Рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво

Рак на дебелото черво


2400 българи умират всяка година от рак на дебелото черво. Над 4200 са новодиагостицираните. Основната причина за това е късното откриване на заболяването


В България от карцином на дебелото и правото черво се разболяват с 10% повече хора отколкото средноевропейското ниво. С 11% по-висока е и смъртността, обяви онкологът от болница "Надежда" проф. Константа Тимчева. По думите ѝ всяка година у нас над 4200 хиляди души чуват тази диагноза:Проблемът е в късната диагностика.

Над 45% от всички, които се оперират, са в трети или четвърти стадий на болестта. Ракът на дебелото черво е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и третото при жените у нас.

Ракът на дебелото черво е лечим в 90% от случаите, независимо от тревожната статистика от нарастване на заболеваемостта през последните 10 години. Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания. Изследването на рака на дебелото черво се прави между 50-тата и 65-тата година. Данните сочат, че много рядко се установява рак в I стадий. Преобладават случаите на II-ри, III-ти и IV-ти стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.

В повечето случаи ракът на дебелото черво протича без симптоми, а когато такива се открият, като кръвоизливи, колити, отпадналост, повръщане, заболяването вече е в късен стадий, уточняват онколозите. Рисковите фактори са нездравословният начин на живот и много по-рядко наследствеността. През месец март 2015 г. Федерация "Български пациентски форум" ще организира и информационна кампания за профилактика и лечение на рака на дебелото черво.

rak nadebeloto chervo 1

7 стъпки за профилактика, които ни отдалечават от коварното заболяване - рак на дебелото черво:
1. Ежегодни профилактични прегледи (при личен лекар, а ако трябва – при онколог);
2. Внимание към промени в обичайните ни усещания;
3. Правилно хранене – превес на жива (растителна) храна в менюто;
4. Активен начин на живот – повече спорт и движение;
5. Съблюдаване на оптимално тегло;
6. Ограничаване на вредните навици – тютюнопушене и алкохол;
7. Себеуважение и позитивизъм

Най-сигурният начин за успешно лечение обаче е ранното диагностициране, а то става само с профилактични прегледи.


Снимки: инсталация за информация „Какво е рак на дебелото черво“ без инсталирана в София, през годините на различни места като езерото Ариана или пред Мола на Стамболийски.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.