Дядо Коледа прелетя с шейната си над света


Шейната на Дядо Коледа с подаръците е прелетяла над Сибир, включително над градовете Новокузнецк и Новосибирск, съобщи Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана. Добрият старец е продължил към Казахстан и Киргизстан, като до момента е раздал милиард и 800 милиона подаръци.

santa-with-sleigh pix 1
Впрягът с шейната, очакван от милиарди деца на планетата, потегли от Северния полюс рано тази сутрин.

Най-горещото ми коледно пожелание е всички хора по света за момент да се замислят, че около нас има самотни хора. Обадете се на съседите, позвънете на отдавна забравени приятели, на вашите близки, изпратете им съобщение по телефона, или се свържете по чата или просто им звъннете. Най-добрата помощ в самотата е любовта на другите хора, заяви на тръгване Дядо Коледа.

Със шейната си размери 75 захарни пръчки на 40 захарни пръчки, в която са впрегнати девет елена, Дядо Коледа всяка година пренася подаръци с тегло десетки тонове. Движението й се следи внимателно от канадските и американските военни, а всеки желаещ може да погледне в реално време местоположението му на специалния сайт на Северноамериканското военновъздушно и космическо командване.

Командването засича движението на добрия старец от 1955 г. и за целта използва спътници, радари, изтребители и специални камери, записите от които могат да се гледат в ЮТюб. Ориентир за радарите е червеният нос на най-известния елен - Рудолф.

Първото населено място, което Дядо Коледа посети тази година, беше в Чукотка, а само за час и половина раздадените подаръци се оказаха над 70 хиляди, а последно мяско, където Дядо Коледа ще бъде видян е в Китай.

santa-with-sleigh pix

10 любопитни факта за Дядо Коледа


Шейната на Дядо Коледа вече е заредена с подаръци и елените са в хангара в очакване на разрешение за излитане, така че, докато ние броим дните до пристигането на добрия старец ви предлагаме няколко любопитни факти за него.
1. Наименованията Санта Клаус и Дядо Коледа не са били синоними до XVI век


2. В най-ранните изображения Дядо Коледа носи зелено наметало

3. Произходът на Санта Клаус се корени в холандските истории за Синтерклас (Свети Никола)

4. Холандците все още отбелязват деня на светеца и си разменят коледни подаръци на 6 декември

5. Произходът на Дядо Коледа идва от средновековни истории, в които той е раздавал подаръци по Коледа

6. Най-ранната известна употреба на наименованието Дядо Коледа на английски е от 1773 г. в Америка

7. С червено наметало Дядо Коледа се сдобива през 1931 г. благодарение на рекламна кампания на Coca Cola

santa-coke

8. Най-старото училище за дядоколедовци в света е основано през 1937 г. от Чарлз Хауърд в Мичиган, САЩ

9. През 2013 г. Нелсън Мандела става първата личност, обявена от премиера на Гренландия за Дядо Коледа на годината

10. Съвременният имидж на добрия старец, който управлява шейна с летящи елени и се спуска през комините, се дължи на поема на Клемънт Кларк Мур от 1823 г.