„феминизъм" - дума на 2017 година

„феминизъм" - дума на 2017 година

Речникът „Мериам-Уебстър“ обяви „феминизъм" за дума на  2017 година


Feminism - Merriam-Webster's 2017 Word of the year


Една от причините: броят на хората, които са търсили думата „феминизъм“ в интернет изданието на речника се е увеличил с 70% в сравнение с 2016 г.
От „Мериам-Уебстър“ заявиха, че интересът към думата е бил подхранен от „Женския марш“ срещу президента Доналд Тръмп, новите телевизионни предавания и филми, които се фокусират върху женските проблеми, и поредицата от скандали, свързани със сексуално насилие в Холивуд.
Определението за феминизъм в речника на „Мериам-Уебстър“ е „теорията за политическото, икономическото и социалното равенство на половете“. В дефиницията влиза и „организирана дейност в защита на женските права и интереси".
Feminism - Merriam-Webster 1Първият скок в търсенията е отбелязан именно през януари, когато Женския марш на розовите котешки шапчици във Вашингтон бе подкрепен от още над 600 протестни шествия в цял свят, само ден след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ.


women-s-march-20171213
Ръст в интереса е регистриран и след изказването на говорителката на президента Доналд Тръмп Келиан Конуей, която заяви, че не се смята за феминистка.
Движението срещу сексуалния тормоз #MeToo, което се появи след разкритията за сексуални посегателства в Холивуд, също допринесе за увеличеното търсене на думата.


Жените, повели кампанията #MeToo за разкриване на случаите на сексуален тормоз станаха личност на годината на списание “Тайм”

Сред останалите най-търсени думи са "съучастник", "отвод", "емпатия", "изкуфял дядка", "сизигия", "гирос", "федерализъм", "ураган" и "гаф".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.