Нощта срещу Йордановден

Нощта срещу Йордановден
В нощта срещу Йордановден небето се отваря
и това, което искрено пожелаем се сбъдва!

Качила съм толкова върхове, изминала съм толкова пътиша, видяла съм толкова градове, срещнала съм толкова хора, че единственото пожелание е да има утре!

Едно споделено утре! защото различно е когато вървиш с някого и друго е когато си сам. Тогава ако паднеш може и никой да не разбере

jordanovden lesicheri 17 gecata 3

Зимата на 2017 г беше много снежна и студена, статистиката казва – най-студения януари за последните 50 години.
Зимата на 2018 е топла – продължение на пролет през декември – топло е, ако превали сняг в планината, не задържа и белее само по сенчести места.

Зимата на 2018 - започва с много студ - до -15 и 30 см сняг на места. И с очакване за още сняг, студ и студени циклони.

Зимата на 2019 - беше студена и имаше сняг.
Зимата на 2020 - студена, но сняг и в планината няма.
jordanovden lesicheri 17 gecata 1

На 6 януари Православната църква празнува Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.
Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. "мръсни" дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Снимки: Георги Георгиев - Йордановден в село Лесичери, В Търново, 2017

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.