Международен ден за борба с рака на гърдата

Международен ден за борба с рака на гърдата

Международен ден за борба с рака на гърдата


Октомври е Световен месец за борба с рака на гърдата

19 октомври е Международен ден за борба с рака на гърдата.

Профилактика на рак на гърдата


На 19 октомври 2015 г. от 11:00 часа на "Моста на влюбените" до НДК в София  за трета поредна година ще бъдат пуснати 1200 розови балона, пълни с хелий.

Събитието е в памет на тези от българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Инициативата ще се проведе и в знак на съпричастност с близките на починалите. Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

Безплатни прегледи за рак на гърдата


Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“.

baloni rak na gyrdata

1200 розови балона полетяха от ''Моста на влюбените'' като част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата


За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.

В акцията по пускането на балоните ще участват: директори и лекари от лечебните заведения – партньори на кампанията; Нана Гладуиш – основател на Фондация „Една от 8“; д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация (НПО); Зоя Паунова – изпълнителен директор на „АстраЗенека“-България. На събитието ще присъстват и представители на Асоциацията на студентите медици в България.

baloni rak na gyrdata 1

Ракът на гърдата е най-често срещането злокачествено образувание сред жените.Той е втората по честота причина за смърт след рака на белия дроб. Вероятността жена да развие инвазивен рак на гърдата през живота си е около 1 към 7. Възможността от смърт в следствие заболяването е 1 към 33.

Не се знае кое точно причинява рака на гърдата, но има определени рискови фактори, които са свързани с това заболяване. Потенциално всички жени могат да развият болестта, като най-често сочените "виновници" са

  • генетичната предразположеност;

  • тютюнопушенето;

  • приемът на алкохол;

  • нездравословното хранене

  • заседналият начин на живот.


Признаците на рак на гърдата често са неспецифични. Сред основните са наличие на "бучка" или нова маса в гърдите, подуване на част от гърдата, раздразнена кожа и грапавост, болка или хлътване на зърното, разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата, секрет от зърното, различен от майчина кърма и подутина в областта на подмишницата.

Начините за лечение на болестта са химиотерапия, лъчетерапия, прием на медикаменти или хирургично отстраняване на злокачественото образувание.

Специалистите припомнят, че ракът не е смъртна присъда и редовните прегледи и навременната диагностика увеличават в пъти възможността за успешна терапия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.