Кое е най-важното в грижата за сърцето?

Кое е най-важното в грижата за сърцето?
На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Кое е най-важното в грижата за сърцето?


Профилактика, балансирано хранене, движение, положителни емоции – за това трябва да се грижим всички!


Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация, не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено важно при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лечение, тъй като всяка загубена минута е загуба на миокард.

„В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение.“, сподели д-р Райна Ташева, кардиолог, МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана.

„Свикнали сме България да е на челните места в негативните класации – ние сме сред първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но може да се похвалим и с една положителна статистика: Кардиологичното ни отделение в Монтана се гордее с изключително нисък процент смъртност при планови инвазивни процедури – по нисък от 0.15%. Смъртността от остър миокарден инфаркт за периода 08.2017 – 08.2018 г е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, публикувана в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5%“, каза още д-р Райна Ташева. България има изключително добри професионалисти в сферата на Кардиологията – това се вижда и от цифрите. Иска ми се следващата година да се похвалим с положителни данни и в превенция на заболеваемостта.“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.