Вероятно ползвате социални мрежи от 2010 г. Имате профил чрез който общувате, споделяте, публикувате, научавате новости, посещавате сайтове... и сте залети с много реклама и промотирани публикации.
Има ли политическа кампания, има и пропаганда, има и фалшиви новини.

Може би и вие когато се качите в градския транспорт изваждате вашия телефон. Не случайно се казва, че времето в което живеем е време на екрани. Имайте в предвид, че новите генерации телефони създават проблем с личните данни на потребителите. Затова когато водите важен разговор изключвайте мобилния си телефон.

Скандалът около "Кеймбридж Аналитика" със злоупотреба с лични данни на потребителите на Facebook принуди много хора да преразгледат ролята, която социалната мрежа играе в живота им. Загрижени за неприкосновеността на личния си живот, някои дори изтриха своите профили.
Ако искате да запазите профила си и да защитите по-добре информацията в него, ето 12 неща, които може би ще искате да изтриете.
Тази информация изтрийте и от други мрежи, които ползвате като: Twitter, Instagram, Pinterest, в Linkedin оставете само необходимото в професионален план.

12 неща, които да изтриете от профила си във Facebook


1. Рожден ден
Вашият рожден ден е част от важен пъзел, който включва и вашето име и адрес, с които хората могат по-лесно да получат достъп до вашата банкова сметка и лични данни. Ако искате приятелите ви да ви поздравят за празника оставете само датата.

2. Телефонен номер
Най-добрият сценарий тук е придобиването на учтив почитател. В най-лошия случай? Преследвач, който ви притеснява непрекъснато.

3. Повечето от вашите „приятели“
Хората могат да поддържат около 150 стабилни взаимоотношения. В много случаи истинските "приятели" са едва 4% от цялата ви листа. Тесни приятелски отношения може да поддържаме само с няколко човека 3-4.
Освен, ако не искате да играете ролята на инфлуенсър се отърваването от излишните приятел, което може да направи по-здравословно сърфирането ви в социалните медии.

4. Снимки на вашето дете/млад член на семейството
7 добри причини да не публикувате снимките на децата си в Интернет

5. Информация за местоположение
Определянето на местонахождението става чрез Android или iPhone. През 2015 г. TechCrunch съобщи, че над 500 милиона потребители са посетили Facebook само от мобилния си телефон, което означава, че проследяването на локацията им никак не е трудно.

6. Някои публикации
Това е класика. Facebook е социална медийна платформа и до известна степен вашите публикации трябва да бъдат добре обмисляни. Шефът ви може да има достъп до тях и следователно има достъп до всяка една от вашите актуализации на статуса и това включва онези, в които сте се оплакали от многото работа или сте изразили нетърпение да си тръгнете от работното място.
Да, можете да зададете предпочитанията си, за да го изключите от определени актуализации, но нужно ли е да си усложнявате живота?

7. Шефът приятел в Facebook - - личният профил е личен. Ако вашите началници виждат какво споделяте от личния си живот може да има сценарий при който това да не ви се отрази благоприятно.

8. Прекратете маркирането (чекиране) на местоположението си Хората забравят факта, че маркирането на местоположението ви в къщи всъщност дава вашия адрес.Разбира се, че може да се чекирате от някои места като музеи, конференции, градове, но това е когато има какво да споделите, отразява се добре на професионалното ви развитие и най-важното не сте оставили дома си без човек.

9. Кога и къде отивате на почивка
Според финансовия уебсайт This is Money пътуващите, които са съобщили, че са на почивка, не могат да получат застрахователното си искане при обир, ако са публикували своите планове за почивка в социалните мрежи. Да кажете в социалните мрежи, че отивате на почивка, е все едно да поканите крадците, защото в дома ви няма никой.

10. Състоянието на вашата връзка
Ако искате да "отпразнувате" нова връзка, не го правете във Facebook.
Ако нещата не се получат и се наложи от „Обвързан/а“ да преминете в „Необвързан/а“, това ще ви накара да се чувствате още по-зле.

11. Данни за кредитната ви карта
Никога. Това никога не е добра идея.

12. Снимки на билетите ви за самолет
Публикуването на снимка на билета ви често е начин да се похвалите за ваканцията си, но не бъдете глупави! Баркодът на билета е уникален и може да бъде използван за откриване на информацията, която сте предоставили на компанията за полети.