Дори лекият стрес вреди на здравето


Досега учените коментираха, че само силен стрес може да причини и физическо страдание. Като такива се приемаха загубата на близък, загуба на работа, развод, промяна на местоживеенето, заболяване, системно недоспиване и др.

Как да се справим със стреса, преди той да се справи с нас


Психологически стресът се изрязва в изпитване на необоснована постоянна тревожност до депресия. Постоянното му поддържане влияе на здравословното състояние по един или друг начин, като в последствие той предразполага за развитието на възпалителни заболявания като артрит, както и захарен диабет, сърдечносъдови, белодробни болести като ХОББ.

Изследователите сега откриват и че стресът дори в ниска степен може да отключи хронично заболяване. Това е направено на база проучване на влиянието на стреса и социално-икономическите условия за възникването на хронични болести от екип на проф. Катарин Гейл от Университета на Саутхамптън.

Да преборим стреса в домашни условия


За целта учените анализират данни от близо 17 000 души, участвали в проучването Understanding Society, като се съсредоточават върху връзките между стреса и диагнози като диабет, артрит, ХОББ и сърдечносъдови.

Как жените борят стреса?


Споделялите, че изпитват «лек стрес» в последствие развивават 57% по-често артрит. Вероятността, да се прояви това ревматично заболяване при силен стрес е 110%, а при „среден“ - каквото и да значи това - 72%.

източник: Journal of Psychosomatic Research