5 неща, които не трябва да споделяте във Facebook


Всеки ден (или почти всеки ден) сме онлайн и използваме социални медии. Почти всеки ден сме във Facebook и споделяме. Често публикувате много лична информация, която иначе не биха споделили с никого. Затова има и различни настройки при публикуване на информацията – публична (достъпна за всички), за приятелите ни в социалната мрежа, само с част от приятелите ни. Ако се замислите колко точна и навременна информация давате с вашите публикации ще се замислите преди да споделите следващата си публикация.

About Technology (About.com) публикува списък от пет неща, които никога не трябва да публикувате във Facebook. Послушайте съветите им, за да се защитите

1. Своя или рождения ден член на семейството ви


Хубаво е, когато приятели във Facebook ви поздравяват за рождения ден, нали? Проблемът е, че с публикуването на рождения си ден давате на неприятели  важна информация, която може да помогне при кражба на идентичността. Ако искате да публикувате рождения си ден, може да скриете годината си на раждане.

2. Relationship Status (състояние на връзката)


Не е важно дали сте обвързани или не, информацията за това не трябва да бъде публикувана. Хората чакат да научат дали човекът, който харесват е останал без партньор. Когато промените статута си от “обвързан” в “необвързан”, това е като зелена светлина за атака. А и те знаят, че вероятно сте сами у дома.

3.Местоположението си


Публикувате снимка от лятната си ваканция във Франция и се тагвате от Айфеловата кула? Поздравления, току-що потенциалните крадци разбраха, че апартаментът ви е напълно празен. Винаги можете да публикувате снимките от почивката, когато се върнете у дома. Това е правило, което спазвам от години. Както не бива да казвате когато оставяте дома си без човек, така и не давайте сигнал за това онлайн.

4. Че сте сами у дома  


Особено важно е родителите да не допускат децата им да публикуват статуси, че са сами у дома. На непознати не бихте казали, че ще сте сами тази вечер. Не го публикувайте и във Facebook. Може би си мислите, че вашите статуси се четат само от приятелите ви, но никога не знаете кой ви наблюдава.

5. Снимки на децата с имената


Мнозина се кълнат в безопасността на децата си, но без да мислят публикуват своите снимки във Facebook и тагват децата с имената им. Някои дори в снимката си на профила поставят снимка на детето си. Именно на тази информация се радват педофилите и други хора с криминални намерения. Ако трябва да публикувате снимка на децата си, не разкривайте имената им и рождените им дни.

За повече информация Facebook Privacy Settings Tutorial  - http://personalweb.about.com/od/facebookprivacysettings/ss/facebook-privacy-settings.htm#step-heading