Човешката природа е недооценена, ние притежаваме по-сложна природа, която включва не само потребност от значима работа, отговорност, градивност, но и желание да бъдем честни, да правим това, което има смисъл и правим добре


Абрахам Маслоу


Прокрастинацията (на анл. Procrastination (задържане, отлагане), от латински procrastinatuspro- (вместо напред) и crastinus (утре)) — понятие в психологията, обозначаващо склонността към постоянно «отлагане за после» на неприятните мисли, дела, задачи.

Най-общо казано прокрастинацията е поведение, при което човек отлага свършването на нещо за последния възможен момент. Тя може също да е и вид стратегия, която помага за преодоляването на страха от започването или завършването на дадена работа.

Прокрастинацията може да се дължи на много причини, например живот изпълнен със задължения, които са безкрайни, лоша организация, липса на ясна цел,  неудовлетвореност, страх от критика, ниска продуктивност, ниско самочувствие или неспособност за отстояване на мнение и т.н.Прокрастинатори Работят продуктивно
„Аз съм длъжен…“ „Това е моя избор…“
„Аз трябва да завърша…“ „Кога може да започна…“
„Този проект е голям и важен…“ „Аз мога да направя една малка стъпка…“
„Изпълнението трябва да бъде завършено…“ „Аз, както и всеки друг, имам право на грешка…“
„Нямам време за развлечение…“ „Аз трябва да има време за развлечение…“

 

 

 

Прокрастинацията – този е навик да отлагаме задачите в името на нещо друго.


otlagane


Прокрастинацията е да губиш часове в социалните мрежи, да се взираш безсмислено в телевизора или да гледаш в тавана, докато мечтаеш колко продуктивен ще станеш след малко... след още малко... ей сега... За да се справим с този проблем е по-лесно, ако намерим причината за своята прокрастинация.

Проблем с целите

Просто си представете, че не знаете накъде вървите, не сте наясно с дългосрочните си цели и житейските ви ценности са пълна мъгла. Какво става тогава? Някой друг ги определя вместо вас! Защо това е лошо?

Защото тези цели не са истински, не са ваши! Защото няма да успеете да усетите мотивацията, която извира отвътре, от самата ви природа, която ви кара да правите нещата по-добре. Работата никога няма да ви носи удоволствие, защото не вие задавате посоката. Когато животът ви е запълнен с такива натрапени дела, вие започвате да се туткате. В случая прокрастинацията е подсъзнателният саботаж на вашия организъм срещу нежеланите задачи. Той се съпротивлява на работата, която не е свързана с вътрешните ви цели. Затова помислете добре – какво наистина искате ВИЕ? Животът е само един и не си заслужава да го губим, сбъдвайки чужди мечти.

Перфекционизъм

Свикнали сме да си представяме перфекциониста като човек, който все работи, пъшка, нещо усъвършенства. Но това не винаги е така! Често пъти перфекционистът е човек, който точно като вас седи на стола, гледа в екрана и нищо не прави. Той обаче има съвсем други причини за това. Той все чака подходящия момент. Нужен му е начален капитал. Трябва му удобно време. И само когато всички условия (а дори и звездите) се подредят правилно, той ще може да започне да прави нещо. А дотогава отлага. Запомнете – никога няма да дочакате идеални условия за нищо. Светът е място несъвършено. Приемете това и се заловете да го направите малко по-добър.

Проблеми с енергията

Правилният вариант е да си починете истински. Да се наспите. Да спортувате. Да се храните по-здравословно. Да се забавлявате. Вместо да седите и да си давате вид, че вършите нещо, по-добре работете и почивайте на 100%.

Разсейване

Седите зад бюрото си. Опитвате се да работите. В същото време на две крачки от вас бръмчи хладилникът, натъпкан догоре с вкусни закуски, торта и сладолед. Стаята е пълна с ароматите на пресни бисквити и кафе. Телевизорът работи. От време на време по телефона звънят приятели, получавате нотификации в социалните мрежи… такива ситуации се срещат много често.

За да работите в такава обстановка, ще трябва да напрегнете цялата сила на волята си. Именно тук се крие и проблемът. Силата на волята е своеобразен мускул. Понякога ви се удава да го напрегнете, но не можете да го правите непрекъснато. Рано или късно той се изморява. И отново се проваляте в прокрастинацията. Малко по-късно вашият „мускул” ще се възстанови. И вие ще предприемете следващия героичен опит да поработите.

А какво да се прави в такъв случай? Трябва да намалите до минимум използването на силата на волята си в работата! Уредете работното си пространство така, че нищо да не ви отвлича. И настроете телефона и Facebook на тих режим.

Непосилно голям проект

Може би задачата, която стои пред вас, е прекалено golqma. Нещо ново, непонятно и плашещо. Подсъзнанието ви отново устройва бунт. И ви дава команда „Мързелувай!”. Решението е просто: трябва да разбиете огромната грамада на малки подзадачи. Като пристъпвате към тях една по една, страшният проект ще ви се види съвсем различен. И по-малко ще ви се иска да побегнете от него.

Започнете да работите

Не можете да пристъпите към работа? Насилете се да поработите поне 30 минути. Много е вероятно да се увлечете, а стресът, който изпитвате непосредствено преди започването на задачата, да изчезне. Това е описано от Робърт Чалдини в книгата „Психология на влиянието”.

Записвайте идеите си

Дръжте под ръка тефтер или календар. Ако по време на работа ви хрумне добра идея или получите някакво съобщение, запишете ги. И се върнете към тях по-късно, когато нямате друга работа. Не разбивайте работния си поток. Не се разсейвайте.

Прокрастинацията не ви прави лош или негоден човек. Тя просто е резултат от различни вътрешни и външни причини. Отстранете ги и мързелът ще изчезне като мъгла – бъдете сигурни!

Използвана е като идеи и основа книгата на Neil Fiore „The Now Habit at Work“  не е издавана на Бг