Започват безплатни профилактични прегледи в общинските многопрофилни и АГ болници. Към инициативата се присъединяват и двете общински специализирани болници "Света София" и "Шейново".

Профилактичните прегледи ще се правят по график с предварителни записвания за различните специалности.

През февруари и март болница "Света София" организира профилактични прегледи за рак на гърдата, а "Шейново" – профилактика и лечение на миомна болест.

В "Света София" консултации за февруари - няма места. Може да вземете час за  9 или 23 март.  Желаещите могат да запишат своя час при мамолог на телефон 02/4470 204.

Ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените, като заема второ място от причините за смъртност при тях. Успехът на лечението зависи от времето, в което лекарите ще поставят точната диагноза.

Има пет основни стадия на рак на гърдата. Те обхващат периода от образуването на туморната формация до момента на метастазиране на раковите клетки и поразяването на отделни органи в тялото. Световната статистика показва, че преживяемостта при рак на гърдата в трети или четвърти стадий е много по-ниска в сравнение със случаите на по-ранното му откриване. Тя е средно около 26%.

Лечението на рака на гърдата се състои в комбинирането на няколко терапевтични подхода - оперативен, системното лекарствено лечение и лъчелечение. Те са в различна последователност и обем според конкретния случай.

Всяка болница осигурява различни видове специалисти според възможностите си:
- Първа МБАЛ – УНГ болести, очни болести и хирургия;
- Втора МБАЛ – кардиология, пневмология и фтизиатрия, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, детски болести;
- Четвърта МБАЛ – вътрешни болести, заболявания на млечната жлеза, кожни и подкожни туморни формации, хернии, заболявания на жлъчно-чернодробната система и гастро-интестиналния тракт, кардиология, ендокринология, вътрешни болести;
- Пета МБАЛ – очни болести, гинекология.

Кампанията през миналата година продължи няколко месеца и от безплатните прегледи се възползваха хиляди столичани.