Ревматоиден артрит се предава от майката

Ревматоиден артрит се предава от майката

Ако майката има ревматоиден артрит, то и бебето е застрашено


Децата, чиито майки са засегнати от ревматоиден артрит, са с увеличен риск от същото заболяване и други хронични здравословни проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ, предаде БТА

Те са свързани с анализ на данни за деца, родени в Дания за 25-годишен период. Става въпрос за над 2100 деца, родени от жени, които са били диагностирицари с ревматоиден артрит преди да забременеят, и за 1,3 милиона деца, родени от жени, които не са засегнати от заболяването.

Учените установили, че децата, родени от жени, които са засегнати от ревматоиден артрит, са с три пъти по-голям риск да развият същото заболяване. Те имали и 2,2 пъти по-висок риск от тиреоидни болести и 1,6 пъти  по-голям риск от епилепсия.

„Получените резултати са своеобразен предупредителен сигнал за засегнатите от ревматоиден артрит бременни, що се отнася до потенциално увеличения риск от негативни последствия от хроничното им заболяване върху здравето на потомството им“, заяви Лине Йоелвинг от Центъра за клинична епидемология към Университетската болница в Одензе.

Според учените спечиално внимание трябва да се обърне на риска от ревматоиден артрит, тиреоидни болести и епилепсия, ако детето е изложено на ефекта от ревматоиден артрит в майчината утроба.

ревматоиден артрит - системна автоимунна болест, която причинява хронично (дългопродължаващо) възпаление на ставите. Ревматоидният артрит може също да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.