. В много от случаите те са прави, но причината за това е грешния подход, а не самата отсрочка .

Ако знаете какво правите, отлагането може да бъде използвано за целенасочено повишаване на мотивацията и за източник на вдъхновение.

Отлагането не трябва да се бърка с глупост или безотговорност. Има огромна разлика между отлагането на проект или задача във времето, до последния срок и създаването на ситуация, която наподобява задача от „Мисията невъзможна“. Това не означава, че нещо няма да бъде направено, ще бъде, но с повече нерви и с повече енергия. Интелигентни и успешни хора отлагат постоянно, защото знаят как да го правят.

5 начина да повишите вашата мотивация и производителност


Прокрастинацията  е лош избор


Това са 5 начина да овладеете отлагане като полезна стратегия:

1. Бъдете организирани

Липсата на ред е основното препятствие, пред което ще се изправите, ако искате да използвате метода на отлагането. Трябва винаги да сте наясно с крайните срокове, за да знаете колко време и енергия ще ви бъдат нужни за изпълнението на дадена задача.

Да отложиш означава да оставиш нещо за по-късно, а не да го забравиш напълно. Съхранявайте вашите бележки и файлове на едно и също място, така че те да бъдат лесно достъпни, когато сте на финалната права.

2. Подредете времето си.

Преценете колко време ще ви бъде нужно за дадена задача, за да не ви се налага да опитвате невъзможното в последния момент. Отлагането трябва да е подчинено на интелекта и прозорливостта, а не на пасивността и късната реакция.

Някои от най-умните хора отлагат, защото знаят от какво се нуждаят и вярват, че могат да завършат даден проект за определен период от време.

woman-work-1

3. Задайте аларми и напомняния

Използвайте съвременните технологии за да подобрите вашите умения в отлагането. Задайте аларми и организирайте всевъзможни напомняния, за да сте сигурни, че ще се заемете с правилната задача в най-подходящия момент.

4. Отстранете източниците на разсейване

Създайте атмосфера, която да ви предразположи към бърз успех. Затворете страниците на социалните мрежи, поставете телефона в самолетен режим и спрете музиката. Задайте аларми за 5-минутни почивки на един час, през които да пиете вода и да преглеждате нови съобщения, след което се върнете към изпълнението на задачата.

5. Бъдете по-уверени в себе си

За да бъдете настина уверен в себе си, трябва да знаете какви са вашите възможности и граници.

Ако вече сте се справяли с трудна ситуация в последния момент, знаете, че можете да го направите отново. Така че, когато отново усетите огромно напрежение върху вашите рамене, поемете дълбоко дъх и повярвайте в способностите си.

Не слушайте критиците, които казват, че отлагането не работи. Ако го правите по правилния начин, отлагането може да бъде изключително ефективен метод за подобряване на вашето представяне.

Матю Джоунс, терапевт и писател 5 Ways to Drastically Increase Motivation and Productivity